Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsen zien nieuwe 'vaccinatiekloof' ontstaan in kwetsbare wijken

Artsen zien nieuwe 'vaccinatiekloof' ontstaan in kwetsbare wijken

ROTTERDAM (ANP) - Inwoners van kwetsbare wijken halen veel minder vaak een boosterprik, signaleren internist Robin Peeters van het Erasmus MC en de Rotterdamse huisarts Shakib Sana. Ze pleiten ervoor om zo snel mogelijk weer kleinschalige inlooplocaties te openen in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. "We willen de grootschalige locaties zeker niet opheffen, maar ik denk wel dat we op het punt zijn gekomen om een deel van het personeel te verplaatsen. Het liefst gaan we zo snel mogelijk terug de wijk in. En niet pas over een paar weken", zegt Peeters.

Net zoals bij de eerste coronavaccinaties zien Sana en Peeters in hun stad een "vaccinatiekloof" ontstaan. "We zien dat in welvarende wijken als Kralingen en Hillegersberg bijna 50 procent van de inwoners boven de 45 jaar een booster heeft gehaald. In kwetsbare wijken blijft dat ver achter, in sommige wijken ligt het onder de 20 procent."

Sana en Peeters gingen eerder met collega's de wijk in om mensen op markten en andere openbare plekken voorlichting te geven over coronavaccins. Zo wisten ze heel wat twijfelaars over te halen. Wie na te zijn bijgepraat door de medici besloot zich te laten prikken, kon direct terecht bij kleinschalige locaties die de GGD daartoe had ingericht. De medici willen dat succes graag herhalen.

Kleinere inlooplocaties

Peeters, die tevens voorzitter is van de Nederlandse Internisten Vereniging, zegt goede contacten te hebben met de GGD. Die zet voor de boostercampagne tot nu toe vooral in op grootschalige locaties, waar zoveel mogelijk mensen in korte tijd geprikt kunnen worden. Het tempo is de afgelopen weken fors verhoogd na een aanvankelijk trage start, waar veel kritiek op was. Tegelijkertijd wordt echter duidelijk dat de capaciteit niet overal ten volle wordt benut. Volgens Peeters en Sana is het daarom verstandig om ook weer kleinere inlooplocaties in kwetsbare wijken te openen.

"Juist in deze wijken wonen veel mensen met een kwetsbare gezondheid, die een verhoogd risico hebben om door Covid-19 ernstig ziek te worden en daaraan te overlijden", waarschuwen de huisarts en de internist. Ze benadrukken dat de informatievoorziening zo laagdrempelig mogelijk moet zijn. "We moeten voorkomen dat opnieuw een informatiekloof zal leiden tot een vaccinatiekloof, waardoor de gezondheidskloof tussen verschillende wijken alleen maar verder wordt vergroot."

Meer uit Binnenland

Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

1 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

2 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

2 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

3 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

3 uur geleden
Man aangehouden na dood vrouw in Heemskerk

HEEMSKERK (ANP) - In een huis aan de Bachstraat in Heemskerk is in de nacht van zaterdag op zondag een overleden vrouw gevonden. De 60-jarige vrouw is aangetroffen onder verdachte omstandigheden en dus is een onderzoek gestart. Een 55-jarige man uit Heemskerk is aangehouden.

4 uur geleden
KLM schrapt tientallen vluchten om verwachte sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM annuleert zondag tientallen vluchten in verband met verwachte sneeuwval. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij ruimte maken, zodat de overige vluchten onder de winterse omstandigheden wel goed kunnen worden afgehandeld.

4 uur geleden