
Artsen zonder Grenzen: snel meer vaccins nodig tegen mpox Afrika
DEN HAAG (ANP) - Afrika heeft snel meer vaccins nodig tegen de nieuwe uitbraak van mpox, ook bekend als apenpokken. Dat zegt Artsen zonder Grenzen. "Het is een lakmoesproef. Bij corona zei iedereen dat overheden niet moesten hamsteren. Maar ook nu doen westerse landen te weinig om vaccins beschikbaar te maken waar ze het hardst nodig zijn", stelt Amrish Baidjoe, directeur epidemiologie van de hulporganisatie.
Sinds eind vorig jaar hebben veel mensen in de Democratische Republiek Congo mpox opgelopen. Het virus heeft zich de afgelopen weken verspreid naar Rwanda, Burundi, Oeganda en Kenia. Een reiziger testte na terugkeer in Zweden positief. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de noodtoestand uitgeroepen. Maar Nederland doneert geen vaccins. Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) wil genoeg vaccins achter de hand houden om een eventuele uitbraak hier te kunnen bestrijden.
De Europese Commissie heeft wel beloofd doses te doneren. Maar dat is volgens Baidjoe te weinig. "We hebben op dit moment minimaal 10 tot 20 miljoen doses nodig. Europa heeft 200.000 doses toegezegd. En die zijn nog niet eens besteld, dus het kan nog even duren. Hoe langer je wacht, hoe sneller het escaleert."
Levens redden
Baidjoe ergert zich aan de farmaceutische industrie. "Winsten gaan boven mensen. Het gaat hier niet om een nieuwe telefoon, het gaat om middelen en kennis die levens redden." Hij hoopt dat landen of organisaties zelf vaccins en medicijnen produceren, ook als ze dat door patenten eigenlijk niet mogen. "Laten we radicaal zijn. Nood breekt wet. We zien nu dat mensen sterven aan ziektes waarvoor medicijnen zijn."
Het is volgens Baidjoe te makkelijk om te zeggen dat Afrikaanse landen de uitbraak zelf moeten oplossen. "In die landen zit de zorg permanent in code zwart met ebola, mazelen, malaria en hiv, maar ook letsel door oorlog en geweld. Een patiënt met mpox moet in isolatie, die capaciteit kun je dan niet aan anderen verlenen."
Werken
Hoeveel mensen in Afrika precies besmet zijn, is niet bekend. Tests zijn nauwelijks beschikbaar en de meeste mensen laten zich niet testen. "Als je je laat testen, kun je niet werken. Als je in isolatie gaat, is de kans groot dat je geen eten op tafel hebt. Mensen gaan vaak alleen naar het ziekenhuis als ze heel ziek zijn."
Baidjoe verwacht geen grote mpox-uitbraak in Europa. "We hebben veel vaccins en middelen tegen virussen beschikbaar. Een geval wordt snel opgespoord en dan kan het vlug de kop in worden gedrukt. Met de kennis van nu denk ik niet dat we hier aan de vooravond van iets groots staan. Dit is geen covid."
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
4 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
5 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden