Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

De TU Eindhoven spreekt van een win-winsituatie. De investering van ASML kan volgens de universiteit "grensverleggende" nieuwe kennis opleveren die maatschappelijk en economisch van belang is. De chipmachinemaker uit het naburige Veldhoven zelf zou profiteren van alle promovendi die worden opgeleid tot "topspecialisten" die in de chipsector nodig zijn.

ASML betaalt ook mee aan de bouw van een nieuwe 'cleanroom', een onderzoeksruimte waar zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht zijn gezuiverd om vervuiling van onderzoeksmateriaal te voorkomen. De TU Eindhoven investeert zelf naar verwachting ruim 100 miljoen euro in het cleanroomgebouw en de aanstelling van nieuwe promovendi.

"Hiermee investeren we in de wetenschap in Nederland en in het opleiden van experts", stelt Roger Dassen, financieel topman van ASML. Robert-Jan Smits, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, is "trots dat we hiermee een enorme boost geven aan de stevige samenwerking die we al tientallen jaren hebben".

De onlangs afgezwaaide ASML-topman Peter Wennink sloeg eind vorig jaar nog alarm om het vestigingsklimaat voor techbedrijven in Nederland. Als die zou verslechteren, zet dat volgens hem het toekomstige verdienvermogen van Nederland onder druk.

Daarop tuigde het demissionaire kabinet 'project Beethoven' op om de chipmachinebouwer ertoe te bewegen in Nederland te blijven groeien. Samen met de regio Eindhoven zegde het kabinet 2,5 miljard euro toe om de halfgeleidersector in Noord-Brabant te versterken. De uitgebreide samenwerking tussen ASML en de TU Eindhoven moet daar ook aan bijdragen, schrijft de universiteit.

Meer uit Binnenland

Koning Willem-Alexander vliegt mee in gevechtshelikopter

CARLISLE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de helikopteroefening TAC Blaze bezocht in het Verenigd Koninkrijk. De koning vloog zelf mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht.

2 uur geleden
Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast bij station

BREDA (ANP) - Breda neemt in juni, juli en augustus extra veiligheidsmaatregelen rond het station en het nabijgelegen park Valkenberg. Het afgelopen jaar nam de overlast in dat gebied toe.

3 uur geleden
Dochter overleden moordverdachte Yvon K. wil inhoud kluis terug

BREDA (ANP) - De dochter van de Tilburgse Yvon K., de van moord verdachte vrouw die vorig jaar september zelfmoord pleegde vlak voordat de rechtbank uitspraak zou doen in haar zaak, wil dat het Openbaar Ministerie het beslag op ruim 227.000 cash opheft en aan haar teruggeeft. Het geld werd gevonden in de kluis van K., na haar overlijden.

4 uur geleden
Koos Meinderts en Edward van de Vendel winnen Zilveren Griffels

AMSTERDAM (ANP) - Schrijvers Koos Meinderts en Edward van de Vendel behoren dit jaar tot de winnaars van de Zilveren Griffel. Dat heeft boekenkoepel CPNB woensdag bekendgemaakt. Zij maken in september kans op een Gouden Griffel, de belangrijkste Nederlandse boekenprijs voor jeugdliteratuur.

4 uur geleden
AVROTROS zendt documentaire over Jan Cremer opnieuw uit

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

4 uur geleden
Meisje (3) met spoed naar ziekenhuis na ongeval in Breda

BREDA (ANP) - Een 3-jarig meisje is woensdagmiddag met spoed naar een ziekenhuis gebracht, nadat ze in Breda onder een taxibusje terecht was gekomen. Hoe ernstig de verwondingen precies zijn, moet nog blijken, zegt een politiewoordvoerder. "Het ziet eruit dat ze ernstig gewond is, maar dat is nog niet zeker en moet nog worden vastgesteld."

5 uur geleden
Blokkades toegangswegen campus Universiteit Wageningen weg

WAGENINGEN (ANP) - De blokkade van de twee toegangswegen naar de campus van de Universiteit Wageningen die demonstranten woensdagochtend hadden opgeworpen, is voorbij. Een woordvoerder van de tientallen studenten die eisten dat de universiteit direct de banden met Israƫl verbreekt, laat weten dat de betogers hebben besloten de blokkade op te heffen, omdat de actie in hun ogen succesvol was. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dat de blokkades weg zijn.

5 uur geleden