Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielzoekers kunnen anderhalve maand naar Middelharnis

Asielzoekers kunnen anderhalve maand naar Middelharnis

MIDDELHARNIS (ANP) - Als nieuwe asielzoekers geen plek kunnen krijgen in het centrale aanmeldpunt in Ter Apel kunnen zij worden overgebracht naar het Zuid-Hollandse Middelharnis. Daar komt een riviercruiseschip te liggen, met plek voor 150 mensen. De regio Rotterdam-Rijnmond had eerder al laten weten een riviercruiseschip te gaan gebruiken, maar de locatie was toen nog niet bekend.

Rotterdam-Rijnmond is eigenlijk van 27 juli tot en met 9 augustus, een periode van twee weken, aan de beurt om crisisnoodopvang te regelen. Het schip Alemannia is in Middelharnis echter langer beschikbaar. Rond 16 juli kunnen de eerste asielzoekers aan boord gaan en ze mogen er maximaal zes weken blijven. "Vanwege de schrijnende situatie bij het aanmeldcentrum Ter Apel", verklaart de gemeente Goeree-Overflakkee, waar Middelharnis onder valt.

De asielzoekers mogen niet op het nabijgelegen strand komen, benadrukt de gemeente. Dat blijft toegankelijk voor inwoners en toeristen. Het terrein rond het schip wordt afgeschermd en er is dag en nacht beveiliging aanwezig.

In het Noord-Hollandse Heiloo wordt een sporthal ingericht voor asielzoekers. Ongeveer 175 mensen uit Ter Apel kunnen daar maximaal vier weken lang worden opgevangen. De veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft ook al 50 opvangplekken in Schagen.

Noord-Holland Noord wilde liever statushouders opnemen. Dat zijn mensen die te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven. Als zij het asielzoekerscentrum kunnen verlaten, komt daar plek vrij voor nieuwkomers die nu in Ter Apel zitten. "We hadden gehoopt dat crisisnoodopvang daarmee niet nodig was. Het blijkt echter dat beide stappen genomen moeten worden om te komen tot een oplossing", verklaart Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar en voorzitter van de veiligheidsregio.

Meer uit Binnenland

Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

1 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

3 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

3 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

5 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

6 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

7 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

8 uur geleden