Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielzoekers kunnen anderhalve maand naar Middelharnis

Asielzoekers kunnen anderhalve maand naar Middelharnis

MIDDELHARNIS (ANP) - Als nieuwe asielzoekers geen plek kunnen krijgen in het centrale aanmeldpunt in Ter Apel kunnen zij worden overgebracht naar het Zuid-Hollandse Middelharnis. Daar komt een riviercruiseschip te liggen, met plek voor 150 mensen. De regio Rotterdam-Rijnmond had eerder al laten weten een riviercruiseschip te gaan gebruiken, maar de locatie was toen nog niet bekend.

Rotterdam-Rijnmond is eigenlijk van 27 juli tot en met 9 augustus, een periode van twee weken, aan de beurt om crisisnoodopvang te regelen. Het schip Alemannia is in Middelharnis echter langer beschikbaar. Rond 16 juli kunnen de eerste asielzoekers aan boord gaan en ze mogen er maximaal zes weken blijven. "Vanwege de schrijnende situatie bij het aanmeldcentrum Ter Apel", verklaart de gemeente Goeree-Overflakkee, waar Middelharnis onder valt.

De asielzoekers mogen niet op het nabijgelegen strand komen, benadrukt de gemeente. Dat blijft toegankelijk voor inwoners en toeristen. Het terrein rond het schip wordt afgeschermd en er is dag en nacht beveiliging aanwezig.

In het Noord-Hollandse Heiloo wordt een sporthal ingericht voor asielzoekers. Ongeveer 175 mensen uit Ter Apel kunnen daar maximaal vier weken lang worden opgevangen. De veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft ook al 50 opvangplekken in Schagen.

Noord-Holland Noord wilde liever statushouders opnemen. Dat zijn mensen die te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven. Als zij het asielzoekerscentrum kunnen verlaten, komt daar plek vrij voor nieuwkomers die nu in Ter Apel zitten. "We hadden gehoopt dat crisisnoodopvang daarmee niet nodig was. Het blijkt echter dat beide stappen genomen moeten worden om te komen tot een oplossing", verklaart Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar en voorzitter van de veiligheidsregio.

Meer uit Binnenland

Stille tocht voor door stalker gedode vrouw in Roermond

ROERMOND (ANP) - In Roermond wordt dinsdagavond een stille tocht gehouden voor de vrouw die afgelopen woensdagavond in haar woning werd doodgeschoten door een man die haar stalkte. De tocht wordt georganiseerd door de familie van de gedode vrouw.

1 uur geleden
Veiligheidsberaad: beslissingen over asielbeleid dringend nodig

NIJMEGEN (ANP) - De Haagse politiek moet zo snel mogelijk beslissingen nemen over de voortgang van het asielbeleid in Nederland. Het gaat dan onder meer over het uitzetbeleid van vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven en over het versterken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dergelijke besluiten zijn nodig om te voorkomen dat de opvang van vluchtelingen nog verder vastloopt dan nu al het geval is.

2 uur geleden
Nieuwe omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen

OLDEBROEK/TWELLO (ANP) - Niet overal wordt gehoor gegeven aan de oproep aan boeren om omgekeerde Nederlandse vlaggen weg te halen. In het Gelderse Oldebroek heeft de gemeente zulke protestvlaggen verwijderd, maar vervolgens zijn er nieuwe omgekeerde vlaggen opgehangen aan bijvoorbeeld lantaarnpalen. Een eindje verderop, in Voorst, is een ultimatum van de gemeente genegeerd en zijn juist meer omgekeerde vlaggen opgehangen.

5 uur geleden
Natuurorganisaties niet bereid te onderhandelen met Remkes

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties zijn best bereid om volgende week te praten met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstokbeleid, maar ze benadrukken dat ze niet willen onderhandelen over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Greenpeace is klaar om naar de rechter te stappen.

5 uur geleden
Staghouwer noemt aanhouden vogelgriep zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Henk Staghouwer noemt het "zorgelijk" dat het vogelgriepvirus nog steeds om zich heen grijpt. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer "dat de situatie niet verbetert en dat de sterfte bij wilde vogels onverminderd doorgaat".

6 uur geleden
Verdachte afvaldumpingen A7 blijft langer in cel

MARUM (ANP) - De 32-jarige man die vorige week werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij nachtelijke afvaldumpingen op de A7, blijft twee weken langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris besloten, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

8 uur geleden
NKBV ziet meer bergongelukken vanwege onervaren wandelaars

WOERDEN (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ziet deze zomer meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. NKBV-directeur Robin Baks merkt dat een nieuwe groep wandelaars steeds vaker onervaren de berg op klimt, wat leidt tot ongelukken.

9 uur geleden