Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is dinsdag met een plus van 0,6 procent de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf uit Almere komt na de slotbel met resultaten, waar beleggers deze dag met name naar hebben uitgekeken. Zij zijn benieuwd naar de vooruitzichten, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd is er meer vraag naar AI-chips.

Ook zou ASMI kunnen profiteren van extra inkopen vanuit China. Bedrijven in dat land zouden voorzorgsmaatregelen nemen en grotere voorraden aanleggen in de aanloop naar nieuwe exportbeperkingen voor westerse bedrijven.

De stemming op Beursplein 5 bleef verder terughoudend. De AEX-index sloot vrijwel vlak op 852,98 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 903,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 0,8 procent bij.

De andere chipbedrijven eindigden eveneens met plussen in de AEX. Zo steeg Besi 2,5 procent en chipmachinefabrikant ASML 1,1 procent. Sterkste dalers waren voedingsmiddelenconcern Unilever en muziekconcern Universal Music Group met minnen van respectievelijk 2 procent en 2,4 procent.

Air France stond tussen de sterkste stijgers in de MidKap. Het aandeel won 3,8 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie presenteert donderdag haar jaarresultaten. Vorig jaar stond te boek als zeer winstgevend voor de luchtvaart, dankzij de inhaalslag die veel reizigers willen maken na de coronajaren, waarin het vliegverkeer grotendeels was lamgelegd.

Bij de kleinere bedrijven steeg Heijmans 2,6 procent. Het bouwbedrijf kondigde aan dat de combinatie Heijmans-GMB in opdracht van Vitens drinkwaterproductielocaties mag renoveren en bouwen. Het aandeel van Heijmans in de totale contractwaarde bedraagt circa 80 tot 90 miljoen euro.

PostNL ging opnieuw omlaag, met 1,5 procent, na een verlies van 4,7 procent op maandag. Die dag presenteerde het post- en pakketbedrijf zijn jaarcijfers die niet in de smaak vielen bij beleggers. Ook voor het komende jaar verwacht PostNL dat de marktomstandigheden moeilijk blijven, onder meer door minder te bezorgen brieven en pakketten.

De euro was 1,0853 dollar waard, tegen 1,0850 dollar een dag eerder. Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder en kostte 78,44 dollar per vat. Een vat Brentolie steeg 0,9 procent in prijs tot 83,28 dollar.

Meer uit Financieel

ECB verlaagt rente in eurozone om economie te steunen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen. Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de rente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent.

2 minuten geleden
Nederlanders pinden woensdag volgens Geldmaat iets meer contanten

WEESP (ANP) - Nederlanders hebben woensdag iets meer geld opgenomen bij pinautomaten, nadat bekend was geworden dat banken consumenten zullen adviseren om contant geld in huis te hebben. Volgens Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, ging het om gemiddeld een paar tientjes extra.

11 minuten geleden
Klant met dynamisch energiecontract past verbruik vaak niet aan

DEN HAAG (ANP) - Klanten met dynamische energiecontracten passen hun stroomverbruik meestal niet aan. Dat stelt voorzitter Remko ten Barge van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Van de zakelijke klanten past hooguit 20 procent het verbruik aan, bij particulieren gaat het om minder dan 50 procent.

13 minuten geleden
Oud-minister Cora van Nieuwenhuizen kondigt pensioen aan

DEN HAAG (ANP) - Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en sinds 2021 voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland, heeft haar pensioen aangekondigd. Van Nieuwenhuizen (1963) treedt op 1 oktober volgend jaar af als voorzitter van Energie-Nederland. Volgens de organisatie heeft Van Nieuwenhuizen aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.

35 minuten geleden
AP: privacy moet beter als DNB hypotheekgegevens opvraagt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.

1 uur geleden
Energiebureau IEA ziet ruim aanbod op oliemarkt in 2025

PARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Braziliƫ.

2 uur geleden
ADP: werknemers leasen liever in 2025 stekkerauto dan in 2026

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.

2 uur geleden