Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

Van Lanschot Kempen ging met een winst van 3,5 procent op kop in de MidKap. De vermogensbeheerder kwam voorafgaand aan zijn beleggersdag met een strategie-update en financiële doelstellingen voor 2027, die goed werden ontvangen. De bank voor vermogende particulieren streeft onder meer naar een jaarlijkse groei van het vermogen onder beheer van 10 procent. Ook verhoogt Van Lanschot Kempen het rendementsdoel van 12 procent naar meer dan 18 procent en keert de bank het grootste deel van de nettowinst uit aan de aandeelhouders.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 928,40 punten. De hoofdindex werkte daarmee het verlies van een dag eerder weer weg. De MidKap klom 0,5 procent tot 885,96 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,5 procent. Londen won 0,2 procent, voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank het rentetarief in het Verenigd Koninkrijk onveranderd zal laten op het hoogste niveau in zestien jaar.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen was de grootste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met een verlies van 2 procent. NN Group klom 0,7 procent. De verzekeraar wil zich in de loop van 2025 op de betaalmarkt gaan richten met eigen betaalrekeningen. Daarmee gaat NN de concurrentie aan met ABN AMRO, Rabobank en ING.

AMG steeg 2,5 procent in de MidKap. De metalengroep heeft een belang van 15,8 procent genomen in Savannah Resource, de ontwikkelaar van een groot lithiumproject in Portugal, voor omgerekend zo'n 19 miljoen euro.

Plantaardige plastics

Bij de kleinere bedrijven klom Avantium 7 procent. De ontwikkelaar van plantaardige plastics opent zijn nieuwe fabriek in Delfzijl officieel op 22 oktober dit jaar. In de fabriek zullen op grote schaal grondstoffen voor plantaardige plastics worden gemaakt.

De euro was 1,0730 dollar waard, tegen 1,0748 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 81,54 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 85,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

1 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

18 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

19 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

21 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

23 uur geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden
Wall Street sluit met winst, grote banken lager na cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen en de kwartaalresultaten van grote Amerikaanse banken.

1 dag geleden