Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Assange stichtte gezin tijdens verblijf in ambassade'

'Assange stichtte gezin tijdens verblijf in ambassade'

LONDEN (ANP) - In de periode dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange ondergedoken zat in de ambassade van Ecuador in Londen, heeft hij in het geheim een gezin gesticht. Dat meldt The Mail on Sunday, de zondagseditie van Daily Mail, die de vermeende moeder heeft gesproken.

De Australische hacker heeft naar verluidt twee zonen van 1 en 2 jaar oud. De moeder is de Zuid-Afrikaanse advocaat Stella Morris. Het stel zou sinds 2017 met elkaar verloofd zijn en is al vijf jaar samen. Tegen de krant zegt zij dat ze de relatie openbaar willen maken, omdat ze vreest dat Assange in de gevangenis gevaar loopt vanwege het coronavirus.

The Mail on Sunday wist van het bestaan van de kinderen af via de rechtbankpapieren in een uitleveringszaak die de Verenigde Staten hebben aangespannen. De krant heeft ook diverse foto's van Assange met de kinderen. WikiLeaks zette na het verschijnen van het artikel in de Britse krant zelf ook een interview met Morris online.

Assange wordt door het Verenigd Koninkrijk vastgehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten die hem vervolgen voor de publicatie van geheim materiaal over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Hij mag die uitleveringszaak niet in vrijheid afwachten, omdat hij al eerder de benen nam terwijl hij voorwaardelijk vrij was.

Assange dook in 2012 in Londen onder in de ambassade van Ecuador om overlevering aan Zweden te voorkomen. Een jaar geleden liet Ecuador hem door de Britse politie uit de ambassade verwijderen.

Meer uit Buitenland

Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

19 minuten geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

20 minuten geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

29 minuten geleden
Xi belooft sterkere banden met Belarus tijdens bezoek Loekasjenko

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de banden met Belarus aanhalen, heeft president Xi Jinping volgens Chinese en Belarussische staatsmedia toegezegd. Maandag kreeg hij zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko op bezoek in Beijing.

1 uur geleden
Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

5 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

5 uur geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

12 uur geleden