Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielzoekers stromen iets beter door, druk op Ter Apel neemt af

Asielzoekers stromen iets beter door, druk op Ter Apel neemt af

DEN HAAG (ANP) - De druk op het aanmeldcentrum Ter Apel neemt iets af. Asielzoekers kunnen nu beter doorstromen naar enkele grote opvanglocaties, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een update aan de Tweede Kamer. "De komende weken moet blijken of deze ontwikkeling zich doorzet."

De opvang is evenwel nog niet goed geregeld voor zogeheten 'alleenstaande minderjarige vreemdelingen' (amv'ers). Te veel van hen zitten nog in Ter Apel, omdat er elders een tekort aan opvangplekken blijft. Er zijn wat maatregelen genomen om hen te plaatsen in kleinschalige opvang in gemeenten, maar het draagvlak bij lokale overheden om deze specifieke jonge groep op te vangen is niet groot.

De rechter bepaalde onlangs dat de crisisopvang van onder anderen amv'ers onder de maat is. Het is onveilig en de begeleiding is slecht. Er is gevraagd om 25 tot 30 eensgezinswoningen per provincie om kleinschalige opvang voor jonge asielzoekers te kunnen realiseren. Maar volgens Van der Burg heeft maar een beperkt aantal gemeenten een woning aangeleverd. "Dit achterblijvende resultaat - in samenhang met de aanhoudende hoge instroom - zorgt ervoor dat de urgentie en omvang van de problematiek in het voorzien van amv-opvangplekken hoog blijft", aldus de staatssecretaris.

Opgaande lijn

Verder zijn er nu ruim 8500 crisisnoodopvangplekken gerealiseerd door gemeenten en veiligheidsregio’s. Dat is minder dan de 11.250 crisisnoodopvangplekken waarover afspraken zijn gemaakt met de overheden. Tegelijk houden op dit moment ruim 17.000 vergunninghouders een plek bezet in de reguliere asielopvang, omdat er voor hun geen woning beschikbaar is.

Het lukt gemeenten wel steeds beter om voor statushouders een woning te regelen. In oktober hebben gemeenten 3359 vergunninghouders gehuisvest, veel meer dan in de maanden ervoor. Van der Burg hoopt dat de gemeenten in deze opgaande lijn blijven en hun wettelijke taakstelling halen en de achterstand inlopen.

Reguliere opvang

Recent stemde de coalitie in met een wetsvoorstel dat ertoe moet leiden dat meer gemeenten reguliere opvang regelen voor asielzoekers. Zodra er meer reguliere opvang komt, is er minder of geen improvisatorisch ingerichte noodopvang zoals sporthallen, meer nodig. Het doel is om de crisisopvang op 1 april te hebben afgebouwd, aldus Van der Burg. Uiterlijk op 1 juli bieden de veiligheidsregio's geen steun meer aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Samen met andere ministers werkt Van der Burg ook aan een versnelde realisering van onder meer flexwoningen, waar ook statushouders terecht kunnen.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

41 minuten geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 uur geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

3 uur geleden
Klijnsma roept Eerste Kamer op spreidingswet snel aan te nemen

ASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".

3 uur geleden
Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel dreigt te stoppen met de uitvoering van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) als de rijksoverheid geen geld hiervoor beschikbaar stelt. De provincie heeft die boodschap per brief medegedeeld aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Overijssel schiet nu zelf 4,2 miljoen euro voor, zodat komend jaar in ieder geval een begin kan worden gemaakt met veertig zogeheten koploperprojecten, maar benadrukt dat financiële bijdrage van het Rijk als opdrachtgever noodzakelijk is.

4 uur geleden
Einde verkenning in zicht, Omtzigt en Wilders weer goed gestemd

DEN HAAG (ANP) - Ook een tweede gesprek tussen PVV-leider Geert Wilders en NSC-voorman Pieter Omtzigt over de verkenning is "goed en constructief" verlopen. De twee partijleiders hebben vertrouwen in het verslag van verkenner Ronald Plasterk. Die spreekt donderdagmiddag nog met Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yeşilgöz (VVD) en denkt dan "een heel eind" te komen.

5 uur geleden
BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

1 dag geleden