Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielzoekers opnieuw nacht op stoel door drukte opvang Ter Apel

Asielzoekers opnieuw nacht op stoel door drukte opvang Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ook in de nacht van dinsdag op woensdag waren er meer asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel dan er bedden beschikbaar waren. Honderd mensen hebben de nacht op stoelen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moeten doorbrengen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdagochtend.

Ook hebben er mensen de nacht doorgebracht in een sporthal bij het centrum. Om hoeveel mensen het hier ging, weet de zegsman nog niet. "Dit is een vast gebouw op het terrein, mensen mogen daar slapen. Maar het is niet wat we willen. Het is ingegeven door de schaarste aan opvangplekken."

Maandagavond was voor ruim 120 asielzoekers in het opvangcentrum geen bed beschikbaar, waardoor zij de nacht moesten doorbrengen op een stoel in de wachtruimte van de IND. Ter Apel worstelt al tijden met grote drukte, omdat de doorstroom van vergunninghouders vanuit opvanglocaties naar woningen stagneert. "Het systeem zit verstopt", aldus de woordvoerder. Hierdoor moet het COA vaak op het laatste moment nog extra slaapplekken vinden en slapen asielzoekers soms op stoelen. In Ter Apel is plek voor 2000 mensen. Maandag en dinsdag zijn volgens de woordvoerder vaak de drukste momenten.

Het COA verwacht dat er woensdagavond iets meer ruimte zal zijn. Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel kondigde dinsdag aan dat de veiligheidsregio's bij toerbeurt mensen gaan opvangen. Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Groningen en Friesland zijn vanaf woensdag als eerste vier veiligheidsregio's aan de beurt om twee weken lang crisisnoodopvang te verzorgen voor zeshonderd asielzoekers. "We gaan ons best ervoor doen dat niemand meer in de sporthal of de wachtruimte van de IND de nacht moet doorbrengen", aldus de COA-woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Huidige ov-chipkaart blijft zeker tot 2025 in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De huidige ov-chipkaart kan naar verwachting in ieder geval tot 2025 gebruikt worden, laat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten in een Kamerbrief. De opvolger van de ov-chipkaart, de ov-pas, wordt waarschijnlijk volgend jaar in stappen ingevoerd.

1 uur geleden
Lichaam gevonden in Elst is van 57-jarige vermiste man

ELST (ANP) - Het lichaam dat op 23 mei werd gevonden in een woning aan het Colosseum in Elst is van de 57-jarige vermiste bewoner, bevestigt de politie dinsdag berichtgeving van De Gelderlander. De man was sinds september vorig jaar zoek. Vorige maand werd een 56-jarige vrouw uit diezelfde Gelderse plaats opgepakt. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn overlijden en misbruik van zijn persoonsgegevens. Ze zit nog vast.

1 uur geleden
Rechter: beste bescherming tegen wolvenaanval nog onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is op dit moment niet duidelijk wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het plaatsen van een wolfwerend raster gebeurt het meest, maar het is onder andere ook mogelijk een kuddewaakhond in te schakelen of licht en geluid te gebruiken. Er zijn geen concrete regels of voorschriften. Een veehouder die geprobeerd heeft om zijn vee te beschermen, kan het niet verweten worden als de genomen maatregelen niet hebben gewerkt.

1 uur geleden
Rijksmuseum Oudheden mag van Egypte niet meer graven in dodenstad

LEIDEN (ANP) - Wetenschappers van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden mogen van de Egyptische oudheidkundige dienst geen opgravingen meer doen in de bekende Egyptische necropolis Sakkara. De Egyptenaren besloten tot de boycot omdat ze al langere tijd boos zijn over de tentoonstelling Kemet, Egypte in hiphop, jazz, soul & funk, bevestigt directeur Wim Weijland na een bericht in de NRC.

2 uur geleden
Eerste claims komen binnen bij NS na storing treinverkeer

UTRECHT (ANP) - De eerste claims zijn inmiddels binnen bij de NS na de grote storing zondag en maandag in het treinverkeer rond Amsterdam. "We verwachten dat er nog veel claims binnenkomen de komende dagen", laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Reizigers weten onze klantenservice goed te vinden."

2 uur geleden
Van der Sloot gaat alsnog in beroep tegen uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.

2 uur geleden
Cel en taakstraf AZ-aanhanger na supportersgeweld AFAS Stadion

ALKMAAR (ANP) - De politierechter in Alkmaar heeft dinsdag een AZ-aanhanger veroordeeld tot dertig dagen cel, waarvan 22 dagen voorwaardelijk, wegens zijn rol tijdens de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. Daarnaast kreeg de 38-jarige man uit Heerhugowaard een taakstraf van 150 uur.

2 uur geleden