
Artsen wachten massaal op werkvergunning voor India
NEW DELHI (ANP/RTR) - Zo'n 90.000 Indiase artsen met een buitenlands diploma willen in India helpen in de strijd tegen Covid-19, maar kunnen nog niet aan de slag omdat ze een werkvergunning nodig hebben. Zij willen door de regering aan het werk worden gezet, meldt een Indiase organisatie die hun belangen behartigt.
De artsen willen in India helpen omdat hun thuisland worstelt met vele coronabesmettingen die hebben geleid tot een overbelasting van de zorg. Experts waarschuwen dat het land binnenkort te maken krijgt met een tekort aan medisch personeel op de intensive care-afdelingen omdat de zware tweede golf zijn tol gaat eisen.
Indiërs die onder meer in Bangladesh, de Filipijnen, Nepal en Kirgizië een opleiding tot arts hebben afgerond, moeten in India examens afleggen voordat ze er hun beroep mogen uitoefenen. Hun diploma's zijn erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar de artsen moeten van de Indiase autoriteiten getoetst worden omdat ze niet gewend zijn aan gezondheidsproblemen in India.
Volgens de belangenorganisatie zijn veel artsen al geslaagd voor de toetsen, maar wachten ze nog op hun werkvergunning, terwijl anderen in juni pas de toetsen kunnen maken. "We eisen niet dat buitenlandse afgestudeerden operaties mogen uitvoeren, maar ze moeten wel als eerstelijnswerkers kunnen werken op zo'n kritiek moment", aldus Najeerul Ameen, voorzitter van de All India Foreign Medical Graduates Association.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
16 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
3 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geleden