Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asscher: spijt dat ik niet doorvroeg over toeslagenregels

Asscher: spijt dat ik niet doorvroeg over toeslagenregels

DEN HAAG (ANP) - Voormalig minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft signalen gemist dat de toeslagenregels hard konden uitpakken voor ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen. "Ik heb niet doorgehad dat er zoveel onrecht en leed onder lag", erkent hij. "Daar had ik wel achter kunnen komen als ik had doorgevraagd."

Dat zegt Asscher tegen de commissie van Kamerleden die het schandaal met de kinderopvangtoeslag poogt te reconstrueren. Verschillende (voormalig) bewindspersonen worden deze week onder ede gehoord door de parlementaire ondervragingscommissie.

Als minister was Asscher verantwoordelijk voor de regels rond de kinderopvangtoeslag. Uit documenten die de afgelopen tijd naar boven kwamen, bleek ook dat aan Asscher werd gevraagd of deze wet in stand moest worden gehouden. Net als voormalig staatssecretaris Eric Wiebes (Belastingdienst) zag Asscher daar geen roep in om de regels los te laten, maar juist om ze aan te scherpen.

"Wordt hiermee niet een route geopend waarmee mensen de wetgeving kunnen omzeilen, door mensen elkaar de eigen bijdrage te schenken?" vroeg Asscher, nu PvdA-leider, zich af over een notitie. Hij zag geen noodzaak om de regels aan te scherpen, dus bleven ze in stand. Dat geldt ook voor de regel die voorschrijft dat ouders die niet hun volledige eigen bijdrage hebben betaald, de volledige toeslag moesten terugbetalen. Het terug te betalen bedrag was veel hoger dan de bijdrage.

'Zuur voor de ouders'

Hierover stond in die notitie dat het mogelijk "zuur" was voor ouders. "Was ik daarop ingesprongen, dan had ik misschien later ook kunnen ingrijpen. Ik heb me de impact daarvan niet gerealiseerd", zegt Asscher. Als hij ergens spijt van heeft, is het dat hij niet heeft doorgevraagd. "Dan had ik misschien de onrechtvaardigheid hiervan tot me laten doordringen."

Asscher erkent ook dat hij tekort is geschoten toen hij brieven van gedupeerden ontving. Mensen die op deze manier om hulp vroegen kregen van hem een "koude brief" terug waarin hij wel begrip toonde, maar ook schreef dat hij niet in individuele gevallen kon treden. "Het is een antwoord waar ik me nu toch een beetje voor schaam", zegt Asscher. Ook hier had hij moeten doorvragen, vindt hij. Dan was hij er wellicht eerder achtergekomen dat deze gevallen niet op zichzelf stonden.

Meer uit Binnenland

Opvang: geen afname, maar juist toename aantal daklozen

AMSTERDAM (ANP) - Dat het aantal dakloze mensen vorig jaar zou zijn gedaald, is exact het tegenovergestelde van wat in de praktijk is te zien. Dat zegt bestuurder Douwe van Riet van HVO-Querido, dat opvang en begeleiding biedt aan mensen die dakloos zijn in Amsterdam, Haarlem en regiogemeenten. "We zien dat veel meer mensen op straat leven. De druk op onze dag- en nachtopvang neemt toe."

9 minuten geleden
Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

3 uur geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

4 uur geleden
Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

4 uur geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

6 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

6 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

8 uur geleden