Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asscher: bedrijf met coronasteun verantwoordelijk voor werknemer

Asscher: bedrijf met coronasteun verantwoordelijk voor werknemer

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de PvdA ligt, worden bedrijven die coronasteun van de overheid krijgen ervoor verantwoordelijk dat hun werknemer een baan heeft. Als zij de werknemer zelf niet meer kunnen betalen, moeten ze ervoor zorgen dat die persoon elders aan de slag kan. Zonder zo'n werkgarantie tekent PvdA-leider Lodewijk Asscher niet voor het derde steunpakket.

"Ik vind dat we nu, voor een heel belangrijke keuze staan. De deadline is al 1 oktober. Nog twee weken en dan verloopt het steunpakket en moeten we kiezen voor een nieuw steunpakket", zei Asscher in het marathondebat over de kabinetsplannen voor volgend jaar.

Asscher had al eerder aangegeven het nieuwe pakket niet te steunen zonder meer garanties voor werknemers. Op vragen van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, legde de sociaaldemocraat uit hoe zo'n 'werkgarantie' er wat hem betreft uitziet. "Ik vind dat bedrijven die we steunen, zouden moeten meewerken - en dat zouden we moeten vastleggen - aan het bieden van een garantie dat, als je je eigen baan niet houdt, dat je dan van werk naar werk gebracht wordt."

Volgens Asscher moet het een samenwerking zijn "tussen de bestaande werkgever, de overheid - waarschijnlijk door het UWV vertegenwoordigd - en een werkgever waar plek is. Dan kun je afspraken maken en dan moet je de kleine werkgevers ontzorgen". Een werkgever die staatssteun krijgt, is volgens de PvdA-leider verantwoordelijk zich over de werknemer te ontfermen.

Debat over derde en laatste steunpakket

De Tweede Kamer debatteert pas volgende week over het derde en laatste steunpakket dat het kabinet heeft gepresenteerd, terwijl het pakket 1 oktober al ingaat. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, moet het kabinet op zoek naar steun van de oppositie. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) sprak eerder zelfs zijn ambitie uit om van alle partijen steun te krijgen voor het pakket, zoals ook het geval was bij de eerdere steunrondes.

Het kabinet heeft tientallen miljarden uitgetrokken om bedrijven te helpen om de coronacrisis te overleven en daarbij zoveel mogelijk mensen in dienst te houden. Asscher bepleit dat het zonde is van al dat geld als er straks alsnog honderdduizenden mensen op straat komen te staan omdat bedrijven het toch niet redden. De werkgarantie moet dat voorkomen en helpt bovendien de tekorten in bepaalde sectoren op te lossen, waar in andere sectoren werkgevers juist het mes zetten in het personeelsbestand.

Meer uit Politiek

Gesprek minister, staatssecretaris en burgemeester over Donny M.

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) gaat samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in gesprek met burgemeester van Sittard-Geleen Hans Verheijen naar aanleiding van het onderzoeksrapport over Donny M.

13 uur geleden
Kabinet verleidt derdelanders uit Oekraïne tot vrijwillig vertrek

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden zogeheten derdelanders uit Oekraïne die vanaf september geen recht meer hebben op opvang in Nederland, krijgen ondersteuning en eventueel een financiële bijdrage als ze op korte termijn vrijwillig terugkeren naar hun moederland. Het bedrag kan oplopen tot 5000 euro per persoon, schrijft asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief. Hoe langer ze wachten met terugkeer, hoe lager het bedrag.

14 uur geleden
Zorgen over financiële gaten bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

AMSTERDAM (ANP) - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kampt met zulke financiële tekorten dat sommige partijen in het bestuur vrezen voor een "technisch" faillissement. Diverse projecten zijn tijdelijk stilgelegd, maar de bezuinigingsplannen zijn volgens onder anderen VVD-fractievoorzitter Brigitte Wielage "bij lange na niet voldoende".

15 uur geleden
Miljardenbezuinigingen zijn volgens de VVD 'onvermijdelijk'

DEN HAAG (ANP) - Verdere bezuinigingen zijn wat de grootste coalitiepartij VVD betreft "onvermijdelijk" om het huishoudboekje van de overheid weer op orde te krijgen. Het kabinet loopt met de huidige begroting al tegen de grenzen aan, zegt Kamerlid Eelco Heinen. "Als we eerlijk zijn" moet het kabinet 10 tot 20 miljard euro besparen, aldus de liberaal.

16 uur geleden
Zorgplicht voor sociale veiligheid studenten in wet vastgelegd

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wil een zorgplicht voor sociale veiligheid voor studenten op hogescholen en universiteiten wettelijk vastleggen. Daardoor kan het externe toezicht verbeteren. Hij volgt hiermee een advies van de Inspectie van het Onderwijs.

18 uur geleden
PvdA en GL eisen sociaal pakket in ruil voor steun voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog voor de zomer met "een stevig, sociaal pakket" komt tegen armoede. De 'linkse wolk' dreigt tegen de Voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet nu al met maatregelen komt om te zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen. De partijen gebruiken hiervoor opnieuw hun positie in de Eerste Kamer: zonder steun van PvdA en GroenLinks kan het kabinet eigenlijk alleen met steun van de BoerBurgerBeweging een meerderheid krijgen.

21 uur geleden
Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

1 dag geleden