Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties bij klimaatblokkade in Londen

Arrestaties bij klimaatblokkade in Londen

LONDEN (ANP/RTR) - Activisten hebben in aanloop naar klimaattop COP26 weer drukke wegen geblokkeerd in en bij de Britse hoofdstad Londen. Dat leidde tot verkeerschaos tijdens de ochtendspits en boze reacties. Nieuwszender Sky News bericht dat met inkt is gegooid naar de actievoerders. Ook zijn aanhoudingen verricht.

De activisten van actiegroep Insulate Britain blokkeerden onder meer de A40 in het westen van de metropool. Het zou de vijftiende keer in anderhalve maand zijn geweest dat de betogers het verkeer tegenhouden. De autoriteiten vinden dat levensgevaarlijk en hebben dergelijke acties verboden, maar daar trekken de actievoerders zich niets van aan. Ze riskeren daardoor een gevangenisstraf of boete.

Activisten gingen op de A40 op de weg zitten en dat leidde tot een file. De politie arresteerde zeker zeventien mensen. Die hadden zich in sommige gevallen vastgelijmd aan de grond. Ook zijn activisten bekogeld met inkt. Het is onduidelijk wie daar verantwoordelijk voor is.

Isolatie

Insulate Britain eist dat de regering met een plan komt om tientallen miljoenen huizen te isoleren. Dat moet leiden tot lagere energierekeningen en minder CO2-uitstoot. "Het is treurig dat we dit moeten doen. Ik haat dit", zei een activist met besmeurd gezicht volgens Sky News. "Ik ben een gepensioneerde arts. Ik heb mijn hele leven geprobeerd om mensen te helpen. En nu moet ik dit soort dingen doen."

Het Verenigd Koninkrijk is dit jaar het gastland van de volgende grote klimaattop, COP26. Die begint komend weekend in Glasgow.

Meer uit Buitenland

Netanyahu krijgt extra tijd voor vorming nieuwe regering Israël

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu krijgt tien dagen extra voor de vorming van zijn nieuwe regering, melden media in het land. De politicus heeft genoeg partijen bij elkaar gekregen voor een meerderheid in het parlement, maar onderling moeten nog afspraken worden gemaakt.

1 uur geleden
Beramers aanval Bondsdag zouden zwarte lijsten met namen hebben

BERLIN (ANP) - De extremisten die zijn oppakt omdat ze volgens de Duitse justitie een gewapende overval op de Bondsdag voorbereidden, hadden lijsten met de namen van vermeende vijanden opgesteld, aldus de krant Tageszeitung.

1 uur geleden
Onderzoek naar omkoping Europees Parlement door Qatar

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie verdenkt Qatar van het omkopen van assistenten van Europarlementariërs. Zo probeerde de Golfstaat beslissingen in het Europees Parlement naar zijn hand te zetten, melden het Belgische weekblad Knack en dagblad Le Soir.

3 uur geleden
Senator voor Democratische Partij wordt onafhankelijk

PHOENIX (ANP) - Een voor de Democratische Partij gekozen 46-jarige senator uit Arizona heeft laten weten dat ze met onmiddellijke ingang een onafhankelijk lid van de Senaat is. Kyrsten Sinema vindt naar eigen zeggen dat de nationale partijen met hun rigide bureaucratie en door het in hokjes plaatsen van mensen en groepen verdeeldheid zaaien. Ze verliezen zo contact met de kiezers en de grondwet is volgens haar in gevaar.

3 uur geleden
Marokkanen proberen massaal bij WK-kwartfinale te zijn

RABAT (ANP/RTR) - De WK-koorts in Marokko neemt toe nu het nationale voetbalelftal in de kwartfinales staat. De Marokkaanse luchtvaartmaatschappij RAM laat zeven extra vluchten naar Qatar gaan. Fans gaan op de bonnefooi mee, in de hoop dat ze na aankomst nog een kaartje kunnen kopen.

4 uur geleden
Griner terug in de VS na gevangenenruil

SAN ANTONIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is aangekomen in de Verenigde Staten. Haar vliegtuig landde vrijdag vroeg in de ochtend, plaatselijke tijd, in Texas. Griner werd donderdag vrijgelaten door Rusland na een gevangenenruil met de VS.

4 uur geleden
Hoge Raad: verplichte anticonceptie ggz alleen in geval van nood

DEN HAAG (ANP) - Mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen, kunnen alleen in uiterste nood worden gedwongen om anticonceptie te gebruiken. In alle andere gevallen is het een inbreuk op hun mensenrechten, bijvoorbeeld het recht om zelf te beslissen over zwangerschap en het recht om over het eigen lichaam te kunnen beslissen. Dat oordeelt de Hoge Raad vrijdag.

5 uur geleden