Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielminister Faber: ik zal ambtenaren hard nodig hebben

Asielminister Faber: ik zal ambtenaren hard nodig hebben

DEN HAAG (ANP) - De dinsdag beëdigde minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) is onder de indruk van de kennis en inzet van de ambtenaren die op haar nieuwe ministerie komen te werken. "Ik zal ze ook hard nodig hebben om het hoofdlijnenakkoord uit te gaan voeren", zei Faber nadat het ministerie aan haar was overgedragen.

"Ik heb er alle vertrouwen in en ik heb er heel veel zin in. Dat we samen een sterker Nederland kunnen maken", zei Faber.

In het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat het kabinet toe wil naar "het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit".

Asielcrisiswet

Het kabinet wil direct een tijdelijke asielcrisiswet invoeren met crisismaatregelen om de "acute asielinstroom en -opvangcrisis voor de komende tijd te bestrijden", zo staat in het coalitieakkoord. Een belangrijk onderdeel daarvan is de intrekking van de spreidingswet, die onder Rutte IV was ingevoerd om de opvang van asielzoekers gelijkmatiger over het land te verdelen.

Faber heeft nog niets gemerkt van huiver die ambtenaren hebben over deelname van de PVV aan het kabinet, en over haar als minister van Asiel en Migratie. De ontvangst was hartelijk "en ik heb niks gemerkt van negatieve gevoelens", zei de bewindsvrouw voor het begin van de eerste ministerraad van het kabinet-Schoof.

"Ik ben een optimistisch mens", voegde ze daaraan toe. "En kijk, ik heb natuurlijk ook een andere kant. Als je de mensen positief benadert, dan ben ik ervan overtuigd dat ze mij ook positief willen benaderen. Dus ik heb daar alle vertrouwen in."

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

16 uur geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

18 uur geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

20 uur geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

20 uur geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

23 uur geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

1 dag geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

1 dag geleden