Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI koploper in groene AEX, platenlabel UMG onderaan

ASMI koploper in groene AEX, platenlabel UMG onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak zette vrijdag de opmars voort onder aanvoering van chipbedrijf ASMI. Universal Music Group (UMG) was daarentegen de grootste daler bij de hoofdfondsen na publicatie van de jaarcijfers. Het muziekconcern zag de omzet in 2022 flink stijgen, mede dankzij nieuwe albums van zangeres Taylor Swift en rapper Drake. De nettowinst daalde wel, doordat de belangen van UMG in streamingdiensten als Spotify en Tencent Music minder waard werden.

Ook de resultaten van Corbion konden beleggers niet bekoren. Het speciaalchemiebedrijf zag de omzet en het bedrijfsresultaat afgelopen jaar flink stijgen. Topman Olivier Rigaud sprak van een sterke groei in een periode van ongekende kosteninflatie en knelpunten in de leveringsketen. Volgens analisten van ING vielen de resultaten echter tegen en liep ook de schuld van het bedrijf op. Het aandeel werd 9 procent lager gezet en was daarmee veruit de grootste daler in de MidKap.

De algehele stemming op de Europese markten was positief. Een sterker dan verwachte groei van de Chinese dienstensector zorgde daarbij voor optimisme over het herstel van de op één na grootste economie ter wereld. De AEX noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 760,02 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 1023,34 punten onder aanvoering van Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway (plus 3,5 procent). De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1 procent.

Herstel van coronacrisis

Naast ASMI (plus 3,3 procent) stonden ook branchegenoten ASML en Besi in de kopgroep van de AEX, met plussen tot 1,8 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal en uitzender Randstad deden goede zaken met winsten van ruim 2 procent. Behalve UMG (min 3,7 procent) lieten ook levensmiddelenconcern Unilever en olie- en gasproducent Shell kleine minnen zien, van 0,2 procent.

In Frankfurt steeg Lufthansa 5,5 procent. De Duitse luchtvaartgroep keerde afgelopen jaar terug naar winst door het sterke herstel van de coronacrisis. Ook dit jaar denkt het concern flink meer inkomsten te halen omdat mensen weer vaker met het vliegtuig op reis gaan. De groep, die naast Lufthansa ook uit onder meer Brussels Airlines en Eurowings bestaat, denkt bijvoorbeeld te kunnen profiteren van de vraag naar zomervakanties richting landen rond de Middellandse Zee. Concurrent Air France-KLM won ruim 2 procent in Amsterdam.

De euro was 1,0620 dollar waard, tegen 1,0593 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 77,85 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 84,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Olie-industrie Guyana helpt SBM Offshore aan recordresultaten

SCHIPHOL (ANP) - De Nederlandse maritiem dienstverlener SBM Offshore heeft vorig jaar afgesloten met recordresultaten, mede geholpen door de opkomende olie-industrie in Guyana. Na olievondsten voor de kust van dit buurland van Suriname verkocht SBM Offshore groot materieel voor het oppompen en opslaan van olie op zee.

21 minuten geleden
Cijfers verzekeraars ASR en NN centraal op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASR en NN Group. De beide verzekeraars hebben hun resultaten flink opgevoerd, ondanks de grote schikkingen die ze recent hebben getroffen met claimorganisaties om van de woekerpolisaffaire af te zijn. ASR profiteerde van de overname van de verzekeringsactiviteiten van Aegon Nederland en boekte weer winst in 2023, na een verlies een jaar eerder. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

42 minuten geleden
Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met offshore wind

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met werkzaamheden voor de bouw van windparken op zee. Het beursgenoteerde bedrijf uit Leidschendam zag mede daardoor de omzet vorig jaar flink toenemen.

1 uur geleden
Brouwer achter Jupiler en Corona verkoopt minder in VS en Europa

LEUVEN (ANP) - Bierbrouwer AB InBev heeft vorig jaar minder bier verkocht, maar boekte dankzij hogere prijzen en de verkoop van luxere biertjes wel een hogere omzet. Het bedrijf achter biermerken als Jupiler, Stella Artois, Corona en Budweiser verkocht met name in Europa en de Verenigde Staten minder. Op die laatste markt kampte het bedrijf met boycotacties na een samenwerking met een transgender influencer.

1 uur geleden
Meer omzet voor horeca in eerste jaar zonder coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

1 uur geleden
Meer winst ASR en NN Group ondanks woekerpolisschikkingen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraars ASR en NN Group hebben hun resultaten flink opgevoerd, ondanks de grote schikkingen die ze recent hebben getroffen met claimorganisaties om van de woekerpolisaffaire af te zijn. ASR sloot afgelopen jaar af met een jaarwinst, waar een jaar eerder nog een verlies in de boeken ging. Bij NN Group ging de jaarwinst wel omlaag, maar daar was in de tweede helft van het jaar eveneens een sterke verbetering te zien.

1 uur geleden
Recordwinst Air France-KLM, oorlog Gaza drukt wel op resultaat

PARIJS (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft niet eerder zo'n hoge winst geboekt als in 2023. In totaal bleef er onder de streep 934 miljoen euro over, ruim 28 procent meer dan een jaar eerder. Het laatste kwartaal van vorig jaar daarentegen was wel verlieslatend. Onder meer de oorlog in Gaza, maar ook het slechte weer rond Schiphol drukten op het resultaat.

1 uur geleden