Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties bij demonstratie in Wit-Rusland

Arrestaties bij demonstratie in Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR/AFP) - Bij confrontaties tussen demonstranten en de politie zondag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn tientallen betogers opgepakt. Ooggetuigen spreken in lokale media over zeker vijftig arrestaties.

Op videobeelden is te zien dat politiemensen met zwarte bivakmutsen betogers naar busjes slepen. Ook slaan agenten met wapenstokken om zich heen en zou een waterkanon zijn ingezet tegen de duizenden demonstranten.

In het Oost-Europese land wordt al weken massaal gedemonstreerd door burgers die af willen van president Loekasjenko, die al een kwart eeuw aan de macht is. Aanhangers van de oppositie denken dat in augustus verkiezingsfraude is gepleegd om de 66-jarige leider in het zadel te houden.

Mars van Trots

De oppositie had de achterban opgeroepen zondagmiddag deel te nemen aan de Mars van Trots. Zondagochtend verschenen voorafgaand aan het protest militairen en politie in de straten van Minsk en werden door de veiligheidstroepen wegen afgesloten.

Loekasjenko zorgde zaterdag voor een verrassing door zijn opwachting te maken in een gevangenis in Minsk. Daar zat hij om de tafel met opgepakte oppositieleiders. Het is onduidelijk wat precies is besproken, maar sommige activisten vermoeden dat de president mogelijk bereid is om concessies te doen.

De persdienst van Loekasjenko zei na de bijeenkomst dat de president "alle meningen wil horen". Zijn belangrijkste politieke tegenstander Svetlana Tichanovskaja, die in het buitenland zit, schreef op sociale media dat "je geen dialoog kan voeren in een gevangeniscel".

Meer uit Buitenland

Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

32 minuten geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

1 uur geleden
Haaretz: Hamas komt met tegenvoorstel voor bestand Gaza

CAÏRO (ANP/DPA) - Hamas heeft Israël een tegenvoorstel gedaan rond de vrijlating van Israëlische gijzelaars en een geleidelijke terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz moeten in de plannen voor elke vrijgelaten Israëlische gegijzelde burger, dertig Palestijnse gevangenen op vrije voeten worden gesteld en voor elke vrijgelaten Israëlische soldaat vijftig gevangen Palestijnen.

1 uur geleden
Israël vraagt VN om 'alle mogelijke sancties' tegen Iran

NEW YORK (ANP/AFP) - Israël heeft er tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad zondag op aangedrongen dat Iran "alle mogelijke sancties" worden opgelegd na de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Ook vroeg de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de organisatie die aanval te veroordelen en de Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie te bestempelen.

2 uur geleden
VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

5 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

7 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

8 uur geleden