Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML bij dalers in AEX, Adyen verlengt winstreeks

ASML bij dalers in AEX, Adyen verlengt winstreeks

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een klein verlies de handel uitgegaan. Betalingsbedrijf Adyen was daarbij de sterkste stijger en zette daarmee zijn winstreeks voort. Verder ging veel aandacht uit naar chipmachinemaker ASML die met een handelsupdate kwam en ongevraagd een rol heeft in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om het al dan niet leveren van machines die zijn uitgerust met hypermoderne EUV-technologie. De Europese beurzen sloten ook lager.

De AEX-index sloot de sessie 0,1 procent lager op 611,56 punten. De MidKap daalde 0,1 procent, tot 942,22 punten. Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.

Prosus verloor 2,7 procent tot 68,97 euro. Het Zuid-Afrikaanse media- en technologiebedrijf Naspers heeft 22 miljoen aandelen in de techinvesteerder verkocht voor 67,50 euro per aandeel. Adyen eindigde met een plus van 2,3 procent, geholpen door een adviesverhoging. De onderneming sloot voor de tiende sessie op rij in de plus.

ASML

ASML zakte 0,4 procent ondanks dat de chipmachinefabrikant zijn resultaten afgelopen jaar stevig wist op te krikken en winstgroei voorziet. De onderneming kondigde tevens aan de komende jaren tot 6 miljard euro aan eigen aandelen te willen inkopen. Volgens topman Peter Wennink maakt het voor het grote plaatje bij ASML het niet uit of de chipmachinefabrikant EUV-apparatuur mag leveren aan China.

Alfen klom bijna 7 procent bij de kleinere bedrijven op Beursplein 5. De laadpalenfabrikant gaat een mini-elektriciteitsnetwerk leveren voor een biomassacentrale in Estland.

Fusie Bombardier

In Frankfurt verloor Daimler 2,1 procent. Het moederconcern van Mercedes-Benz is nog meer geld kwijt aan het dieselschandaal en dat zal volgens de automaker negatief doorwerken op de resultaten over 2019. Alstom won 1,9 procent in Parijs. Volgens bronnen praat de Canadese vliegtuig- en treinenbouwer Bombardier met het Franse Alstom over een fusie van de treintakken van de twee bedrijven.

De euro was 1,1086 dollar waard tegen 1,1094 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 56,97 dollar. Brentolie zakte 2 procent in prijs tot 63,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bronnen: zoekvariant van ChatGPT wordt maandag beschikbaar

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI lanceert waarschijnlijk maandag zijn alternatief op basis van kunstmatige intelligentie (AI) voor het zoeken via Google. De toevoeging op ChatGPT kan in tegenstelling tot die eerdere populaire AI-variant van het bedrijf direct informatie van het internet aanbieden met bronvermelding, melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Zeker het gebrek aan duidelijke bronvermelding wordt als tekortkoming van ChatGPT gezien.

24 minuten geleden
AEX koerst af op licht hoger begin na nieuw slotrecord

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een licht hoger begin. De hoofdindex lijkt daarmee de recordstand op Hemelvaartsdag verder aan te scherpen. De stemming op de beursvloeren wordt gesteund door de hoop dat de centrale banken spoedig zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven, nu de inflatie is afgenomen.

26 minuten geleden
Microsoft komt met eigen winkel voor mobiele games

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat met een eigen onlinewinkel voor aankopen binnen mobiele games ook in deze lucratieve markt de concurrentie aan met Google en Apple. De 'appstore', die alleen via de browser toegankelijk wordt, is vanaf juli beschikbaar. Dat is eerst alleen met spellen van Microsoft zelf, waar titels als Candy Crush Saga en Minecraft bij horen. Later kunnen ook andere ontwikkelaars hun product aanbieden.

43 minuten geleden
VS zetten Chinese bedrijven op zwarte lijst om spionageballon

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft 37 Chinese bedrijven toegevoegd aan de zwarte lijst van partijen waarmee niet zomaar zaken mag worden gedaan. Daaronder zijn ook enkele bedrijven die vermoedelijk betrokken waren bij een vorig jaar door de Amerikanen neergehaalde Chinese ballon.

50 minuten geleden
Bloomberg: beurswaakhond onderzoekt uitingen Boeing over veiligheid

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt beweringen van Boeing over de veiligheid van zijn vliegtuigen na een incident met een vliegtuig van Alaska Airlines. De toezichthouder wil nagaan of de vliegtuigbouwer of bestuurders beleggers hebben misleid of niet, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. In januari verloor een Boeing 737 Max 9 van Alaska Airlines vlak na het opstijgen een deurpaneel.

10 uur geleden
Aandelen gameplatform Roblox hard onderuit in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van gamebedrijf Roblox zijn hard gedaald op de beurs in New York. Het bedrijf achter het virtuele platform waar gamers hun eigen wereld kunnen opbouwen, voerde de omzet in het afgelopen kwartaal op en drong zijn verlies terug. Maar beleggers schrokken van de prognoses die Roblox afgaf voor het hele boekjaar en zetten het aandeel ruim 22 procent lager.

10 uur geleden
Bloomberg: Apple gebruikt eigen chips voor AI-servers

CUPERTINO (ANP) - Apple is van plan zelf ontwikkelde chips te gebruiken voor de eigen servers die nieuwe AI-functies ondersteunen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden