
Artis schrapt twintig tot veertig banen vanwege coronacrisis
AMSTERDAM (ANP) - Artis moet noodgedwongen twintig tot veertig banen schrappen. De Amsterdamse dierentuin lijdt als gevolg van de coronacrisis een miljoenenverlies. De komende tijd moet duidelijk worden hoeveel van de in totaal ruim tweehonderd medewerkers precies hun baan kwijtraken, meldt directeur Rembrandt Sutorius.
De dierentuin moest vorige week voor de tweede keer dit jaar de deuren sluiten. Het aantal bezoekers is gehalveerd en er komen eveneens veel minder inkomsten binnen van evenementen, horeca en zaalverhuur.
"Ik vind het vreselijk dat we op dit punt zijn aangekomen", zegt de directeur. "In plaats van stappen vooruit te zetten, zijn we nu gedwongen om stappen terug te zetten. Het doet mij pijn dat dit collega's raakt die zich jarenlang fantastisch hebben ingezet voor Artis."
Ingrijpen nodig
Volgens Sutorius is ingrijpen nodig om de dierentuin te kunnen behouden voor de toekomst. "Ik ga ervan uit dat we Artis weer naar betere tijden kunnen brengen."
Een woordvoerster zegt dat goed wordt gekeken welke banen er verdwijnen, aangezien bij Artis mensen in "unieke functies" werken. Naar verwachting is hier half december meer over duidelijk.
Bezuinigingsmaatregelen
De dierentuin maakte eerder al andere bezuinigingsmaatregelen bekend, zoals uitstel van de bouw van een groter leeuwenverblijf. Ook was er sprake van dat de renovatie van het aquarium later zou plaatsvinden, maar Artis heeft hier nu 15 miljoen euro voor gekregen van de gemeente. Volgens de woordvoerster is dat niet genoeg, maar kan hiermee al wel een begin worden gemaakt. "Het aquarium is in zo'n slechte staat dat we niet langer kunnen wachten." De renovatie begint naar verwachting in het voorjaar.
Artis is niet de enige dierentuin die het zwaar heeft. Zo schoot de gemeente Rotterdam Diergaarde Blijdorp vorige maand te hulp om een faillissement te voorkomen. De voorzitter van de Nederlandse Verenging van Dierentuinen (NVD) sprak eerder al de verwachting uit dat in alle dierentuinen banen verdwijnen als gevolg van de coronacrisis.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.
4 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem is mogelijk nog steeds niet iedereen die hulp nodig heeft in beeld.
6 minuten geledenHEERLEN (ANP) - De gemeente Heerlen gaat in het centrum een proef houden met preventief fouilleren. De proef gaat dinsdag in. Daartoe is een deel van het stadshart aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Roel Wever wil op die manier aan de weet komen of de signalen kloppen over toenemend wapenbezit. Met name messen worden steeds vaker gevonden. De gemeente gaat de resultaten van de fouilleringen samen met justitie en politie bekijken.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.
51 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de schietpartijen in Rotterdam wordt op woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam. De verdachte, de 32-jarige Fouad L., zit sinds donderdag vast.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.
2 uur geleden