Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI aan kop in AEX na verhoging omzetverwachting

ASMI aan kop in AEX na verhoging omzetverwachting

AMSTERDAM (ANP) - ASMI was dinsdag de grootste winnaar in de AEX-index op het Beursplein. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI denkt dat de verkopen aan China, net als die in andere regio's, hoger zullen uitvallen dan verwacht en schroefde zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Het aandeel werd dik 7 procent hoger gezet.

Beleggers hielden daarnaast de ontwikkelingen in China in de gaten, waar deze week protesten zijn uitgebroken tegen het strenge coronabeleid in het land. Die zorgden maandag voor onrust op de financiële markten. De Chinese autoriteiten hielden dinsdag een persbijeenkomst over de coronamaatregelen. Daarin werd onder meer gemeld dat China de vaccinatiegraad onder ouderen wil opvoeren, een stap die door gezondheidsexperts als cruciaal wordt gezien voor heropening van de economie.

Hoewel China lijkt vast te houden aan het strikte coronabeleid, zullen de autoriteiten mogelijk op lokaal niveau wel wat aanpassingen doen om de onrust wat tot bedaren te brengen. Deze hoop zorgde dinsdag voor opluchting op de Chinese beurzen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger, op 725,30 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 944,08 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent. De Duitse DAX bleef vrijwel vlak.

Naast ASMI stond ook Shell (plus 2,1 procent) in de kopgroep van de AEX. Het olie- en gasconcern profiteerde van een herstel van de olieprijzen. Dat kwam deels door de hoop op een mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen in China, de grootste olie-importeur ter wereld. Ook wordt verwacht dat oliekartel OPEC en bondgenoten, waaronder Rusland, de olieproductie nog verder omlaag zullen brengen om de prijzen te stutten.

Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer, op 78,57 dollar. Brentolie werd 2 procent duurder, op 84,84 dollar per vat. Maandag zakten de olieprijzen nog tot het laagste niveau sinds december vorig jaar als gevolg van de onrust in China.

Techinvesteerder Prosus won 1,8 procent dankzij een sterke koerswinst van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent (plus 5,4 procent), waarin het een groot belang heeft. Telecomconcern KPN en uitzender Randstad sloten de rij in de AEX, met minnen tot 0,8 procent.

In Milaan kelderde Juventus 10 procent. Het bestuur van de Italiaanse voetbalclub is opgestapt vanwege vermoedens van fraude. Topman Maurizio Arrivabene is gevraagd om aan te blijven totdat een nieuw bestuur is aangesteld.

De euro was 1,0358 dollar waard tegen 1,0380 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

13 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

15 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

16 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

17 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

18 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

19 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

20 uur geleden