Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

Een van de mannen, Dieter S., zou over sabotageacties hebben gesproken met iemand die banden heeft met een Russische inlichtingendienst. Hij zou bereid zijn geweest om explosieven te gebruiken en brand te stichten.

Het plan was kennelijk bedoeld om de militaire steun voor Oekraïne te ondermijnen. S. verzamelde volgens de autoriteiten informatie over mogelijke doelen, waarbij ook de Amerikaanse strijdkrachten in beeld kwamen.

Militaire transporten

De verdachte maakte volgens Justitie foto's en videobeelden van militaire transporten. S. zou hulp hebben gekregen van de andere verdachte, Alexander J.

De autoriteiten hebben invallen gedaan in de woningen en werkplekken van de mannen. Die zijn gearresteerd in de stad Bayreuth in de zuidelijke deelstaat Beieren.

Buitenlandse terreurorganisatie

S. wordt ook verdachte van deelname aan een buitenlandse terreurorganisatie, de pro-Russische Volksrepubliek Donetsk in het oosten van Oekraïne. De autoriteiten vermoeden dat hij deel heeft uitgemaakt van een gewapende eenheid.

Vanuit de Duitse politiek wordt verontwaardigd gereageerd op de aanhoudingen. "We zullen Oekraïne van enorme steun blijven voorzien en laten ons niet intimideren", reageerde minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser.

Het Kremlin wilde nog niet reageren. Een woordvoerder zei nog geen informatie te hebben over de arrestaties.

Meer uit Buitenland

Biden: offensief van Israël in Gaza is geen genocide

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat het Israëlische offensief in Gaza genocidaal is. "Wat er gebeurt is geen genocide, dat verwerpen wij", zei hij maandag in het Witte Huis tijdens een evenement van de Jewish American Heritage Month.

3 uur geleden
Zelensky: hulp uit het Westen bij versterken luchtafweer is traag

KYIV (ANP/DPA) - Volgens Volodymyr Zelensky heeft Oekraïne dringend meer luchtafweersystemen en straaljagers nodig, maar "mist het vrije Westen snelheid in deze twee kwesties". Dat zei de Oekraïense president maandag in zijn dagelijks videotoespraak.

5 uur geleden
Separatisten Nieuw-Caledonië weigeren barricades te verwijderen

NOUMEA (ANP/AFP) - De internationale luchthaven van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is maandag gesloten gebleven, omdat separatisten weigerden de wegversperringen op te heffen die de Pacifische archipel al een week lang lamleggen. Frankrijk had meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld. Tevergeefs dus.

6 uur geleden
Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

8 uur geleden
Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had "bloed aan zijn handen", omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

9 uur geleden
Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash. "De verkiezingskalender werd goedgekeurd tijdens de bijeenkomst van de hoofden van de rechterlijke macht, de regering en het parlement", aldus de staatstelevisie.

9 uur geleden
Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

NEW YORK (ANP/RTR) - Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

10 uur geleden