Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

Het kwam de leider van de coalitiepartij op afkeurende reacties van diverse fracties te staan. "Is er een prijs te hangen aan menselijkheid?", zei Vinesh Lalta van D66. SP-fractievoorzitter Lies van Aelst zei "diep bedroefd" te zijn over "het ontbreken van menselijkheid aan de kant van BBB". Sinds afgelopen weekend worden in een hotel aan de boulevard van badplaats Kijkduin ruim 100 asielzoekers opgevangen, om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Die crisisopvang duurt tot uiterlijk 15 januari.

Steven Datema van de ChristenUnie vroeg Veentjer waarom hij zich wel druk maakt om het aantal asielzoekers in Zuid-Holland ("we vangen er slechts 2000 op, schandalig, dat is niets") en niet om de ongeveer 145.000 arbeidsmigranten in de provincie die eveneens de zo schaarse woonruimte innemen. "Dat is een verhouding van 1 op 70. De BBB richt nu het vergrootglas op een heel kleine groep die onze hulp het hardste nodig heeft en heeft een blinddoek op voor die heel grote groep waar de problemen met woonruimte echt door komen."

PVV

Volgens Veentjer zijn arbeidsmigranten "ontzettend belangrijk" voor de Zuid-Hollandse economie. "Dus als migratie geld oplevert, vindt de BBB dat prima", concludeerde Van Aelst (SP). "Maar als het gaat om migratie wanneer mensen op zoek zijn naar een veilige haven, dan kost het geld en dat wilt u dus niet." Volgens de BBB-fractievoorzitter zijn lang niet alle migranten die naar Nederland komen op de vlucht. "Ze komen van heinde en verre, over vele landsgrenzen naar ons toe. Veel van deze mensen vluchten niet voor oorlog, maar zijn op zoek naar zekerheid en misschien ook wel naar geld."

Opvallend genoeg wilde de PVV zich niet mengen in de discussie. "Wij bewaren onze bijdrage tot de Provinciale Statenvergadering over dit onderwerp", zei fractievertegenwoordiger Harm Groenendijk. Marleen Maat van GroenLinks-PvdA noemde dat "een minachting van onze commissie", maar Groenendijk wilde zich alsnog niet uitspreken. Na een debat van bijna drie uur besloot een meerderheid van de partijen dat het onderwerp voldoende besproken was en dus niet meer behandeld hoeft te worden in de PS-vergadering.

Meer uit Binnenland

Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

7 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

8 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

9 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

9 uur geleden
14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

9 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

9 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

10 uur geleden