Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI en Van Lanschot Kempen vergroten koerswinst op hoger Damrak

ASMI en Van Lanschot Kempen vergroten koerswinst op hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI en bank Van Lanschot Kempen eindigden donderdag met nog grotere koersstijgingen na hun sterke openingswinsten en hoorden daarmee bij de winnaars op Beursplein 5. ASMI dankt de koersstijging aan positieve analistenrapporten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America.

Analisten van de twee banken verwachten dat de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) komende jaren grote kansen biedt voor de machines van ASMI. De kenners schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Het chipbedrijf won in de AEX-index 5,3 procent, na een openingswinst van ruim 4 procent.

Van Lanschot Kempen was de grote uitschieter in de MidKap en klom 5,4 procent. De bank voor particulieren met veel vermogen kwam in aanloop naar zijn beleggersdag met een strategie-update en financiële doelstellingen voor 2027. Die werden goed ontvangen. De bank voor vermogende particulieren streeft er onder meer naar om het vermogen onder beheer jaarlijks 10 procent te laten groeien. Ook verhoogt Van Lanschot Kempen het rendementsdoel van 12 procent naar meer dan 18 procent en keert de bank het grootste deel van de nettowinst uit aan de aandeelhouders.

De AEX-index eindigde 1 procent hoger op 933,84 punten. De MidKap won 1,2 procent op 891,78 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 1,3 procent. Die in Londen steeg minder hard, namelijk 0,8 procent. De Bank of England besloot eerder op de dag zoals verwacht de rente onveranderd te laten.

Het Duitse Rheinmetall klom 2,2 procent in Frankfurt. De wapenfabrikant heeft een order ontvangen van 8,5 miljard euro, een recordbedrag. Het bedrijf gaat volgend jaar artilleriemunitie leveren aan het Duitse leger. Een deel daarvan gaat naar Oekraïne om het land te helpen bij de oorlog tegen Rusland.

Betaalbedrijf Adyen eindigde iets hoger in de AEX met een plus van 0,5 procent. NN Group steeg 0,9 procent. De verzekeraar wil zich volgend jaar op de betaalmarkt gaan richten met eigen betaalrekeningen. Daarmee gaat NN concurreren met de grote banken ABN AMRO, Rabobank en ING.

Unilever was een van de weinige dalers op het Damrak en verloor 0,3 procent. Ook Air France-KLM eindigde met een min, van 1,6 procent.

De euro was 1,0706 dollar waard, tegen 1,0748 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 82,87 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 85,33 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

10 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

10 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

11 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

13 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

14 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

14 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

15 uur geleden