Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asscher trekt zicht terug als PvdA-lijsttrekker

Asscher trekt zicht terug als PvdA-lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker voor de PvdA. De fractievoorzitter in de Tweede Kamer zegt dat in een videoboodschap op Facebook. Hij nam het besluit naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire.

Asscher was in het vorige kabinet als minister van Sociale Zaken verantwoordelijk voor het toeslagenbeleid. In die rol wist hij niet te voorkomen dat bij de uitvoering van dat beleid door de Belastingdienst vele duizenden mensen onterecht van fraude werden beticht en in diepe financiƫle ellende werden gestort.

Dat wordt Asscher door de kiezer zwaar aangerekend, kwam eerder deze week naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. De PvdA zakte daarin van dertien naar elf zetels. De partij is nu met negen mensen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

'Nederland na corona'

Na de historische verkiezingsnederlaag in 2017 hoopte Asscher dit jaar met zijn partij veel sterker voor de dag te kunnen komen. Dat is nodig om mee te kunnen denken over "Nederland na corona", zegt hij. "Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol het op dit moment niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen."

Asscher maakte eerder al excuses voor zijn rol in de toeslagenaffaire. Hij gaf onlangs aan wel gewoon door te willen als lijsttrekker, hoewel in het toeslagenrapport ook harde verwijten aan zijn adres stonden. Een groep PvdA'ers drong aan op zijn terugtreden maar hij kon bij prominente partijleden nog altijd rekenen op veel steun.

Fraudejacht

Ook nu blijft Asscher benadrukken dat hij zelf geprobeerd heeft de scherpe kantjes van het toeslagenbeleid af te halen, maar moet hij ook erkennen dat dit niet gelukt is. Hij houdt vol dat hij niets wist van de ontspoorde fraudejacht waar duizenden mensen de dupe van werden.

Asscher maakte naam in de Amsterdamse gemeentepolitiek voordat hij in 2012 minister en vicepremier werd in het tweede kabinet-Rutte. Eind 2016 won hij de strijd om het lijsttrekkerschap van toenmalig fractievoorzitter in de Tweede Kamer Diederik Samsom.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

piggel 2 maanden geleden
dat is de eerste rat die opdonderd welke ratten volgen

Meer uit Politiek

Top 50PLUS ruziet over wetsvoorstel rekenrente

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamerfractie van 50PLUS keert zich tegen de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij, omdat ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel over de rekenrente voor pensioenen. De nieuwe partijleider Liane den Haan wil dat wetsvoorstel niet meer indienen, waardoor de SP dit in de Tweede Kamer doet. De senaatsfractie steunt het voorstel nog wel, en vindt dat Den Haan "welke grip dan ook verliest op dit voor zijn achterban zo belangrijke onderwerp".

10 uur geleden
Informateur Tjeenk Willink ontmoet maandag nieuwe Kamervoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt maandagmiddag, om 15.00 uur, voor het eerst met de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). Vorige week sprak Tjeenk Willink alle leiders van partijen in de Tweede Kamer. Het is aan hem om te kijken of de vertrouwenscrisis op het Binnenhof op te lossen is.

10 uur geleden
VVD'er Dijkhoff gaat brood verdienen met kennis over campagnes

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD. Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op "gedragsinzicht, strategie en positionering". Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.

14 uur geleden
Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

3 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

3 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden