
Aruba en Curaçao: rechter moet homohuwelijk niet opdringen
DEN HAAG (ANP) - De zaak over het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao gaat niet over mensenrechten, maar over dat de rechter op de stoel van de politiek is gaan zitten. Dat heeft de advocaat van Aruba vrijdagmiddag gezegd bij de Hoge Raad in Den Haag.
Daar werden pleidooien uitgesproken in verband met het hoger beroep dat Curaçao en Aruba hebben ingesteld tegen het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht.
Volgens de huidige wetgeving in beide landen kan een huwelijk alleen tussen een man en een vrouw worden aangegaan. Maar het Hof in Willemstad oordeelde op 6 december vorig jaar dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en de staatsregelingen. Zowel Curaçao als Aruba is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van het Hof. De zaak voor het openstellen van het huwelijk is in Aruba aangespannen door de organisatie Fundacion Orguyo Aruba en op Curaçao door Human Rights Caribbean Foundation.
Maatschappelijk omstreden
Volgens advocaat Jan-Paul Heering, namens Aruba, is het Gemeenschappelijk Hof van Justitie met zijn uitspraak op 6 december ten onrechte op de stoel van rechter gaan zitten. "Die stoel blijkt niet te passen, want de aanpassing van de wet om het huwelijk open te stellen is veel complexer en omvattender dan het Hof voorstelt".
Ook volgens advocaat Chester Peterson, namens Curaçao, is openstelling van het huwelijk net als in veel andere landen "maatschappelijk zeer omstreden". Driekwart van de bevolking op Curaçao is katholiek en heeft een conservatief gedachtegoed, aldus de advocaat. "Sommige aanpassingen op het eilandelijke, Caribische gebied gaan langzamer dan in het liberale Europa en moeten niet worden opgedrongen."
Ongelijkheid
Advocaat Mirto Murray, die sprak namens de betrokken organisaties, gaf in zijn pleidooi meerdere redenen waarom volgens hem de kritiek niet opgaat dat de rechter op de stoel van de politiek is gaan zitten. Hij deed een oproep aan de Hoge Raad om de ongelijkheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden weg te halen en mensen van hetzelfde geslacht ook op de eilanden de mogelijkheid te bieden "om hun liefde met een huwelijk te bezegelen".
Als slotwoord deden twee Arubaanse vrouwen een emotionele oproep aan de Hoge Raad om ervoor te zorgen dat ze "uit liefde kunnen trouwen". De procureur-generaal wil op 19 januari advies geven aan de Raad. In de periode daarna doet de Hoge Raad uitspraak, in wat de voorzitter een "zeer complexe zaak" noemt.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
19 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
20 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
22 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
22 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden