Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties bij demonstratie tegen Pegida-voorman in Rotterdam

Arrestaties bij demonstratie tegen Pegida-voorman in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft vrijdag drie mensen aangehouden bij een demonstratie tegen een betoging van onder meer Pegida-voorman Edwin Wagensveld bij een moskee in Rotterdam. Eén is aangehouden voor het gooien van eieren, een andere voor het niet tonen van een identiteitsbewijs en de derde voor het dragen van gezichtsbedekkende kleding, laat een politiewoordvoerder weten.

Wagensveld stond samen met een demonstrant van de pro-Israël-beweging Bring them Home Now bij de moskee van de islamitische vereniging Ettaouhid. Rond 15.30 waren al tientallen agenten en een paar honderd mensen op straat rond de moskee op de Kogelvangerstraat in het Oude Westen. Ook de ME was in groten getale aanwezig.

Wagensveld en de andere demonstrant liepen rond 16.00 uur een pleintje op en onthulden een spandoek met daarop foto's van de gijzelaars, door Hamas ontvoerd op 7 oktober in Israël. Hun aanwezigheid leverde veel boegeroep op en er werden leuzen geschreeuwd als "Allahoe akbar" en "Free Palestine". Wagensveld vertrapte een Palestijnse vlag en deed alsof hij er zijn achterwerk mee afveegde.

Gebiedsverbod

Rond 16.30 uur vertrokken de twee weer onder politiebegeleiding per auto.

Wagensveld kreeg donderdag een gebiedsverbod voor de stad Arnhem opgelegd voor zes maanden, omdat hij van plan was een koran te verbranden komende zaterdag in de Gelderse stad. De Pegida-voorman zei eerder op vrijdag dat hij het gebiedsverbod zal negeren en "ergens in de komende dagen" toch in Arnhem zal opduiken.

Burgemeester Ahmed Marcouch legde het gebiedsverbod op uit vrees voor zeer ernstige wanordelijkheden. Hij had de verbranding een week eerder al verboden, maar Wagensveld wilde het toch gaan doen. Volgens Marcouch is er onder andere sprake van terroristische bedreigingen gericht op Wagensveld zelf.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

22 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

22 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

22 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

22 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

22 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

23 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden