Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties bij klimaatblokkade in Londen

Arrestaties bij klimaatblokkade in Londen

LONDEN (ANP/RTR) - Activisten hebben in aanloop naar klimaattop COP26 weer drukke wegen geblokkeerd in en bij de Britse hoofdstad Londen. Dat leidde tot verkeerschaos tijdens de ochtendspits en boze reacties. Nieuwszender Sky News bericht dat met inkt is gegooid naar de actievoerders. Ook zijn aanhoudingen verricht.

De activisten van actiegroep Insulate Britain blokkeerden onder meer de A40 in het westen van de metropool. Het zou de vijftiende keer in anderhalve maand zijn geweest dat de betogers het verkeer tegenhouden. De autoriteiten vinden dat levensgevaarlijk en hebben dergelijke acties verboden, maar daar trekken de actievoerders zich niets van aan. Ze riskeren daardoor een gevangenisstraf of boete.

Activisten gingen op de A40 op de weg zitten en dat leidde tot een file. De politie arresteerde zeker zeventien mensen. Die hadden zich in sommige gevallen vastgelijmd aan de grond. Ook zijn activisten bekogeld met inkt. Het is onduidelijk wie daar verantwoordelijk voor is.

Isolatie

Insulate Britain eist dat de regering met een plan komt om tientallen miljoenen huizen te isoleren. Dat moet leiden tot lagere energierekeningen en minder CO2-uitstoot. "Het is treurig dat we dit moeten doen. Ik haat dit", zei een activist met besmeurd gezicht volgens Sky News. "Ik ben een gepensioneerde arts. Ik heb mijn hele leven geprobeerd om mensen te helpen. En nu moet ik dit soort dingen doen."

Het Verenigd Koninkrijk is dit jaar het gastland van de volgende grote klimaattop, COP26. Die begint komend weekend in Glasgow.

Meer uit Buitenland

Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

10 minuten geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

31 minuten geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

2 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

3 uur geleden
Veiligheidsraad vrijdag bijeen wegens conflict Venezuela-Guyana

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om het te hebben over de oplopende spanningen tussen Venezuela en Guyana. De Zuid-Amerikaanse landen zijn in conflict over de olierijke regio Essequibo in Guyana, een buurland van Suriname.

3 uur geleden
Deens parlement steunt verbod op koranverbrandingen

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die "ongepaste behandeling" van religieuze teksten verbiedt. Het verbod volgt op een reeks koranverbrandingen in Denemarken die voor veel onrust zorgden.

4 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim 17.100 doden sinds uitbreken oorlog

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook meldt dat 17.177 Palestijnen om het leven zijn gekomen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens het Palestijnse ministerie raakten zo'n 46.000 mensen gewond.

6 uur geleden