Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

DEN HAAG (ANP) - Stikstof levert geen problemen op voor de woningbouw, verwacht aspirant-minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer. Zij verwacht dus niet dat haar beleidsagenda schuurt met die van aankomend landbouwminister en partijgenoot bij BBB, Femke Wiersma. Het heeft andere oorzaken dat er de afgelopen jaren minder gebouwd is, haalt de nieuwe vicepremier uit onderzoeken.

Na haar formele kennismaking met formateur Richard van Zwol noemt Keijzer het vinden van ruimte en de bouwkosten de "problemen in de toekomstige portefeuille van mij". Haar onderwerp valt in het nu vertrekkende kabinet-Rutte IV onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar valt in het nieuwe kabinet onder een zelfstandig ministerie.

Kritiek op het huidige stikstofbeleid is een van de kernpunten van de BBB. Veel bouwprojecten kwamen stil te liggen nadat de Raad van State in 2019 een uitspraak had gedaan die een streep zette door het toenmalige stikstofbeleid. Het kabinet maakte daarop streng beleid dat grote gevolgen had voor onder anderen veehouders.

Uitzonderingen

De indruk dat de hele vergunningverlening stil is komen te liggen door stikstofbeleid, is later genuanceerd. Dat schreven het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR) bijvoorbeeld eerder dit jaar in een rapport. De onderzoekers stelden ook dat de doelen om stikstofneerslag omlaag te brengen om de natuur te ontlasten "ver buiten bereik" waren.

Vanuit de Europese Unie gelden op dit vlak strenge normen waar Nederland aan moet voldoen. De nieuwe coalitiepartijen willen in Brussel voor Nederland uitzonderingen bedingen op dit beleid. Vertrekkend landbouwminister Piet Adema heeft herhaaldelijk gezegd dat de kans dat dit lukt naar zijn inschatting klein is.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

11 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

13 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

18 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

21 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

21 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

22 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden