Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML houdt winst op beurs niet vast ondanks recordresultaten

ASML houdt winst op beurs niet vast ondanks recordresultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag na een bedrijvige beursdag met verlies de handel uit gegaan. Daar zag het in eerste instantie niet naar uit. Na de handelsupdate over 2021, waarin de chipmachinemaker recordresultaten boekte, ging het aandeel stevig omhoog. In de loop van de sessie kregen mogelijk de zorgen over de minder dan verwachte vooruitzichten de overhand. Daarbij stonden meer chipfondsen zoals ASMI en Besi bij de zakkers.

ASML ging uiteindelijk met een verlies van 2,4 procent de handel uit. Vanwege de tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten en daar profiteert ASML van. Naar China mag ASML nog niet exporteren. Daarvoor is nog altijd geen vergunning verkregen. Dat heeft vermoedelijk te maken met de spanningen tussen China en de Verenigde Staten. Topman Peter Wennink is op zijn hoede voor verdere beperkingen op de verkoop aan het buitenland. De onderneming kondigde verder een verdubbeling van het dividend aan en een verdere versterking van de samenwerking met chipmaker Intel.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent in de plus op 772,56 punten. Betalingsbedrijf Adyen was de sterkste stijger, met een winst van 4,5 procent. Ook Unilever (plus 4,4 procent) stond bij de stijgers. Daarmee toonde het bedrijf dat levensmiddelen en verzorgingsproducten maakt wat herstel van de koersverliezen die werden veroorzaakt door de zorgen over de dure overnameplannen van het bedrijf. Unilever maakte na de slotbel overigens bekend het bod op de consumentendivisie van GlaxoSmithKline niet te zullen verhogen.

Richemont

De MidKap klom 0,4 procent tot 1074,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

In Zürich steeg Richemont ruim 5 procent. Het Zwitserse luxegoederenconcern beleefde de afgelopen kerstperiode zelfs de sterkste verkoopspurt in zeker tien jaar. De juwelen en horloges van het concern achter het luxemerk Cartier vonden gretig aftrek bij consumenten die zichzelf vanwege alle coronaperikelen besloten te verwennen.

Burberry

Ook het Britse modemerk Burberry kwam met beter dan verwachte omzetcijfers, en het won dik 6 procent. De Britse uitgever Pearson verhoogde zijn winstverwachting en klom ruim 4 procent in Londen.

De euro was 1,1350 dollar waard, tegenover 1,1363 dollar een dag eerder. Een vat Brentolie werd 1,5 procent duurder op 88,85 dollar en Amerikaanse olie steeg 2,2 procent in prijs tot 87,29 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

7 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

8 uur geleden
Reuters: Brussel zou roebelrekening Europese gaskopers toestaan

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.

8 uur geleden
Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

9 uur geleden
Krant: Ford mag binnenkort geen auto's meer verkopen in Duitsland

MÜNCHEN (ANP) - In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

10 uur geleden
PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

12 uur geleden
Historische verliesreeks dreigt voor Dow-Jonesindex

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex van de aandelenbeurs in New York staat op het punt een historische verliesreeks te evenaren. Voor het eerst in ongeveer honderd jaar stevent de graadmeter af op acht verliesweken op een rij. Het was in 1923 voor het laatst dat de index een dergelijke verliesreeks beleefde. Het begin van de handel op vrijdag was nog positief, maar al snel draaide het sentiment om. Beleggers zijn onder andere bezorgd over de hoge inflatie, die deze week verder werden aangewakkerd door waarschuwingen van grote Amerikaanse supermarktketens.

12 uur geleden