Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties bij klimaatblokkade in Londen

Arrestaties bij klimaatblokkade in Londen

LONDEN (ANP/RTR) - Activisten hebben in aanloop naar klimaattop COP26 weer drukke wegen geblokkeerd in en bij de Britse hoofdstad Londen. Dat leidde tot verkeerschaos tijdens de ochtendspits en boze reacties. Nieuwszender Sky News bericht dat met inkt is gegooid naar de actievoerders. Ook zijn aanhoudingen verricht.

De activisten van actiegroep Insulate Britain blokkeerden onder meer de A40 in het westen van de metropool. Het zou de vijftiende keer in anderhalve maand zijn geweest dat de betogers het verkeer tegenhouden. De autoriteiten vinden dat levensgevaarlijk en hebben dergelijke acties verboden, maar daar trekken de actievoerders zich niets van aan. Ze riskeren daardoor een gevangenisstraf of boete.

Activisten gingen op de A40 op de weg zitten en dat leidde tot een file. De politie arresteerde zeker zeventien mensen. Die hadden zich in sommige gevallen vastgelijmd aan de grond. Ook zijn activisten bekogeld met inkt. Het is onduidelijk wie daar verantwoordelijk voor is.

Isolatie

Insulate Britain eist dat de regering met een plan komt om tientallen miljoenen huizen te isoleren. Dat moet leiden tot lagere energierekeningen en minder CO2-uitstoot. "Het is treurig dat we dit moeten doen. Ik haat dit", zei een activist met besmeurd gezicht volgens Sky News. "Ik ben een gepensioneerde arts. Ik heb mijn hele leven geprobeerd om mensen te helpen. En nu moet ik dit soort dingen doen."

Het Verenigd Koninkrijk is dit jaar het gastland van de volgende grote klimaattop, COP26. Die begint komend weekend in Glasgow.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk weer bereid tot overleg met VK over illegale migratie

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk is weer bereid met het Verenigd Koninkrijk te praten over illegale migratie. Maar alleen als de Britten openstaan voor serieuze discussies, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. De landen raakten afgelopen week verwikkeld in een ruzie over het toenemende aantal migranten dat via het Kanaal reist.

1 uur geleden
Biden verwacht Omikron ook in Amerika, ziet geen reden tot paniek

WASHINGTON (ANP) - Het is slechts een kwestie van tijd totdat de coronavariant Omikron ook in de Verenigde Staten is. Die nieuwe variant is een reden tot bezorgdheid, maar geen reden tot paniek, vindt de Amerikaanse president Joe Biden.

2 uur geleden
Vermeend Epstein-handlanger Maxwell verschijnt in rechtbank

NEW YORK (ANP/RTR) - Ghislaine Maxwell is maandag in de rechtbank van New York verschenen bij de start van het proces tegen haar. De socialite wordt ervan verdacht de handlanger te zijn geweest van zedendelinquent Jeffrey Epstein, haar ex-partner.

4 uur geleden
ECDC: tot nu toe 33 Omikron-gevallen in EU

SOLNA (ANP) - In de Europese Unie zijn tot nu toe 33 mensen positief getest op de Omikron-variant van het coronavirus. Zij zijn allemaal onlangs in Afrika geweest. De virusversie is behalve in Nederland ook vastgesteld in België, Duitsland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken.

4 uur geleden
Alle volwassenen in VK kunnen boostershot krijgen

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat alle volwassenen een boostershot aanbieden. Nu krijgen alleen 40-plussers en risicogroepen een extra dosis van een coronavaccin. Het nieuwe advies van vaccinatiecomité JCVI komt op een moment waarop er steeds meer zorgen zijn over de Omikron-variant van het coronavirus.

5 uur geleden
Andersson voor tweede keer in week tijd verkozen tot premier

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Magdalena Andersson is voor de tweede keer in een week tijd door het parlement naar voren geschoven als premier van Zweden. Ze gaat een minderheidsregering leiden die bestaat uit alleen haar eigen sociaaldemocratische partij.

7 uur geleden
Iran wil niet rechtstreeks met VS praten over kernprogramma

WENEN (ANP/DPA) - Iran blijft weigeren om rechtstreeks met de Verenigde Staten te onderhandelen over het redden van het atoomakkoord uit 2015. Het internationale overleg over mogelijkheden om die deal nieuw leven in te blazen gaat maandag verder na maanden te hebben stilgelegen, maar er lijkt vooralsnog geen uitzicht te zijn op een doorbraak.

7 uur geleden