Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML doet zuiniger aan en neemt minder nieuw personeel aan

ASML doet zuiniger aan en neemt minder nieuw personeel aan

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML snijdt in de kosten, bijvoorbeeld door personeel op te roepen minder te reizen. Het bedrijf uit Veldhoven verwacht dat de omzet dit jaar gelijk blijft aan die van vorig jaar, terwijl de kosten wel flink stijgen. Om die reden neemt het bedrijf ook minder nieuw personeel aan dan voorheen.

Een woordvoerster van ASML, die berichtgeving van het Eindhovens Dagblad bevestigt, legt uit dat 2024 een overgangsjaar is. Volgend jaar verwacht de maker van geavanceerde machines voor de productie van halfgeleiders hard te groeien, wat eerst veel geld kost. "We moeten nu veel investeren om op die groei voor te bereiden."

Het tempo waarin ASML nieuw personeel aannam, gaat daarom ook omlaag. "Wij zijn jarenlang heel hard gegroeid. In 2021 alleen hebben we al wereldwijd 10.000 mensen aangenomen, dat tempo hou je niet vol en dat kan ook niemand van je verlangen." De woordvoerster benadrukt dat er geen reorganisatie of massaal banenverlies aankomt.

Vestigingsklimaat

Lopende sponsorprojecten en steun voor bijvoorbeeld basisonderwijs gaan door. Ook blijft het technologiebedrijf betrokken bij bouwprojecten in de regio, waar de huizenmarkt door de komst van veel hoogopgeleid ASML-personeel onder druk staat. ASML geeft financiële garanties af voor woningbouwprojecten zodat die door kunnen gaan.

ASML groeide vorig jaar met 30 procent tot een omzet van 27,6 miljard euro, waarop het bedrijf een nettowinst van 7,8 miljard euro boekte. Pas na dit jaar verwacht ASML weer aanzienlijk te groeien. Het bedrijf verwacht uiteindelijk in omvang te verdubbelen, om gelijke trend te houden met de algehele chipindustrie.

Eerder deze week herhaalde topman Peter Wennink de waarschuwing dat ASML mogelijk niet uitbreidt in Nederland, uit zorgen over het vestigingsklimaat. Het demissionaire kabinet probeert te voorkomen dat ASML voor uitbreiding uitwijkt naar een ander land en had daar woensdag een gesprek over met Wennink.

Meer uit Financieel

Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

3 uur geleden
Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

NORWALK (ANP) - Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen. Daarbij steeg ook de winst hard.

3 uur geleden
Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

3 uur geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

4 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

4 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

7 uur geleden
Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.

7 uur geleden