Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties bij protest Athene tegen Olympische Spelen in Beijing

Arrestaties bij protest Athene tegen Olympische Spelen in Beijing

ATHENE (ANP/AFP) - De Griekse politie heeft activisten opgepakt die in Athene demonstreerden tegen de geplande Olympische Spelen in Beijing. Zij scandeerden bij het Akropolis leuzen als "Boycott Beijing 2022" en "Tibet moet worden bevrijd", meldt de organisatie Students for a Free Tibet.

De Griekse politie zegt twee vrouwen en een man te hebben aangehouden. Agenten namen ook de vlaggen in beslag die waren opgehangen bij het historische bouwwerk. Het ging om de vlag van Tibet en een vlag die wordt gebruikt door activisten in Hongkong.

In Griekenland wordt komende week de olympische vlam overhandigd aan de Chinese organisatoren van de Spelen. Critici van de communistische machtshebbers in Beijing spreken er schande van dat China zo'n prestigieus internationaal sportevenement mag organiseren.

Tibet en Hongkong

Aan het protest deden volgens het in New York gevestigde Students for a Free Tibet activisten mee uit Tibet en Hongkong, twee gebieden die tegenwoordig deel uitmaken van de Volksrepubliek China. Die annexeerde Tibet in 1951 en wordt door Tibetanen in ballingschap verweten de culturele identiteit van het gebied te ontmantelen.

Hongkong was lange tijd een Britse kroonkolonie, maar maakt sinds 1997 weer deel uit van China. Dat beloofde toen de metropool nog een halve eeuw een speciale status te gunnen, maar volgens critici worden de vrijheden van inwoners in de praktijk steeds verder ingeperkt.

Mensenrechtengroep Hong Kong Watch heeft de Griekse autoriteiten gevraagd geen gehoor te geven aan een eventuele oproep van China om de activisten uit te leveren. De organisatie wil dat de gearresteerde betogers de kans krijgen om terug te keren naar de Verenigde Staten.

Meer uit Buitenland

Gat in ozonlaag boven Zuidpool was haast nooit zo groot

PARIJS (ANP) - Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is haast nog nooit zo groot geweest als nu. Het gat is 26 miljoen vierkante kilometer in omvang, oftewel bijna drie keer Brazilië, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag.

33 minuten geleden
NAVO's wapen- en munitievoorraad raakt op, meldt topman Bauer

WARSCHAU (ANP/RTR) - De bodem van de wapen- en munitievoorraad van de NAVO is door de oorlog in Oekraïne in zicht volgens NAVO-topman Rob Bauer. De Nederlandse luitenant-admiraal Bauer vindt dat de defensie-industrie de productie van uitrusting en munitie flink moet opschroeven. Hij zei dit op een conferentie in Warschau, het Warschau Veiligheidsforum.

1 uur geleden
Azerbeidzjaanse president slaat gesprek met Armenië toch over

GRANADA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft besloten om donderdag de gesprekken met Armenië over de toekomst van Nagorno-Karabach toch over te slaan. Volgens het Azerbeidzjaanse staatspersbureau APA zegde Aliyev zijn bezoek af omdat er een "anti-Azerbeidzjaanse sfeer" hing rond het overleg, dat plaats zou vinden in het Spaanse Granada. EU-bronnen bevestigen dat de president wegblijft.

4 uur geleden
Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

5 uur geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

5 uur geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

5 uur geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

5 uur geleden