Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI hekkensluiter in afwachtende AEX na kwartaalcijfers

ASMI hekkensluiter in afwachtende AEX na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI was woensdag de grootste daler in de AEX-index na een kwartaalupdate van de chiptoeleverancier. Beleggers kregen een stroom van resultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven als BASF, Deutsche Bank, Barclays en Santander. Ook verwerkten de markten nog de kwartaalberichten van de grote Amerikaanse technologieconcerns Microsoft, Apple en Google. Daarnaast werd gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat na de slotbel op de Europese beurzen bekend wordt gemaakt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 739,93 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1051,94 punten. De beurs in Parijs klom 0,3 procent. De graadmeters in Londen en Frankfurt bleven vrijwel onveranderd.

ASMI zakte 2,5 procent. De chiptoeleverancier zag de orderontvangst in het tweede kwartaal naar een nieuw recordniveau stijgen. Het bedrijf profiteert volop van de wereldwijde chiptekorten en de omvangrijke investeringsplannen van grote chipbedrijven om die tekorten tegen te gaan. Volgens topman Benjamin Loh haalden klanten wel orders naar voren die eigenlijk in het derde kwartaal zouden binnenkomen.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway (plus 2,6 procent) ging opnieuw aan kop in de AEX. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl won een dag eerder al ruim 4 procent nadat de activistische aandeelhouders Cat Rock en Lucerne liet weten dat het maaltijdbestelbedrijf momenteel zwaar ondergewaardeerd wordt op de beurs.

In de MidKap sloot Vopak de rij met een verlies van 5,8 procent. De opslagtanks van het bedrijf waren in het tweede kwartaal iets minder gevuld dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De dalende bezettingsgraad heeft waarschijnlijk te maken met de sterke vraag naar olie door het economisch herstel van de coronacrisis.

Deutsche Bank

Deutsche Bank steeg 4 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland zag de winst in het tweede kwartaal sterk stijgen. De bank profiteerde onder meer van het vrijkomen van voorzieningen voor slechte leningen nu de economie sterk herstelt van de coronacrisis. In Londen vielen de resultaten van de Britse bank Barclays (plus 4,3 procent) in de smaak bij beleggers. De Spaanse bank Santander, die ook met cijfers kwam, daalde 0,1 procent in Madrid.

In Zürich zakte Adecco 6 procent. Het Zwitserse uitzendconcern is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal nog 5 procent minder omzet dan in 2019. Adecco maakte verder bekend het Franse Akka Technologies over te nemen voor 2 miljard euro.

De euro was 1,1809 dollar waard, tegen 1,1829 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 72,02 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 74,79 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

6 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

9 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

10 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

1 dag geleden