
Asielzoeker wachtte in 2024 weer fors langer op beslissing IND
DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers moesten in 2024 gemiddeld 53 weken wachten voordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) besliste of iemand wel of niet in Nederland mag blijven. Hoewel er minder vreemdelingen naar Nederland kwamen, liep die wachttijd tien weken op vergeleken met 2023. In 2022 gingen er nog 31 weken overheen, zo blijkt uit de jaarcijfers van de IND.
De organisatie heeft vorig jaar 36,8 miljoen euro aan dwangsommen moeten betalen, grotendeels door niet tijdig te beslissen over asielaanvragen. Formeel moet de organisatie binnen zes maanden beslissen over de aanvraag van kansrijke asielzoekers, maar door de achterstanden bij de IND is dit met negen maanden opgerekt. In 2024 besliste de IND bij 57 procent van deze aanvragen binnen die vijftien maanden. Het jaar daarvoor was dit nog bij 65 procent. De IND werd bijna 30.000 keer in gebreke gesteld in 2024.
Ondanks dat de IND er in het voorgaande jaar vierhonderd medewerkers bijkreeg, is het de organisatie niet gelukt om de stapel openstaande aanvragen weg te werken. Hoewel de IND 5480 meer beslissingen nam dan een jaar eerder, wachten momenteel nog bijna 51.000 mensen op een uitspraak. Daarnaast wachten ruim 66.000 nareizigers nog op een beslissing. "De hoeveelheid werk is de afgelopen jaren niet alleen groter geworden, maar door regelgeving, rechterlijke uitspraken en interne werkinstructies is het werk zelf ook steeds complexer geworden", zegt directeur-generaal Rhodia Maas.
Meer documentatie
Sinds de zomer beoordeelt de IND asielzoekers anders. In de nieuwe werkinstructie moeten vreemdelingen met meer documenten het vluchtverhaal onderbouwen en worden ze vooral individueel beoordeeld. Zo moet iemand die een onderdrukt geloof aanhangt bewijzen waarom diegene als individu gevaar loopt bij terugkeer.
Asieladvocaat Wil Eikelboom ziet in de nieuwe werkwijze een "onevenredige focus" op documenten die het liefst "origineel en authentiek zijn". Zo zou de IND volgens Eikelboom pas met een officieel paspoort geloven dat een asielzoeker uit een bepaald land komt. "Maar welke asielzoeker heeft nou een paspoort? Dat is een kleine minderheid." Het leidt volgens de voorzitter van de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland (VAJN) tot grote problemen. "Er wordt veel makkelijker afgewezen", ziet Eikelboom. Daarbij zijn de beslissingen volgens de advocaat vaker in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, en dus gaan meer mensen in beroep.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.
51 minuten geledenDIDAM (ANP) - De grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag in een blok met woningen in het Gelderse Didam woedde, is onder controle. De brandweer heeft rond 04.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de veiligheidsregio. Om de laatste brandhaarden te bereiken werden vier van de zes woningen in het blok in de Begoniastraat gesloopt. Van de andere twee woningen raakte er een zwaar beschadigd en liep er een vooral water- en rookschade op.
1 uur geledenLEEUWARDEN/GRONINGEN (ANP) - Bestuurders in Noord-Nederland roepen de regeringspartijen op om samen met hen de financiering van de Lelylijn rond te krijgen. In de voorjaarsnota kondigden de partijen aan een deel van de 3,4 miljard euro die gereserveerd was voor de treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, te gebruiken voor andere doeleinden. "Daarmee zetten zij ook een streep door de strategische ontwikkeling van Nederland", schrijven de bestuurders in een opiniestuk in De Telegraaf.
1 uur geledenDIDAM (ANP) - In een blok met vijf woningen aan de Begoniastraat in Didam (Gelderland) is in de nacht van maandag op dinsdag brand uitgebroken. Het vuur woedt in drie van de woningen, meldt de brandweer. De huizen in het blok worden ontruimd. Het is onduidelijk of er nog mensen in de brandende woningen zijn. Voor de zekerheid is een ambulance opgeroepen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rusland is schuldig aan het neerhalen van vlucht MH17 en heeft daarmee de internationale afspraken over burgerluchtvaart geschonden, oordeelt de Raad van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO-Raad). De organisatie heeft dit besluit genomen in een zaak die is aangespannen door Nederland en Australiƫ, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiƫn, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.
15 uur geleden