Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arts: gevaccineerde moet weten dat hij coronavirus kan doorgeven

Arts: gevaccineerde moet weten dat hij coronavirus kan doorgeven

NIJMEGEN (ANP) - De Delta-variant van het coronavirus verspreidt zich mogelijk sneller onder volledig gevaccineerden, maar hier is nog te weinig aandacht voor in de maatschappij. Dat zegt arts-microbioloog Heiman Wertheim van het Nijmeegse ziekenhuis Radboud UMC. Hierdoor "blijft het probleem mogelijk langer doorsudderen".

"Veel mensen die volledig gevaccineerd zijn, hebben niet door dat ze het coronavirus kunnen hebben en besmettelijk zijn." De arts-microbioloog noemt dit "een potentiële stille motor van uitbraken", omdat gevaccineerden zo onbewust het coronavirus oplopen en doorgeven. Daarmee bevestigt de arts-microbioloog berichtgeving in de Volkskrant.

Volgens Wertheim is bewustwording onder gevaccineerden daarom van belang en moet er meer aandacht komen voor dit mogelijke risico. Dat kan onder meer door gevaccineerden tóch mee te nemen in Testen voor Toegang, zegt Wertheim. Of door ervoor te zorgen dat gevaccineerden die klachten hebben zich laten testen.

Data

Dat het virus zich ook onder gevaccineerden kan verspreiden, blijkt onder meer uit data van geteste medewerkers van het Radboud UMC. Minstens 34 volledig gevaccineerde medewerkers zijn besmet geraakt, met name in de privésfeer, onder wie ook Wertheim zelf. "Dit is in een ziekenhuis. Als we het hier al zien, dan kan het in de maatschappij alleen maar groter zijn." Geen van de geteste medewerkers heeft voor een besmetting in het ziekenhuis gezorgd.

Volgens Wertheim gaat het er nu vooral om dat mensen zich ervan bewust zijn dat ook gevaccineerden het coronavirus dus nog kunnen oplopen en verspreiden. Vaccins helpen wel om te voorkomen dat mensen erg ziek worden. Het is dan ook zaak om ervoor te zorgen dat iedereen snel gevaccineerd is, vooral de kwetsbaren die nog niet gevaccineerd zijn. "Stel je voor dat een gevaccineerde met het coronavirus in een wijk op een feest komt waar de vaccinatiegraad laag is. Geeft zo'n iemand het virus door, dan kunnen veel kwetsbaren in een wijk erg ziek worden."

