Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel weer welkom

Asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel weer welkom

TER APEL (ANP) - Asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel voor een asielaanvraag en geen afspraak hebben, zijn alsnog welkom bij het aanmeldcentrum. De Veiligheidsregio Groningen heeft de noodverordening daarvoor aangepast die sinds zaterdag 12.00 uur geldt rond het centrum.

Onder de verordening is het in principe voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum verboden om zich rond het centrum te begeven. Het verbod geldt niet voor mensen die al wel staan geregistreerd of mensen die een afspraak hebben bij het aanmeldcentrum om zich te laten registreren.

VluchtelingenWerk Nederland uitte zaterdag kritiek op een eerste versie van de verordening. Volgens de organisatie was onduidelijk wat asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel - en dus nog geen afspraak hebben staan - dan zouden moeten doen. Zij mochten niet op het terrein komen. Maar om een afspraak te kunnen maken, moet je je melden bij het centrum.

Te strak

De tekst van de verordening is zaterdagavond aangepast. Daarin staat nu dat het verbod ook niet geldt voor asielzoekers die "zich de eerste keer melden bij het aanmeldcentrum in het kader van een eerste stap in de asielaanvraag". De veiligheidsregio liet eerder op de dag weten dat de verordening inderdaad "iets te strak is geformuleerd".

Afgelopen weken sliepen geregeld honderden mensen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Dat leverde onveilige en onhygiƫnische situaties op, zo benadrukt ook de veiligheidsregio zaterdag weer. De noodverordening - die al was aangekondigd - is bedoeld om te zorgen dat mensen niet 's avonds blijven rondhangen, aldus een woordvoerder. De regel geldt in principe tot 1 oktober.

Kritiek

VluchtelingenWerk heeft meer kritiek op de verordening. Zo wil de organisatie weten of het wel is toegestaan om asielzoekers te verbieden in een gebied te komen waar andere mensen wel welkom zijn. Verder vindt VluchtelingenWerk de volgorde van handelen niet logisch. "Zorg eerst dat er voldoende opvangplekken zijn en dat de communicatie over het proces helder is, voordat je bepaalde mensen gaat verbieden in Ter Apel te komen."

Sinds zaterdag kunnen asielzoekers die niet terecht kunnen in Ter Apel worden opgevangen in Zoutkamp. Nieuwe asielzoekers in Ter Apel krijgen binnenkort een nummer als ze naar zo'n noodopvanglocatie worden overgebracht. Met dat nummer kunnen ze later terecht in Ter Apel.

Meer uit Binnenland

Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

32 minuten geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

2 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

5 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

8 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

9 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

11 uur geleden
Hamburg wil geen Oranjecamping op paardenrenbaan

HAMBURG (ANP) - De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

12 uur geleden