Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asscher wil verlenging EU-status Oekraïners tot wederopbouw

Asscher wil verlenging EU-status Oekraïners tot wederopbouw

BRUSSEL (ANP) - Voormalig vicepremier Lodewijk Asscher pleit voor het verlengen van de speciale status voor naar de EU gevluchte Oekraïners. In een rapport in opdracht van de Europese Commissie stelt hij voor de kort na de Russische invasie, begin vorig jaar, door de EU ingestelde tijdelijke beschermingsrichtlijn te verlengen voor de verwachte duur van de heropbouw van Oekraïne, mogelijk tien jaar.

Asscher werd vorig jaar benoemd tot speciale raadgever van Eurocommissaris Nicolas Schmit (Werkgelegenheid en Sociale Rechten) over de opvang en integratie van Oekraïense vluchtelingen in de EU. In het rapport, dat hij dinsdag samen met Schmit en Eurocommissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) in Brussel toelicht, zegt Asscher dat de EU "trots kan zijn op haar directe, soepele en uitgebreide respons" op de stroom Oekraïense vluchtelingen.

De snelle activering van de Europese zogeheten richtlijn tijdelijke bescherming (TPD) maakte het mogelijk dat de Oekraïners duidelijkheid kregen over hun juridische status in de 27 EU-landen en snel toegang konden krijgen tot de arbeidsmarkt, sociale bijstand, medische zorg, huisvesting en scholen. Het gaat om meer dan 4 miljoen mensen.

'Solidariteitsvermoeidheid'

Maar inmiddels is het volgens het rapport duidelijk dat de oorlog geen kortetermijnkwestie is en dat een groot aantal ontheemden niet snel zal kunnen terugkeren naar Oekraïne. Het zal jaren duren voor het land heropgebouwd is. De TPD loopt uiterlijk tot maart 2025 en de ontwikkelingen vereisen na te denken over de langere termijn, stelt Asscher.

Huisvesting bij particulieren, hoe gastvrij die ook is gebleken, kan bijvoorbeeld niet een permanente oplossing zijn. De erkenning van diploma’s moet versneld worden om verspilling van talent te voorkomen. Kinderen moeten volledig deelnemen aan lokaal onderwijs, hoe begrijpelijk het ook is om de Oekraïense identiteit bij hen in stand te willen houden. Maatschappelijke organisaties, die veel praktijkervaring hebben, moeten meer betrokken worden bij beleidsvorming. Asscher wijst er ook op dat er nog veel EU-geld beschikbaar is, maar dat lidstaten en organisaties, ook door gebrekkige communicatie vanuit Brussel, de weg naar dat geld vaak niet weten te vinden.

Asscher waarschuwt ook voor "solidariteitsvermoeidheid" die hier en daar de kop begint op te steken. Anderzijds is het "afwachteffect" een uitdaging: zowel Oekraïners zelf als overheden, kleine bedrijven en organisaties investeren niet in bijvoorbeeld taalcursussen of scholing, omdat niet duidelijk is wanneer de Oekraïners weer veilig naar huis kunnen.

Meer uit Politiek

Timmermans noemt instemming EU-natuurwet 'mooie dag' voor natuur

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans is blij dat de Europese natuurherstelwet er komt. De partijleider van GroenLinks-PvdA spreekt op X van een "mooie dag voor de Europese natuur".

12 minuten geleden
Hermans wil niets zeggen over omstreden PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans, kandidaat-minister en beoogd vicepremier namens de VVD, wil niet zeggen wat zij vindt van haar toekomstig ambtsgenoot Marjolein Faber en over eerder gedane uitspraken van de PVV-politica. VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vrijdag nog haar twijfels over de benoeming van Faber, aangezien die eerder sprak over "omvolking" en zich vaker zeer hard uitsprak over onder anderen migranten. Yeşilgöz betitelde Faber als "niet onomstreden" en vroeg zich af of haar toon wel paste bij het ministerschap. Vrijdag was er crisisoverleg nodig voordat Faber door kon als kandidaat.

17 minuten geleden
EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in

LUXEMBURG (ANP) - De veelbesproken natuurherstelwet komt er toch. De wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben maandag alsnog ingestemd.

1 uur geleden
EU-voorzitter verwerpt kritiek op 'onwettig' fiat natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De draai van Oostenrijk die de Europese natuurherstelwet toch over de eindstreep lijkt te helpen, is niet onwettig. EU-voorzitter België is niet bang dat de Europese rechter de goedkeuring van de veelbesproken wet straks annuleert, zegt de Brusselse minister Alain Maron.

2 uur geleden
VVD'er Hermans als eerste ontvangen door Schoof en Van Zwol

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans is de eerste kandidaat-bewindspersoon die maandag haar opwachting maakte bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. VVD'er Hermans wordt in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei.

3 uur geleden
Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

23 uur geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

1 dag geleden