Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI, Besi en ASML aan kop in AEX na resultaten Samsung

ASMI, Besi en ASML aan kop in AEX na resultaten Samsung

AMSTERDAM (ANP) - ASMI, Besi en ASML behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. De chipbedrijven profiteerden van meevallende kwartaalcijfers van de Zuid-Koreaanse chipfabrikant Samsung. Beleggers reageerden daarnaast nog op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit werd duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank zich vooral zorgen maakt om de hoge inflatie en die met verdere renteverhogingen wil aanpakken.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent hoger op 664,65 punten. De MidKap won 1 procent tot 892,64 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,8 procent na een kleine stijging van de Duitse industriële productie in mei.

ASMI, Besi en ASML wonnen tot 4 procent. Samsung verwacht in het tweede kwartaal een omzetplus van 21 procent. Daarmee nam de onderneming de ergste vrees onder beleggers weg over de impact van de afzwakkende consumentenvraag en de stijgende materiaalkosten in de chipindustrie.

Shell

Shell (plus 2,5 procent) kwam met een update over de verwachte resultaten in het tweede kwartaal. Het olie- en gasconcern profiteert van de hoge benzineprijzen en verwacht dat de winst in het tweede kwartaal 1 miljard dollar hoger zal uitvallen dan in de voorgaande periode.

De aandacht bleef ook uitgaan naar maaltijdbestelbedrijven. De Europese Commissie denkt dat het Duitse Delivery Hero (plus 1,5 procent) en andere bedrijven die in de EU maaltijden en boodschappen bezorgen, verboden prijsafspraken maken. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, zegt niet onderzocht te worden door Brussel.

Randstad

Just Eat Takeaway (min 0,8 procent) sloot de rij in de AEX. Het aandeel werd woensdag al ruim 15 procent meer waard na de aankondiging van een samenwerkingsdeal met webwinkelconcern Amazon. Randstad won 1,1 procent. De uitzender neemt branchegenoot Finite Group in Australië en Nieuw-Zeeland over.

In Parijs zakte EDF 1,6 procent. Frankrijk wil het elektriciteitsbedrijf volledig in handen krijgen. De Franse staat heeft nu al een kleine 84 procent van de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf. In Frankfurt steeg Lufthansa 2 procent. Klaus-Michael Kühne, de rijkste man van Duitsland, vergrootte zijn belang in de luchtvaartmaatschappij tot dik 15 procent en is nu de grootste aandeelhouder.

De euro was 1,0197 dollar waard, tegen 1,0170 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 98,36 dollar. Brentolie daalde ook 0,2 procent in prijs, tot 100,46 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Hogere opening beurzen verwacht, cijfers Fastned en InPost

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag hoger te openen. Daarmee zou de Amsterdamse AEX-index het record nog verder aanscherpen. De stemming wordt gesteund door de winsten op Wall Street. Op het Damrak kwamen de aanbieder van postkluisjes InPost en de exploitant van snellaadstations Fastned met cijfers. Het is de laatste handelsdag van deze week, want op Goede Vrijdag zijn de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten dicht.

56 minuten geleden
KPMG: Europese topbestuurders autobranche zien het somberder in

AMSTELVEEN (ANP) - Topbestuurders in de Europese autobranche zijn pessimistischer geworden over de toekomst dan een jaar geleden. Zij vrezen vooral voor meer concurrentie van goedkopere Chinese elektrische auto's. Ook groeiende concurrentie van Amerikaanse fabrikanten, die met steun van de overheid elektrische auto's produceren, baart hen zorgen. Dat staat in een rapport van accountants- en adviesbureau KPMG.

58 minuten geleden
Laadbedrijf Fastned meldt stap richting winstgevendheid

AMSTERDAM (ANP) - De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft vorig jaar een stap richting winstgevendheid gezet. Voor de aftrek van onder andere rentes, belastingen en afschrijvingen boekte het bedrijf een positief resultaat.

1 uur geleden
Handelssysteem kan stikstofuitstoot tegengaan, zegt RaboResearch

UTRECHT (ANP) - Een landelijk handelssysteem voor rechten om stikstof uit te mogen stoten kan helpen om de uitstoot door onder meer boeren te verlagen, meldt RaboResearch na onderzoek. Bedrijven die hun stikstofuitstoot terugbrengen, kunnen dan groeien of hun zogeheten emissierechten verkopen.

1 uur geleden
Eneco ziet geen heil meer in windmolenparken

ROTTERDAM (ANP) - Eneco probeert niet langer de opdracht voor de bouw van windmolenparken IJmuiden Ver Alpha en Beta binnen te slepen. De energieleverancier heeft te veel problemen met de manier waarop Nederland een nieuwe exploitant voor deze te bouwen windparken op zee selecteert. Met die huidige opzet denkt Eneco dat de bouw van windmolenparken niet toekomstbestendig is. Maar volgens het bedrijf zijn er oplossingen.

1 uur geleden
Schuldhulpverleners zien 'alarmerende' toename geldproblemen

ROTTERDAM (ANP) - Steeds meer mensen zoeken hulp voor het oplossen van hun geldproblemen. Dat merkt Humanitas, de grootste Nederlandse vrijwilligersorganisatie voor schuldhulp, op basis van onderzoek. Directeur Jerzy Soetekouw vindt de cijfers "alarmerend". "Onze vrijwilligers en coördinatoren zien mensen op hun dieptepunt. Zij vangen als eerste de signalen op dat het probleem vele malen groter is dan voorheen."

3 uur geleden
Opnieuw flinke stijging faillissementen dit jaar, aldus Atradius

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal faillissementen van bedrijven in Nederland neemt ook dit jaar flink toe. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius in een nieuw rapport. De onderzoekers rekenen op een toename van het aantal faillissementen met 38 procent. Vorig jaar ging het om een stijging van 48 procent.

6 uur geleden