
Arriva: nieuwe treindienst Noorden dichterbij na beslissing ACM
HEERENVEEN (ANP) - De kans is groter geworden dat Arriva met treinen gaat rijden op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle, laat de vervoerder weten. Eerst zou er een onderzoek komen door de Autoriteit Consument & Markt, maar daar ziet de toezichthouder van af. Arriva is blij dat deze mogelijke spelbreker wegvalt en er een "allereerste stap" gezet is voor de voor 2025 geplande dienst.
Arriva erkent wel dat er nog een lange weg te gaan is. Toezichthouder ACM maakte vrijdag bekend dat nu niet mogelijk is om te onderzoeken of het plan van Arriva om zonder een contract met de overheid sprinters te laten rijden in strijd is met een toekomstig contract van de NS op die trajecten. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe de zogeheten hoofdrailnetconcessie er tegen 2025 uitziet. Deze onderhandse gunning vanuit de overheid aan de NS is nog in ontwikkeling en het is onder meer nog niet duidelijk of de sprintertrajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle weer onderdeel van het contract worden.
Verder doet ProRail nog onderzoek of er ruimte is op het spoor voor het plan van Arriva. Volgens zowel Arriva als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is dit een belangrijke volgende stap in het proces. Voor de zomer maakt het kabinet bekend hoe het contract met de NS er voor de periode vanaf 2025 uit komt te zien. Dan wordt duidelijk of de NS in de jaren daarna weer stoptreinen tussen Zwolle en Groningen en Leeuwarden mag laten rijden. Arriva weet dan ook beter hoeveel ruimte er nog overblijft.
Arriva wil elke dag twee stoptreinen per uur laten rijden op het traject Groningen-Zwolle, zo werd in december bekend. In de ochtend- en avondspits komen daar telkens vijf sneltreinen bij. Ook voor het traject tussen Leeuwarden en Zwolle staan twee stoptreinen per uur gepland. In de ochtendspits en de avondspits komen daar op werkdagen telkens vier extra stoptreinen bij.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet past het wetsvoorstel voor de spreidingswet voor asielzoekers nauwelijks aan, ondanks de kritiek die de Raad van State erop heeft geuit. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kwam tot stand na lange discussies binnen de coalitie en met grote vertraging. Om die reden zou hij nu niet bereid zijn het voorstel aan te passen. De wet zou bovendien pas op 1 januari volgend jaar kunnen ingaan, een jaar later dan aanvankelijk het plan was.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer dringt aan op actie en eventueel nieuwe regels om meer zeggenschap te krijgen over de 'big pharma'. Grote farmaceutische bedrijven maken megawinsten, maar daarnaast ontstaan er steeds vaker tekorten aan medicijnen en lopen ook de uitgaven aan geneesmiddelen snel op. Zorgminister Ernst Kuipers deelt de zorgen en zegt "met urgentie" op meerdere vlakken aan de slag te zijn om de snel stijgende medicijnkosten te kunnen drukken. "Op deze manier is het systeem niet te handhaven", zei Kuipers tijdens een Kamerdebat.
13 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.
13 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans gaat "graag" in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas over een oplossing voor de stikstofcrisis. "Ze is van harte welkom. Ik ontvang 'r heel graag", zegt de klimaatman van de Europese Commissie.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Streamingplatforms als Netflix moeten verplicht een flink deel van het geld dat ze hier verdienen uitgeven aan onafhankelijke Nederlandse producenten, vinden de linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. De VVD wil ook dat er meer Nederlandse producties worden gemaakt, maar vindt het prima als bedrijven als Netflix dat zelf doen. Dat zeggen Kamerleden tijdens een debat over mediabeleid met de verantwoordelijk staatssecretaris Gunay Uslu.
14 uur geleden