Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASR en Philips onderaan in rode AEX, Aalberts zakt na update

ASR en Philips onderaan in rode AEX, Aalberts zakt na update

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag flink omlaag door stevige koersverliezen van verzekeraar ASR en zorgtechnologiebedrijf Philips. Bij de middelgrote bedrijven moest industrieel toeleverancier Aalberts het ontgelden na een handelsupdate. De markten bleven verder in de greep van de perikelen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

Het uitblijven van een akkoord over de verhoging van het plafond zorgde dinsdag al voor flinke koersverliezen op Wall Street. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde bovendien dat de besprekingen nog een lange weg te gaan hebben. De Verenigde Staten komen rond 1 juni zonder geld te zitten als het schuldenplafond niet wordt opgeschroefd.

De AEX noteerde rond het middaguur 1,4 procent lager op 755,46 punten. Alle 25 hoofdfondsen stonden in het rood. De MidKap zakte 1,8 procent tot 925,50 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 1,7 procent in.

Aegon en Philips

Londen verloor 1,6 procent. In het Verenigd Koninkrijk is de inflatie in april afgekoeld tot 8,7 procent, van 10,1 procent in maart. De inflatie viel wel hoger uit dan economen hadden verwacht. Ook nam de kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie en voeding niet worden meegenomen, verder toe tot het hoogste niveau sinds maart 1992.

Naast ASR (min 3 procent) en Philips (min 2,7 procent) stonden de verzekeraars Aegon en NN Group in de staartgroep van de AEX, met verliezen van meer dan 2 procent.

MidKap en Fastned

In de MidKap stond Aalberts onderaan met een verlies van dik 6 procent. Het bedrijf zag de omzet in de eerste vier maanden van het jaar stijgen. Ook nam het orderboek verder toe. Beleggers hadden echter op meer gehoopt. Aalberts kondigde tevens aan de Fransman Stéphane Simonetta in de tweede jaarhelft te benoemen tot nieuwe topman. Hij volgt bestuursvoorzitter Wim Pelsma op die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde.

Bij de kleinere bedrijven kelderde Fastned 9 procent. De oprichters Michiel Langezaal en Bart Lubbers hebben een deel van hun aandelen in het snellaadbedrijf verkocht. In Londen steeg Marks & Spencer bijna 12 procent. De Britse verkoper van voedingsproducten en kleding zag de winst in het afgelopen boekjaar dalen. Wel gaat het bedrijf weer dividend uitkeren.

Euro en olie

De euro was 1,0776 dollar waard, tegen 1,0774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder op 74,41 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg 1,9 procent tot 78,29 dollar.

Meer uit Financieel

Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

4 uur geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

6 uur geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

7 uur geleden
Chipbedrijven bij grootste dalers in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies gesloten, nadat de hoofdgraadmeter een dag eerder nog op een nieuw slotrecord was geëindigd. De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi stonden bij de grootste dalers. Techinvesteerder Prosus voerde de schaarse stijgers in de AEX aan.

9 uur geleden
Minister: Duitsland heeft 'update' van strategie rond China nodig

BEIJING (ANP/AFP) - De strategie van Duitsland rond China heeft een "update" nodig, waarbij meer naar de langere termijn en meer naar de Europese belangen wordt gekeken. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gezegd op de eerste dag van zijn bezoek aan China. Habeck was daar op een receptie van de Duitse ambassade in de Chinese hoofdstad Beijing.

10 uur geleden
Farmaceut Gilead zet opmars voort op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - Gilead Sciences behoorde vrijdag opnieuw tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse farmaceut won een dag eerder al 8,5 procent en kreeg er nu 3 procent bij. Beleggers reageerden positief op de goede resultaten van de eerste grote proef van Gilead met zijn hiv-medicijn Lenacapavir. Volgens het bedrijf kan het middel 100 procent van de hiv-besmettingen bij vrouwen en tienermeisjes in Afrika voorkomen. Ook hoeft het middel slechts twee keer per jaar ingespoten te worden, waarmee het makkelijker te gebruiken is dan andere hiv-medicijnen.

11 uur geleden
Van Rij aan nieuw kabinet: neem zorgen Booking.com serieus

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) wil dat het signaal dat de baas van Booking.com afgeeft over het Nederlandse investeringsklimaat serieus wordt genomen. Hij wijst naar het nieuwe kabinet, waarvan hij de plannen niet wil recenseren. Wel ziet hij in het coalitieakkoord "een aantal goede teksten over ondernemen en het belang van ondernemen en het vestigingsklimaat".

12 uur geleden