Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML bij dalers in AEX, Adyen verlengt winstreeks

ASML bij dalers in AEX, Adyen verlengt winstreeks

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een klein verlies de handel uitgegaan. Betalingsbedrijf Adyen was daarbij de sterkste stijger en zette daarmee zijn winstreeks voort. Verder ging veel aandacht uit naar chipmachinemaker ASML die met een handelsupdate kwam en ongevraagd een rol heeft in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om het al dan niet leveren van machines die zijn uitgerust met hypermoderne EUV-technologie. De Europese beurzen sloten ook lager.

De AEX-index sloot de sessie 0,1 procent lager op 611,56 punten. De MidKap daalde 0,1 procent, tot 942,22 punten. Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.

Prosus verloor 2,7 procent tot 68,97 euro. Het Zuid-Afrikaanse media- en technologiebedrijf Naspers heeft 22 miljoen aandelen in de techinvesteerder verkocht voor 67,50 euro per aandeel. Adyen eindigde met een plus van 2,3 procent, geholpen door een adviesverhoging. De onderneming sloot voor de tiende sessie op rij in de plus.

ASML

ASML zakte 0,4 procent ondanks dat de chipmachinefabrikant zijn resultaten afgelopen jaar stevig wist op te krikken en winstgroei voorziet. De onderneming kondigde tevens aan de komende jaren tot 6 miljard euro aan eigen aandelen te willen inkopen. Volgens topman Peter Wennink maakt het voor het grote plaatje bij ASML het niet uit of de chipmachinefabrikant EUV-apparatuur mag leveren aan China.

Alfen klom bijna 7 procent bij de kleinere bedrijven op Beursplein 5. De laadpalenfabrikant gaat een mini-elektriciteitsnetwerk leveren voor een biomassacentrale in Estland.

Fusie Bombardier

In Frankfurt verloor Daimler 2,1 procent. Het moederconcern van Mercedes-Benz is nog meer geld kwijt aan het dieselschandaal en dat zal volgens de automaker negatief doorwerken op de resultaten over 2019. Alstom won 1,9 procent in Parijs. Volgens bronnen praat de Canadese vliegtuig- en treinenbouwer Bombardier met het Franse Alstom over een fusie van de treintakken van de twee bedrijven.

De euro was 1,1086 dollar waard tegen 1,1094 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 56,97 dollar. Brentolie zakte 2 procent in prijs tot 63,29 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Autobranche pleit voor kilometerheffing om CO2-doelen te halen

AMSTERDAM (ANP) - Het huidige systeem van autobelastingen moet grondig veranderen om het halen van klimaatdoelstellingen mogelijk te maken. Een vorm van kilometerheffing is daarbij onmisbaar, zegt een coalitie van autobrancheverenigingen BOVAG en RAI Vereniging, milieuorganisatie Natuur & Milieu, de ANWB en autoleasekoepel VNA. Voordat die nieuwe vorm van heffingen is ingevoerd, moet de aanschaf van elektrische auto's én zuinige benzineauto's worden gestimuleerd.

1 uur geleden
Overheidstekort Nederland lager dan omringende landen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheidsfinanciën zijn in 2020 minder verslechterd dan in de meeste grote Europese landen. De uitgaven liepen weliswaar flink op vanwege de coronacrisis, maar de inkomsten daalden minder vergeleken met andere landen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Uber geeft korting op ritten naar vaccinatiecentrum

AMSTERDAM (ANP) - Uber biedt vanaf woensdag korting aan voor klanten die via het taxiplatform in Nederland ritten boeken naar en van coronavaccinatiecentra. Het technologiebedrijf doneert daarnaast gratis taxiritten ter waarde van 100.000 euro aan het Rode Kruis.

1 uur geleden
Weer verliezen op aandelenbeurzen New York

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag opnieuw met rode cijfers gesloten door aanhoudende vrees bij beleggers voor een hogere inflatie en stijgende rente. De koersverliezen in de technologiesector op Wall Street van eerder op de handelsdag werden wel voor een groot deel weggepoetst.

5 uur geleden
Stevige min voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met een behoorlijk verlies gesloten, waarbij de AEX-index onder de 700 punten zakte. Ook elders in Europa waren stevige minnen te zien door zorgen over een oplopende inflatie waardoor de angst werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor sterk groeiende techbedrijven.

9 uur geleden
Techfondsen weer omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - De technologiebedrijven gingen dinsdag opnieuw omlaag op een roodgekleurd Wall Street door zorgen bij beleggers over een oplopende inflatie en een hogere rente. Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen.

11 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret wordt zelfstandig bedrijf

NEW YORK (ANP) - Lingeriemerk Victoria's Secret gaat verder als een zelfstandig bedrijf. Eigenaar L Brands gaat het onderdeel loskoppelen van verzorgingsproductendivisie Bath & Body Works. Daarmee bestaat L Brands straks uit twee losstaande beursgenoteerde bedrijven. Dat bevestigde het bedrijf aan Amerikaanse media na berichtgeving over de kwestie.

13 uur geleden