Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsen mogen euthanasieverzoek inwilligen van mensen met dementie

Artsen mogen euthanasieverzoek inwilligen van mensen met dementie

DEN HAAG (ANP) - Artsen mogen een euthanasieverzoek inwilligen van mensen die een verzoek om levensbeëindiging bij dementie indienden toen ze nog helder van geest waren en met wie overleg daarover inmiddels niet meer mogelijk is. Zo oordeelt de Hoge Raad in het vraagstuk over euthanasie voor mensen met dementie.

De zaak begon met de vervolging van een verpleeghuisarts die euthanasie had toegepast op een 74-jarige vrouw uit Den Haag die zwaar dement was. Voordat ze zo ziek werd, had ze duidelijk opgeschreven dat ze niet meer zo zou willen leven als het zover kwam. Maar toen de gevreesde situatie een feit werd, kon ze haar wens niet opnieuw bevestigen en gaf ze ook tegenstrijdige signalen. De arts ging uiteindelijk toch over tot euthanasie.

Deze arts, eerder ontslagen van rechtsvervolging omdat ze te goeder trouw had gehandeld, is zelf geen partij meer in de kwestie. Het ging nu om het principe. Het Openbaar Ministerie stapte naar de Hoge Raad om meer duidelijkheid te krijgen over wat geoorloofd is.

Zorgvuldig

In de zaak van de verpleeghuisarts had de rechtbank geoordeeld dat zorgvuldig was gehandeld. De Hoge Raad houdt die uitspraak in stand.

Wat niet in stand blijft, is de eerdere uitspraak van de medische tuchtrechter, die zich ook over de zaak boog en de arts een waarschuwing gaf. Het euthanasieverzoek was volgens de tuchtrechter onduidelijk en de wet zou geen ruimte bieden voor interpretatie. Volgens de Hoge Raad is dat uitgangspunt onjuist en is het juist de taak van de tuchtrechter om dit soort zaken zelfstandig te beoordelen. "Het gaat niet alleen om bewoordingen, maar ook om andere omstandigheden waaruit de bedoeling van de patiënt kan worden afgeleid."

Wettelijke eisen

In het arrest benadrukt de Hoge Raad dat een euthanasieverzoek alleen kan worden ingewilligd als is voldaan aan alle wettelijke eisen. Zo moet sprake zijn van "ondraaglijk en uitzichtloos lijden". Er kunnen ook omstandigheden zijn waarin een eerder euthanasieverzoek van een demente patiënt toch niet mag worden uitgevoerd. Dat kan het geval zijn als "de uitingen van de patiënt daar aanleiding toe geven".

De hoogste rechters van het land benadrukken in hun uitspraak ook nog dat euthanasiezaken zoveel mogelijk aan medische experts overgelaten moeten worden. De wet zit zo in elkaar dat euthanasiezaken worden beoordeeld door speciale regionale toetsingscommissies. "Op mogelijke gevallen van onzorgvuldig handelen is strafvervolging van de arts niet steeds de aangewezen reactie", oordeelt de Hoge Raad.

Meer uit Binnenland

Slachtoffers voelen zich erkend door vonnis tegen Ali B

HAARLEM (ANP) - De slachtoffers voelen zich erkend door het vonnis dat Ali B vrijdag heeft gekregen in zijn zedenzaak. De rapper is veroordeeld tot twee jaar cel voor een verkrachting en een poging tot verkrachting en werd vrijgesproken van twee aanrandingen.

10 minuten geleden
Huwelijk mensen van gelijk geslacht mag direct op Aruba en Curaçao

DEN HAAG (ANP) - Mensen van hetzelfde geslacht mogen per direct met elkaar trouwen op Aruba en Curaçao, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Tot op heden was het homohuwelijk in de twee landen niet toegestaan. Het oordeel werd met luid applaus ontvangen in de zaal van de Hoge Raad in Den Haag.

27 minuten geleden
Ali B gaat in hoger beroep tegen celstraf

HAARLEM (ANP) - Ali B gaat in hoger beroep tegen zijn vonnis. Dat liet zijn advocaat Bart Swier vrijdag weten nadat de rapper door de rechtbank van Haarlem werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor een verkrachting en een poging tot verkrachting. Van twee aanrandingen werd hij vrijgesproken. Swier zei eerder al dat zijn cliënt van plan was hoger beroep aan te tekenen bij iedere straf.

40 minuten geleden
Psychiater zaak Bretly D. mogelijk overleden aan overdosis MDMA

ROTTERDAM (ANP) - De 25-jarige Bretly D. wordt onder meer verdacht van de moord op de Rotterdamse psychiater Jean van Griensven, maar uit nieuw toxicologisch onderzoek blijkt dat de man waarschijnlijk is overleden aan een overdosis MDMA. Dat werd vrijdag duidelijk tijdens een nieuwe voorbereidende zitting in de strafzaak. D. was opnieuw niet aanwezig in de rechtbank in Rotterdam.

43 minuten geleden
240 uur werkstraf voor mishandelen pasgeboren dochtertje

ALMELO (ANP) - Een 29-jarige man uit Haaksbergen heeft een taakstraf van 240 uur gekregen wegens ernstige mishandeling van zijn pasgeboren dochtertje. De rechtbank in Almelo verklaarde vrijdag dat ze eigenlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats vond, zoals meestal bij kindermishandeling, maar daar toch van afzag omdat de man kampt met psychosociale problemen en daarvoor met succes in therapie zou zijn.

1 uur geleden
Rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in Heiloo en een poging tot verkrachting van zangeres Ellen ten Damme.

1 uur geleden
Rechtbank acht Ali B schuldig aan verkrachting en poging daartoe

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem acht Ali B schuldig aan een verkrachting in een villa in Heiloo en een poging tot verkrachting van Ellen ten Damme in een hotel in Marokko. Hij wordt vrijgesproken van de twee ten laste gelegde aanrandingen.

1 uur geleden