Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Assange vanwege gezondheid niet bij hoger beroep over uitlevering

Assange vanwege gezondheid niet bij hoger beroep over uitlevering

LONDEN (ANP/RTR) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Londen vanwege gezondheidsproblemen niet bij zijn hoger beroep over een afgewezen uitleveringsverzoek. Hij zou het proces via een videolink bijwonen, maar heeft laten weten zich daar niet goed genoeg voor te voelen.

Assange zit in een gevangenis in de Britse hoofdstad. Een rechtbank wees begin dit jaar een uitleveringsverzoek van de VS af, omdat de kans groot zou zijn dat Assange vanwege mentale problemen in een Amerikaanse gevangenis zelfmoord pleegt.

De Amerikanen menen dat Assange wel degelijk in staat is om terecht te staan voor zijn daden. Zij proberen de Britse rechter alsnog te overtuigen door het Verenigd Koninkrijk er onder meer van te verzekeren dat Assange bij een Amerikaanse veroordeling zijn celstraf in zijn geboorteland Australië mag uitzitten.

Veroordeling

WikiLeaks maakte in 2010 duizenden geheime documenten van de Amerikaanse regering openbaar. Justitie in de VS probeert Assange al jaren te vervolgen voor onder meer de publicatie van militaire geheime documenten en spionage. De Australiër probeert dat al lange tijd te voorkomen, onder meer met een jarenlang verblijf in de ambassade van Ecuador in Londen.

Assange werd in 2019 na zeven jaar uit de ambassade gehaald. Hij werd vervolgens veroordeeld tot een celstraf voor het schenden van zijn vrijlating op borgtocht. Op het moment dat hij de ambassade in vluchtte, werd hij onderzocht in een Zweeds misbruikonderzoek dat inmiddels is opgeschort. Assange vreesde via Zweden te worden uitgeleverd aan de VS.

Meer uit Buitenland

Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

35 minuten geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

46 minuten geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

1 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

2 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

4 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

5 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

6 uur geleden