12 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Jo met de banjo 5 dagen geleden
@ smoefel1; Daarom is groepsimmuniteit zo belangrijk, en dat bereiken we nooit door mensen af te zonderen en mondkapjes te laten dragen. In vroeger tijden gingen moeders met hun kinderen bij andere zieke kinderen op bezoek om hun kinderen bewust aan een ziekte bloot te stellen met het doel groepsimmuniteit te verkrijgen.
smoefel1 6 dagen geleden
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/128783/Nu-een-vierde-golf-in-het-najaar-de-vijfde-Vijf-vragen-en-antwoorden
Jo met de banjo 6 dagen geleden
@smoefel1: We herinneren ons nog het juichende nieuws: “Vaccinatie wereldkampioen Israël”. Israël wordt gezien als een rolmodel, vooral door Westerse politici. Inmiddels is het echter stil geworden rond het vermeende modelland. Geen wonder: de resultaten van de brede “door vaccinering” van de bevolking met de omstreden, nieuwe spike-eiwit injecties zijn verwoestend. Het zijn vooral de “gevaccineerden” die met Corona geïnfecteerd zijn. Ze belanden er bijzonder vaak door in het ziekenhuis, zoals een Israëlische arts opmerkt. Hij zegt: “Het lijkt erop dat de efficiëntie van vaccinatie bijna nul is”. Gevaccineerde mensen lijken vaker ernstig ziek te worden. Meer dan twee keer zoveel ziekenhuisopnames onder Israëliërs met de spike-eiwit Rafael Zioni heeft Israël’s Corona statistieken op zijn Twitterpagina geplaatst. Het zijn de officiële gegevens van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid. Dr. Zioni is internist in het Israëlische Laniado Ziekenhuis. Hij weet waar hij het over heeft. De meeste Corona-infecties en de daarmee gepaard gaande ziekenhuisopnames in Israël treffen gevaccineerde mensen. Door de brede vaccinatiegraad van de bevolking blijven er natuurlijk minder ongevaccineerden over. Maar deze lijken de Corona-infecties gemiddeld zelfs beter te overleven dan degenen die al twee doses van het Pfizer-serum hebben gekregen. “Dit zijn Israëlische gegevens over het uitbreken van infecties onder gevaccineerden met twee Pfizer-doses. Het lijkt erop dat de efficiëntie bijna nul is”, verklaart hij.
Johan__ 6 dagen geleden
@smoefel: https://www.theguardian.com/business/2021/mar/06/from-pfizer-to-moderna-whos-making-billions-from-covid-vaccines
smoefel1 6 dagen geleden
Zoals gewoonlijk doet Jo de Banjo alleen maar domme praat welke helmaal niet terzake doet en volledig de plank misslaat. Dat de bescherming van de prikken tegenvalt is helaas een feit. En een bewijs dat het gehele corona verhaal verlopg nog niet over is.
Jo met de banjo 6 dagen geleden
Werken toch goed die experimentele prikken het middel is erger dan de kwaal, Alleen de farmaceutische industrie vaart er wel bij, daar stroomt het geld met bakken binnen. En dan te bedenken dat er gewone traditionele medicijnen voor dit griepvirus van overheidswege verboden zijn.
Johan__ 1 week geleden
de laatste berichten vertellen ons dat ook Pfizer maar ron de 60-70 ligt
Pindakaas1983 1 week geleden
“43% of the Covid deaths in UK are vaccinated. Often only 1 vaccination. But also double vaccinated. In the elderly, the risk of death is so high that even 95% protection leads to many deaths. That means: in winter, …. a booster vaccination will probably be necessary” https://t.co/9G5wqSVtQc — charles ex (@charles_consult) June 28, 2021 Bad news for vaccinated who are 50+. Of the 117 recorded deaths in UK from Delta variant of Covid, 50 of them had been vaxed with two doses, and were all 50+.https://t.co/272rUysDT7 — Susan Chun (@schunnyc) June 28, 2021 And over 50% of UK covid deaths in the past week have been people who were double vaccinated. This is not to say the vaccination isn’t extremely effective and the best protection available, but even those who are fully vaccinated should still be cautious. https://t.co/O332uOzlSB — Michael E Lewis (@MichaelELewis_) June 28, 2021 Read it yourself. According to latest UK figures for the delta variant, the death rate for unvaccinated is 0.08% whereas those with 2 doses is 0.69%, I.e. 8.45 times more likely to die catching Covid and fully vaccinated. See page 14 for details. https://t.co/2jsCX7ZDUh — Data Scientist (@AIOverlord777) June 28, 2021
Tanja2016 1 week geleden
Ja klopt helemaal, het probleem is dat je zelf dus amper merkt dat je besmet ben door een ander, heb het zelf meegemaakt in de zorg. Besmet op afdeling. Dat ik besmet was en niet ziek. gelukkig aan niemand wat doorgeven, ook dat komt omdat je er zelf niet ziek van bent. En de meeste mensen om je heen gevaccineerd zijn. Maar al dat testen dan weer voor je omstanders geeft weer veel onrust.. zeker bij oudere mensen.
waggel1 1 week geleden
Is ie wel laat mee. Wist men in febr. ook al. "In fact, most vaccines don't fully protect against infection, even if they can block symptoms from appearing. As a result, vaccinated people can unknowingly carry and spread pathogens. Occasionally, they can even start epidemics". Bron:https://www.bbc.com/future/article/20210203-why-vaccinated-people-may-still-be-able-to-spread-covid-19.
Zeeuw65 1 week geleden
Het klopt volledig wat hier staat en veel mensen beseffen het nog niet. Als je volledig gevaccineerd ben met Pfizer/Moderna ben jezelf voor 95% beschermd, dus nog 5% kans dat je het zelf nog kan krijgen. Bij Astra/zenica is de bescherming maximaal 70% en bij Jannssen ook. Maar je kan zeker het virus bij je dragen ondanks dat je er zelf niet ziek van word en dus andere mensen besmetten. Het is dus levensgevaarlijk te zeggen: ik ben niet gevaccineerd maar de 9 mensen rondom me wel dus ik ben veilig. Nee want ze kunnen alle 9 nog besmet zijn en jou dus besmetten. Het meedragen van het virus en het besmetten veranderd niet als je gevaccineerd bent. Je blijft even besmettelijk.
C.J. de Loof 1 week geleden
Er zijn bijna geen voordelen meer als je gevaccineerd bent.... Straks alsnog verplicht testen voor toegang, Alsnog muilkorf op in het openbaarvervoer en straks weer een 3e 4e en 5e prik ! en dat allemaal met een niet volledig getest medicijn??? veel succes allemaal!

Meer uit Gezond

Minder dan 4000 nieuwe coronagevallen, laagste aantal in weken

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3914 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden. Vorige week maandag waren er bijna 8900 nieuwe gevallen en de maandag ervoor bijna 8500.

1 dag geleden
Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag verder toegenomen. Er liggen nu 577 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 44 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds half juni.

1 dag geleden
Jongeren kunnen tweede prik eerder laten zetten

DEN HAAG (ANP) - Jongeren voor wie vanaf 16 augustus een afspraak voor een tweede prik van hun coronavaccinatie staat gepland, kunnen deze afspraak binnenkort naar voren halen. Ze krijgen hiervoor in de komende dagen een sms van de GGD, waarna ze kunnen bellen voor een vroegere afspraak.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 533

ZEIST (ANP) - Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zondag opgelopen tot 533. Dat zijn er 29 meer dan op zaterdag, toen er 504 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis lagen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

2 dagen geleden
Eerste risiconiveaus kunnen omlaag, er zijn minder coronagevallen

DEN HAAG (ANP) - Nu het aantal nieuwe coronagevallen een daling heeft ingezet, kunnen ook de eerste risiconiveaus omlaag. Meerdere regio's doen komende week waarschijnlijk een stapje terug. Ze gaan vermoedelijk van het hoogste niveau (zeer ernstig) naar het een na hoogste niveau (ernstig) als de overheid woensdag de nieuwe kaart van Nederland vaststelt.

2 dagen geleden
RIVM meldt 5323 nieuwe coronabesmettingen

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5323 positieve coronatesten geregistreerd tussen vrijdag- en zaterdagochtend. Dat zijn er ruim duizend minder dan vrijdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6425 besmettingen werden gemeld. Het aantal nieuwe besmettingen is terug op het niveau van 8 juli (5401), toen de cijfers nog snel omhoog liepen.

3 dagen geleden
China heeft al anderhalf miljard inentingen verricht

SHANGHAI (ANP/RTR) - In China zijn al ruim anderhalf miljard inentingen verricht in de campagne tegen het coronavirus dat eind 2019 in dit land opdook. Dit hebben de gezondheidsautoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Het land telt meer dan 1,4 miljard inwoners en heeft tot dusver nog geen 92.500 besmettingen vastgesteld.

3 dagen geleden