Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Assange mag in beroep tegen uitspraak in uitleveringszaak VS

Assange mag in beroep tegen uitspraak in uitleveringszaak VS

LONDEN (ANP/RTR) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag naar het Britse hooggerechtshof om zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten tegen te houden, zo heeft een rechtbank in Londen bepaald. Diezelfde rechtbank maakte vorige maand de weg vrij voor de uitlevering.

Een lagere rechtbank had een jaar geleden beslist dat Assange niet kon worden uitgeleverd vanwege zijn mentale gezondheid en het risico dat hij in de VS zelfmoord pleegt, maar die uitspraak werd in december door de zogeheten High Court ongedaan gemaakt. Ook werd toen bepaald dat de zaak terug moest naar de lagere rechtbank met de aanwijzing dat de minister van Binnenlandse Zaken het laatste woord krijgt.

De High Court gaf Assange maandag toestemming om naar het hooggerechtshof te stappen, maar het is nog onduidelijk of hij daar ook echt in hoger beroep kan gaan. Daar moet het hooggerechtshof zich nog over uitspreken.

Klokkenluiderssite

Assange's verloofde Stella Moris, met wie hij twee jonge kinderen heeft, spreekt van een overwinning. "We blijven vechten totdat Julian vrij is", zei ze tegen verslaggevers. De juridische strijd zal hoe dan ook doorgaan, ook als er geen hoger beroep zal plaatsvinden. Een besluit van de minister over Assange's uitlevering kan worden aangevochten.

De 50-jarige Australiër probeert al jaren uit handen van justitie in VS te blijven. Dat land wil hem berechten omdat zijn klokkenluiderssite in 2010 geheime documenten publiceerde over onder meer de Amerikaanse missies in Irak en Afghanistan. Er zijn achttien aanklachten tegen Assange ingediend, met een maximale celstraf van 175 jaar.

Seksueel misbruik

De Amerikanen hebben vorig jaar beloofd dat Assange na uitlevering aan de VS niet in isolatie of in een zwaarbeveiligde gevangenis zal worden geplaatst. Ook hebben ze gezegd dat hij de juiste zorg zal krijgen en bij een veroordeling zijn straf in zijn thuisland Australië mag uitzitten.

Assange zit sinds 2019 vast in een Londense gevangenis, ondanks dat hij zijn celstraf heeft uitgezeten voor het schenden van zijn voorwaarden van vrijlating op borgtocht. Assange werd in Zweden verdacht van seksueel misbruik. Hij vluchtte naar de ambassade van Ecuador in Londen en verbleef daar zeven jaar om te voorkomen dat hij via Zweden zou worden uitgeleverd aan de VS.

Meer uit Buitenland

Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

1 uur geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

3 uur geleden
Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

5 uur geleden
VK stuurt eerste asielzoeker naar Rwanda

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds de aanname van het 'Rwanda-plan' een asielzoeker naar Rwanda gestuurd. Dat meldt de Britse krant The Sun.

7 uur geleden
VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.

10 uur geleden
EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

BRUSSEL (ANP) - Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lidstaten. De vergadering was er speciaal om te vieren dat het woensdag twintig jaar geleden is dat de Europese Unie in één klap uitbreidde van vijftien tot 25 landen.

12 uur geleden
Amerikanen verhogen druk op Hamas

AMMAN (ANP/RTR/AFP) - De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

12 uur geleden