Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

Analisten reageerden verder gemengd op de resultaten van ASML. Investeringsbank Fubon Securities haalde de chipmachinemaker van de kooplijst af en de Spaanse bank Santander verlaagde het advies naar verkopen. De Duitse investeringsbank Berenberg verhoogde daarentegen het koersdoel voor ASML en handhaafde het koopadvies na de koersval van het aandeel.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel ongewijzigd op 865,31 punten. De hoofdindex verloor een dag eerder 1,1 procent. Voor de Iraanse aanval op Israël van afgelopen weekeinde bereikte de AEX nog een hoogtepunt van zo'n 894 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 921,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,6 procent.

Dalers

De chipbedrijven ASMI en Besi waren de grootste dalers in de AEX, met minnen van 3,9 en 2,8 procent. In de MidKap stond biotechnoloog Galapagos onderaan met een verlies van 0,7 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM ging op kop met een plus van 2,5 procent.

Bij de kleinere bedrijven zakte Pharming 6 procent. De biotechnoloog wil zo'n 100 miljoen euro ophalen met de uitgifte van obligaties die kunnen worden omgezet in aandelen. De nieuwe lening moet de uitstaande obligatielening van 125 miljoen euro vervangen.

Omzetstijging

Sligro won 0,4 procent. Het groothandelsbedrijf zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen. Ook NSI (plus 0,2 procent) opende de boeken. Het vastgoedbedrijf zag de nettohuurinkomsten dalen en boekte minder winst in het eerste kwartaal. NSI handhaafde wel de winstverwachting voor het hele jaar. Vastned won 0,2 procent. Het vastgoedbedrijf heeft het winkelcentrum Rokin Plaza in Amsterdam verkocht aan een private investeerder voor 100 miljoen euro.

De euro was 1,0680 dollar waard, tegen 1,0644 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 82,62 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 87,25 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

AMSTERDAM (ANP) - Een coalitie van onder meer het bedrijfsleven, onderwijs, zorg en cultuur in de regio Amsterdam roept het nieuwe kabinet op "door te pakken" met uitbreiding van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en andere investeringsprojecten in de Metropoolregio Amsterdam. Die plannen zijn namelijk onzeker geworden na een miljardenbezuiniging van het huidige demissionaire kabinet.

54 minuten geleden
Aantal taxibedrijven neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

1 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia hoger op Wall Street in aanloop cijfers

NEW YORK (ANP) - Nvidia, 's werelds belangrijkste producent van chips voor kunstmatige intelligentie (AI), stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York in aanloop naar de kwartaalcijfers die woensdag worden gepubliceerd. Verder zakte de toonaangevende Dow-Jonesindex weer onder de 40.000 punten, na vrijdag voor het eerst boven die symbolische puntengrens te zijn gesloten.

8 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen heeft tijdelijke financieel directeur gevonden

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft een tijdelijke financieel directeur gevonden. Onno Krap gaat vanaf dinsdag die functie op interim-basis vervullen bij het bedrijf dat dan op zoek gaat naar een vaste financieel directeur.

11 uur geleden
Besi koploper in AEX op kalme handelsdag, Ryanair lager

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag na een kalme handelsdag in verband met Pinksteren met een kleine plus gesloten. Chiptoeleverancier Besi was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak. In Dublin kwam luchtvaartmaatschappij Ryanair met cijfers. Het aandeel Ryanair ging daarop omlaag.

12 uur geleden
Prijzen van goud en koper naar recordniveaus

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De prijzen van goud en koper zijn maandag gestegen naar nieuwe recordniveaus. Bij goud speelde de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol, want op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte investeringen, zoals goud.

14 uur geleden
Order uit Saudi-Arabië voor 105 Airbus-vliegtuigen

JEDDAH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ontvangen van de Saudische nationale luchtvaartmaatschappij Saudia. In totaal gaat het om 105 toestellen. Saudi-Arabië spreekt van de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van het land.

14 uur geleden