Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML houdt winst op beurs niet vast ondanks recordresultaten

ASML houdt winst op beurs niet vast ondanks recordresultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag na een bedrijvige beursdag met verlies de handel uit gegaan. Daar zag het in eerste instantie niet naar uit. Na de handelsupdate over 2021, waarin de chipmachinemaker recordresultaten boekte, ging het aandeel stevig omhoog. In de loop van de sessie kregen mogelijk de zorgen over de minder dan verwachte vooruitzichten de overhand. Daarbij stonden meer chipfondsen zoals ASMI en Besi bij de zakkers.

ASML ging uiteindelijk met een verlies van 2,4 procent de handel uit. Vanwege de tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten en daar profiteert ASML van. Naar China mag ASML nog niet exporteren. Daarvoor is nog altijd geen vergunning verkregen. Dat heeft vermoedelijk te maken met de spanningen tussen China en de Verenigde Staten. Topman Peter Wennink is op zijn hoede voor verdere beperkingen op de verkoop aan het buitenland. De onderneming kondigde verder een verdubbeling van het dividend aan en een verdere versterking van de samenwerking met chipmaker Intel.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent in de plus op 772,56 punten. Betalingsbedrijf Adyen was de sterkste stijger, met een winst van 4,5 procent. Ook Unilever (plus 4,4 procent) stond bij de stijgers. Daarmee toonde het bedrijf dat levensmiddelen en verzorgingsproducten maakt wat herstel van de koersverliezen die werden veroorzaakt door de zorgen over de dure overnameplannen van het bedrijf. Unilever maakte na de slotbel overigens bekend het bod op de consumentendivisie van GlaxoSmithKline niet te zullen verhogen.

Richemont

De MidKap klom 0,4 procent tot 1074,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

In Zürich steeg Richemont ruim 5 procent. Het Zwitserse luxegoederenconcern beleefde de afgelopen kerstperiode zelfs de sterkste verkoopspurt in zeker tien jaar. De juwelen en horloges van het concern achter het luxemerk Cartier vonden gretig aftrek bij consumenten die zichzelf vanwege alle coronaperikelen besloten te verwennen.

Burberry

Ook het Britse modemerk Burberry kwam met beter dan verwachte omzetcijfers, en het won dik 6 procent. De Britse uitgever Pearson verhoogde zijn winstverwachting en klom ruim 4 procent in Londen.

De euro was 1,1350 dollar waard, tegenover 1,1363 dollar een dag eerder. Een vat Brentolie werd 1,5 procent duurder op 88,85 dollar en Amerikaanse olie steeg 2,2 procent in prijs tot 87,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Trump krijgt voor miljard dollar extra aandelen in zijn mediagroep

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse voormalige president Donald Trump krijgt extra aandelen in zijn mediagroep, ter waarde van meer dan een miljard dollar naar de huidige koers.

37 minuten geleden
Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

5 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

7 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

7 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

7 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

9 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

10 uur geleden