Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aspirant-minister Beljaarts geeft Hongaarse nationaliteit op

Aspirant-minister Beljaarts geeft Hongaarse nationaliteit op

DEN HAAG (ANP) - Dirk Beljaarts heeft vlak voordat hij minister van Economische Zaken wordt afstand gedaan van zijn tweede nationaliteit, de Hongaarse. Dat heeft hij gedaan op eigen initiatief en niet op verzoek van PVV-leider Geert Wilders, die Beljaarts heeft voorgedragen en vaak bezwaar heeft gemaakt tegen de dubbele nationaliteit van andere politici.

Beljaarts heeft een Hongaarse moeder en werd in 2015 honorair consul voor dat land. Hij is afzwaaiend algemeen directeur van koepelorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.

De aankomend minister is niet actief geweest voor de PVV, maar voelt wel een "hele grote sympathie" voor de partij. Wilders heeft hij beter leren kennen in de coronatijd, toen de PVV-leider zich hard maakte voor de belangen van ondernemers.

'Dezelfde kritiek'

"Omdat het goed is om de focus te houden en het werk dat aanstaande is", heeft Beljaarts afgelopen vrijdag afstand gedaan van zijn tweede nationaliteit. Het leek hem "wel zo transparant en wel zo fair".

Beljaarts gaat vragen over het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán uit de weg. De regeringsleider is omstreden om de vermeende uitholling van de rechtstaat onder zijn bewind, maar geldt als goede vriend van Wilders.

De toekomstige minister van Economische Zaken zegt dat het niet zijn beleidsterrein is en verwijst naar zijn beoogde collega die op Buitenlandse Zaken komt. "Maar waarschijnlijk hebben we dezelfde kritiek."

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

11 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

13 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

19 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

21 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

22 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

23 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden