Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Assad wil pas met Turkije om tafel als troepen Syrië verlaten

Assad wil pas met Turkije om tafel als troepen Syrië verlaten

MOSKOU (ANP/AFP) - De Syrische president Bashar al-Assad zegt dat hij pas met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan wil praten als alle Turkse troepen het noorden van Syrië hebben verlaten. De Russische president Vladimir Poetin dringt er bij Assad juist op aan om nu al met Ankara om tafel te gaan. De Syrische president, normaal een trouwe bondgenoot van Poetin, wil daar nog niet aan.

Assad is momenteel nog in Moskou, waar hij woensdag al met Poetin sprak. Tegen Russische televisie zei Assad dat een volledige terugtrekking van Syrisch grondgebied een absolute voorwaarde was voor een gesprek kan plaatsvinden.

Sinds de Syrische burgeroorlog uitbrak in 2011 spelen Rusland en Turkije allebei een rol in het ingewikkelde conflict. Moskou heeft Assad mede in het zadel gehouden door te helpen in de strijd tegen de rebellen. Ankara heeft juist oppositiegroepen gesteund in het noorden. Assad eist daarom ook een einde aan de "steun voor terrorisme".

Koerden

De Turken mengen zich vooral in het conflict vanwege de aanwezigheid van de Koerden. Die hebben een groot deel van het noorden in handen. Ankara, dat ook in eigen land in een strijd met de Koerden verwikkeld is, heeft daarom ook een deel van het noorden van Syrië bezet om een bufferzone tegen de Koerden te creëren.

Rusland vindt juist dat goede relaties tussen Ankara en Damascus nu nodig zijn en Erdogan heeft aangegeven dat hij bereid is te praten. Deze week zou er een gesprek plaatsvinden tussen diplomaten van Rusland, Turkije, Syrië en Iran, maar dat gaat volgens Turkse media om technische redenen niet door.

Meer uit Buitenland

Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

1 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

1 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

2 uur geleden
Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

4 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

4 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

6 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

6 uur geleden