Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML, AkzoNobel dalen op Damrak na kwartaalcijfers

ASML, AkzoNobel dalen op Damrak na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML en verffabrikant AkzoNobel behoorden woensdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. ASML heeft een recordkwartaal achter de rug dankzij de sterke vraag naar chips, maar begint ook last te krijgen van materiaaltekorten. AkzoNobel verwacht dat de prijzen van zijn verfmerken Sikkens en Flexa verder zullen stijgen door de hogere grondstofprijzen. Ook denkt het concern dat de beperkingen in de toeleveringsketen tot halverwege 2022 zullen aanhouden.

ASML (min 1,7 procent) sloot de rij in de AEX. Volgens analisten lagen de recordresultaten van het bedrijf in lijn met de verwachtingen. Financieel directeur Roger Dassen sprak van "sterke cijfers", maar gaf aan dat zijn bedrijf ook merkt dat materialen schaars zijn. Sectorgenoten ASMI en Besi verloren tot 1,2 procent.

AkzoNobel zakte 0,6 procent. De verfmaker zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen, maar het bedrijfsresultaat viel wel flink terug. In september liet het bedrijf al weten de prijzen in het derde kwartaal te verhogen vanwege de hoge grondstofkosten. Volgens topman Thierry Vanlancker ligt het bedrijf op koers om aan het eind van het jaar met eigen prijsinitiatieven de inflatie van grondstofprijzen te compenseren.

Philips

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 803,60 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 1069,77 punten. De beurs in Frankfurt won 0,3 procent. Parijs en Londen verloren een fractie.

Zorgtechnologieconcern Philips ging op kop in de AEX met een plus van 1,7 procent. ING won 0,2 procent. De bank gaat klanten compenseren wanneer hun rente niet in de pas liep met de gemiddelde marktrente en zet daarvoor 180 miljoen euro opzij. In de MidKap zakte Vopak dik 2 procent na een wijziging aan de top van het bedrijf. Dick Richelle zal per 1 januari 2022 topman Eelco Hoekstra vervangen. Hoekstra stapt na elf jaar als bestuurder van het tankopslagbedrijf over naar SHV.

Nestlé

Nestlé dikte 3 procent aan in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern schroefde zijn omzetverwachting voor het hele jaar opnieuw op dankzij sterke kwartaalresultaten. In Parijs zakte Kering 4,5 procent na tegenvallende resultaten. Volgens het Franse luxegoederenconcern had vooral modemerk Gucci afgelopen kwartaal last van een opleving van het coronavirus in Azië.

De euro was 1,1629 dollar waard, tegen 1,1631 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 82,33 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent minder, op 84,38 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

2 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

2 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

3 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

4 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

5 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

5 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

5 uur geleden