Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML onderuit in lagere AEX na tegenvallende bestellingen

ASML onderuit in lagere AEX na tegenvallende bestellingen

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging woensdag met bijna 5 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar bestelden klanten voor 3,6 miljard euro aan nieuwe machines. In het vierde kwartaal van 2023 was dat nog 9,2 miljard euro.

ASML merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt. Het bedrijf ziet dit jaar als een tussenjaar waarin de omzet niet stijgt, maar wel forse investeringen nodig zijn voor de verwachte groei van de chipsector na 2025. ASML kondigde daarom eerder al kostenbesparingen aan. Ook waarschuwde het bedrijf te kijken naar een verdere uitbreiding buiten Nederland, omdat het vestigingsklimaat hier te ongunstig dreigt te worden.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 869,53 punten, onder aanvoering van ASML. De hoofdindex verloor een dag eerder al 1,1 procent. De MidKap daalde 0,3 procent tot 917,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,6 procent. Londen verloor een fractie. De Britse inflatie is in maart uitgekomen op 3,2 procent. Dat was iets meer dan verwacht.

ASMI en Besi

Naast ASML stonden de chipbedrijven ASMI en Besi in de staartgroep van de AEX, met minnen van 2,8 en 1 procent. Verfconcern AkzoNobel (plus 2 procent) profiteerde van een adviesverhoging door investeringsbank Jefferies en was de sterkste stijger.

In de MidKap stond Alfen onderaan met een verlies van 6 procent. De laadpalenmaker werd door Deutsche Bank van de kooplijst gehaald. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway volgde met een min van 5 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl zag het aantal bestellingen en de waarde van de bestellingen afnemen in het eerste kwartaal.

TomTom en B&S

TomTom kelderde 10 procent na tegenvallende resultaten van de navigatiespecialist. Chat- en betalingsdienstverlener CM.com, die ook met cijfers kwam, daalde 0,4 procent. B&S steeg 3 procent. ING verhoogde het advies voor de bevoorrader van cruiseschepen en luchthavens naar kopen.

Adidas won 5 procent in Frankfurt. Het Duitse sportmerk verhoogde zijn winstverwachting na een sterk eerste kwartaal.

Euro en olie

De euro was 1,0623 dollar waard, tegen 1,0625 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs tot 85,13 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 89,82 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op vrijdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht treffen, aldus de website.

14 minuten geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

1 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

2 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

4 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

5 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

13 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

15 uur geleden