Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI daalt in licht lagere AEX na forse opmars

ASMI daalt in licht lagere AEX na forse opmars

AMSTERDAM (ANP) - ASMI behoorde vrijdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak. Het chipbedrijf won een dag eerder nog ruim 5 procent dankzij positieve rapporten van analisten, die grote kansen zien voor de apparatuur van ASMI door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). De koerswinst van ASMI hielp de Amsterdamse hoofdindex donderdag aan een nieuw slotrecord. Een verliesbeurt van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq zorgde nu echter voor koersdruk in de tech- en chipsector. Het aandeel ASMI daalde 2 procent.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 930,51 punten. De hoofdindex steeg een dag eerder nog 1 procent tot een nieuw slotrecord van 933,84 punten. Op 12 juni bereikte de AEX de hoogste tussentijdse koers ooit op 934,59 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 889,99 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent. Londen zakte 0,1 procent, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Britse winkelverkopen in mei.

Naast ASMI stonden branchegenoten ASML en Besi in de staartgroep van de AEX, met verliezen tot 1,5 procent. De verzekeraars ASR en Aegon waren de sterkste stijgers, met plussen tot 1,2 procent.

Ease2pay

In de MidKap zakte Van Lanschot Kempen 0,8 procent. De vermogensbeheerder won een dag eerder ruim 5 procent, na goed ontvangen nieuwe financiële doelstellingen voor de komende jaren. Flitshandelaar Flow Traders ging op kop met een winst van 0,4 procent.

Bij de kleinere bedrijven maakte Ease2pay een koerssprong van bijna 23 procent. Het betaalbedrijf, dat vrijdag een aandeelhoudersvergadering houdt, verwacht dat het aantal verwerkte transacties in de eerste helft van 2024 met ongeveer 50 procent is toegenomen.

Euro- en oliekoersen

De euro was 1,0719 dollar waard, tegen 1,0706 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 81,21 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 85,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

37 minuten geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

10 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

11 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

12 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

14 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

15 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

15 uur geleden