Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML weer omlaag in rode AEX-index

ASML weer omlaag in rode AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht lager gesloten. Chipmachineproducent ASML stond weer bij de verliezers na de brand in een fabriek in Berlijn. Het bedrijf weet nog altijd niet precies wat de gevolgen daarvan zijn voor de productie van chipmachines. Beleggers zetten het aandeel 1,5 procent lager. Andere chipbedrijven als Besi (min 1,8 procent) en ASMI (min 0,7 procent) daalden eveneens.

Ook techinvesteerder Prosus stond bij de verliezers in de AEX, met een min van 1,8 procent. De koersdaling volgde op een fors koersverlies van het Chinese internetconcern Tencent, waarin het bedrijf een groot belang heeft. Tencent liet weten een deel van zijn belang in het in Singapore gevestigde Sea te verkopen. Dit leidde tot speculatie dat het bedrijf ook zijn belangen in andere grote Chinese techbedrijven zal verkleinen.

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (plus 2,4 procent) en verlichtingsbedrijf Signify (plus 3,6 procent) behoorden tot de grootste stijgers in de AEX. Voor Unibail-Rodamco-westfield speelt mee dat beleggers positief gestemd zijn over hoe ernstig de omikronvariant van het coronavirus is.

Sligro

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent in de min op 800,75 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1099,13 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,8 procent.

Sligro steeg 2,6 procent. Het groothandelsbedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal flink stijgen. De jaaromzet daalde wel licht doordat restaurants en cafés, belangrijke klanten van het bedrijf, in 2021 meer weken helemaal dicht moesten of aan beperkingen gebonden waren vanwege coronamaatregelen. In België, waar Sligro nu nog een klein deel van zijn omzet behaalt, was de horeca vorig jaar minder vaak dicht dan het jaar ervoor.

Stellantis

NSI dikte 5,5 procent aan. Het vastgoedfonds liet weten in de tweede helft van 2021 een sterke herwaardering van de portefeuille te hebben gezien die een positieve impact zal hebben op de winst per aandeel.

Stellantis steeg 4 procent in Parijs. Het autoconcern, moederbedrijf van onder meer Peugeot, Fiat en Opel, sloot een deal met Amazon om auto's te gaan ontwikkelen die gebruikmaken van de software van het techbedrijf. Ook gaat Stellantis elektrische bestelwagens leveren aan Amazon.

De euro was 1,1331 dollar waard, tegen 1,1293 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent meer op 78,23 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 81,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

6 minuten geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

6 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

9 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

14 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

15 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

15 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

16 uur geleden