Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

Een van de mannen, Dieter S., zou over sabotageacties hebben gesproken met iemand die banden heeft met een Russische inlichtingendienst. Hij zou bereid zijn geweest om explosieven te gebruiken en brand te stichten.

Het plan was kennelijk bedoeld om de militaire steun voor Oekraïne te ondermijnen. S. verzamelde volgens de autoriteiten informatie over mogelijke doelen, waarbij ook de Amerikaanse strijdkrachten in beeld kwamen.

Militaire transporten

De verdachte maakte volgens Justitie foto's en videobeelden van militaire transporten. S. zou hulp hebben gekregen van de andere verdachte, Alexander J.

De autoriteiten hebben invallen gedaan in de woningen en werkplekken van de mannen. Die zijn gearresteerd in de stad Bayreuth in de zuidelijke deelstaat Beieren.

Buitenlandse terreurorganisatie

S. wordt ook verdachte van deelname aan een buitenlandse terreurorganisatie, de pro-Russische Volksrepubliek Donetsk in het oosten van Oekraïne. De autoriteiten vermoeden dat hij deel heeft uitgemaakt van een gewapende eenheid.

Vanuit de Duitse politiek wordt verontwaardigd gereageerd op de aanhoudingen. "We zullen Oekraïne van enorme steun blijven voorzien en laten ons niet intimideren", reageerde minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser.

Het Kremlin wilde nog niet reageren. Een woordvoerder zei nog geen informatie te hebben over de arrestaties.

Meer uit Buitenland

Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

1 uur geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

2 uur geleden
Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

5 uur geleden
VK stuurt eerste asielzoeker naar Rwanda

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds de aanname van het 'Rwanda-plan' een asielzoeker naar Rwanda gestuurd. Dat meldt de Britse krant The Sun.

7 uur geleden
VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.

10 uur geleden
EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

BRUSSEL (ANP) - Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lidstaten. De vergadering was er speciaal om te vieren dat het woensdag twintig jaar geleden is dat de Europese Unie in één klap uitbreidde van vijftien tot 25 landen.

11 uur geleden
Amerikanen verhogen druk op Hamas

AMMAN (ANP/RTR/AFP) - De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

12 uur geleden