Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asscher: bedrijf met coronasteun verantwoordelijk voor werknemer

Asscher: bedrijf met coronasteun verantwoordelijk voor werknemer

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de PvdA ligt, worden bedrijven die coronasteun van de overheid krijgen ervoor verantwoordelijk dat hun werknemer een baan heeft. Als zij de werknemer zelf niet meer kunnen betalen, moeten ze ervoor zorgen dat die persoon elders aan de slag kan. Zonder zo'n werkgarantie tekent PvdA-leider Lodewijk Asscher niet voor het derde steunpakket.

"Ik vind dat we nu, voor een heel belangrijke keuze staan. De deadline is al 1 oktober. Nog twee weken en dan verloopt het steunpakket en moeten we kiezen voor een nieuw steunpakket", zei Asscher in het marathondebat over de kabinetsplannen voor volgend jaar.

Asscher had al eerder aangegeven het nieuwe pakket niet te steunen zonder meer garanties voor werknemers. Op vragen van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, legde de sociaaldemocraat uit hoe zo'n 'werkgarantie' er wat hem betreft uitziet. "Ik vind dat bedrijven die we steunen, zouden moeten meewerken - en dat zouden we moeten vastleggen - aan het bieden van een garantie dat, als je je eigen baan niet houdt, dat je dan van werk naar werk gebracht wordt."

Volgens Asscher moet het een samenwerking zijn "tussen de bestaande werkgever, de overheid - waarschijnlijk door het UWV vertegenwoordigd - en een werkgever waar plek is. Dan kun je afspraken maken en dan moet je de kleine werkgevers ontzorgen". Een werkgever die staatssteun krijgt, is volgens de PvdA-leider verantwoordelijk zich over de werknemer te ontfermen.

Debat over derde en laatste steunpakket

De Tweede Kamer debatteert pas volgende week over het derde en laatste steunpakket dat het kabinet heeft gepresenteerd, terwijl het pakket 1 oktober al ingaat. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, moet het kabinet op zoek naar steun van de oppositie. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) sprak eerder zelfs zijn ambitie uit om van alle partijen steun te krijgen voor het pakket, zoals ook het geval was bij de eerdere steunrondes.

Het kabinet heeft tientallen miljarden uitgetrokken om bedrijven te helpen om de coronacrisis te overleven en daarbij zoveel mogelijk mensen in dienst te houden. Asscher bepleit dat het zonde is van al dat geld als er straks alsnog honderdduizenden mensen op straat komen te staan omdat bedrijven het toch niet redden. De werkgarantie moet dat voorkomen en helpt bovendien de tekorten in bepaalde sectoren op te lossen, waar in andere sectoren werkgevers juist het mes zetten in het personeelsbestand.

Meer uit Politiek

Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 uur geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

4 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

7 uur geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

8 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

12 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

14 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

17 uur geleden