Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Assange vanwege gezondheid niet bij hoger beroep over uitlevering

Assange vanwege gezondheid niet bij hoger beroep over uitlevering

LONDEN (ANP/RTR) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Londen vanwege gezondheidsproblemen niet bij zijn hoger beroep over een afgewezen uitleveringsverzoek. Hij zou het proces via een videolink bijwonen, maar heeft laten weten zich daar niet goed genoeg voor te voelen.

Assange zit in een gevangenis in de Britse hoofdstad. Een rechtbank wees begin dit jaar een uitleveringsverzoek van de VS af, omdat de kans groot zou zijn dat Assange vanwege mentale problemen in een Amerikaanse gevangenis zelfmoord pleegt.

De Amerikanen menen dat Assange wel degelijk in staat is om terecht te staan voor zijn daden. Zij proberen de Britse rechter alsnog te overtuigen door het Verenigd Koninkrijk er onder meer van te verzekeren dat Assange bij een Amerikaanse veroordeling zijn celstraf in zijn geboorteland Australië mag uitzitten.

Veroordeling

WikiLeaks maakte in 2010 duizenden geheime documenten van de Amerikaanse regering openbaar. Justitie in de VS probeert Assange al jaren te vervolgen voor onder meer de publicatie van militaire geheime documenten en spionage. De Australiër probeert dat al lange tijd te voorkomen, onder meer met een jarenlang verblijf in de ambassade van Ecuador in Londen.

Assange werd in 2019 na zeven jaar uit de ambassade gehaald. Hij werd vervolgens veroordeeld tot een celstraf voor het schenden van zijn vrijlating op borgtocht. Op het moment dat hij de ambassade in vluchtte, werd hij onderzocht in een Zweeds misbruikonderzoek dat inmiddels is opgeschort. Assange vreesde via Zweden te worden uitgeleverd aan de VS.

Meer uit Buitenland

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

PRAAG (ANP) - Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

4 uur geleden
Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

RESTON (ANP/RTR) - Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

7 uur geleden
VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering. Blinken deed zijn uitspraken in een toespraak voor de liberale Amerikaanse lobbygroep J Street, die zich in Washington inzet voor een tweestatenoplossing in Israël.

9 uur geleden
Ook Shanghai versoepelt coronamaatregelen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai versoepelt maandag zijn coronabeleid. Een negatieve testuitslag is vanaf dan niet meer verplicht voor het openbaar vervoer en openbare locaties zoals parken en toeristische attracties.

15 uur geleden
Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

16 uur geleden
Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

MANAMA (ANP/AFP) - Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

16 uur geleden
Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

18 uur geleden