
Asielzoekers volgende maand naar crisisnoodopvang Doetinchem
DOETINCHEM (ANP) - Doetinchem bouwt een crisisnoodopvang voor 225 asielzoekers. Zij kunnen er vanaf 22 augustus terecht en mogen tot het einde van het jaar blijven. De opvang komt naast het politiebureau van de Gelderse plaats. Volgens de gemeente komen er hekken rond het terrein te staan en komt er een toegangspoort bij de ingang.
De asielzoekers worden opgevangen in een soort wooncontainers. Voor dagbesteding en eten komt er een grote paviljoentent op het terrein. Volgens Doetinchem zijn de gebouwen "geschikt voor de warme (na)zomer en de koudere herfstmaanden".
Doetinchem neemt de gebouwen voor de opvang over van de Brabantse gemeente Maashorst. Die heeft nu een crisisnoodopvang voor asielzoekers bij het dorp Zeeland. Half augustus sluit die opvang. Daarna worden de gebouwen afgebroken, vervoerd en in Doetinchem weer opgebouwd. De burgemeester van Maashorst, Paul Rüpp, zegt in een verklaring: "We hebben met deze manier van huisvesten een meer humane manier van crisisopvang laten zien in Nederland. We zijn heel erg blij dat Doetinchem dit concept over wil nemen." Rüpp vindt het niet kunnen "om mensen in grote groepen in een sporthal of ander gebouw te huisvesten, zonder privacy en zonder leefruimte".
Op meer plekken in Nederland worden crisisnoodopvangen neergezet. Die moeten de druk op het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel verminderen.
Meer uit Binnenland
DEN HELDER (ANP) - De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.
6 minuten geledenHOUTEN (ANP) - De temperaturen zijn dinsdag regionaal boven de 35 graden uitgekomen, waarmee de eerste zeer hete dag van het jaar een feit is. In Woensdrecht werd het 35,1 graden, meldt Weeronline. De laatste keer dat het zo warm werd in Nederland was in 2022. Naar verwachting stijgt de temperatuur nog verder, tot lokaal mogelijk 38 graden.
15 minuten geledenDE BILT (ANP) - Het is officieel de warmste 1 juli ooit gemeten. Op het hoofdweerstation in De Bilt werd het om 13.10 uur 33,2 graden, meldt Weeronline. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het op 1 juli niet zo warm in De Bilt.
22 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark gewaarschuwd dat de strijd tegen racisme in onze samenleving nog niet gestreden is. "Helaas is de geschiedenis geen rechte lijn vooruit. Helaas zijn gevoelens van witte superioriteit niet verdwenen uit onze samenleving. En is racisme niet weg uit onze instituties."
24 minuten geledenWOERDEN (ANP) - Techniek Nederland verwacht dat er dit jaar meer dan 300.000 airconditioners worden geïnstalleerd in Nederland. Dat zou een record betekenen. Maurice Roovers, expert klimaattechniek bij de ondernemersorganisatie, zegt dat dit te danken is aan de combinatie van warmere zomers, meer thuiswerken en gestegen gasprijzen. Ook het naderende einde van de salderingsregeling voor zonnepanelen speelt waarschijnlijk een rol.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De doorstroomtoetsen die de kinderen in groep acht van de basisschool dit jaar hebben gemaakt, vertonen duidelijke verschillen. Maar die zijn verklaarbaar, zegt het College voor Toetsen en Examens (CvTE) van de overheid. Na de toetsen kregen de kinderen hun adviezen voor de middelbare school, die vergelijkbaar zijn met vorig jaar.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het warme weer leidt tot meer meldingen over dieren in de hitte bij het telefoonnummer 144. Volgens een woordvoerster van de politie is het een stuk drukker dan normaal bij het meldpunt voor dierenmishandeling en -verwaarlozing. Het gaat bijvoorbeeld om meldingen van dieren in warme auto's of zonder beschutting.
1 uur geleden