Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties bij demonstratie in Wit-Rusland

Arrestaties bij demonstratie in Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR/AFP) - Bij confrontaties tussen demonstranten en de politie zondag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn tientallen betogers opgepakt. Ooggetuigen spreken in lokale media over zeker vijftig arrestaties.

Op videobeelden is te zien dat politiemensen met zwarte bivakmutsen betogers naar busjes slepen. Ook slaan agenten met wapenstokken om zich heen en zou een waterkanon zijn ingezet tegen de duizenden demonstranten.

In het Oost-Europese land wordt al weken massaal gedemonstreerd door burgers die af willen van president Loekasjenko, die al een kwart eeuw aan de macht is. Aanhangers van de oppositie denken dat in augustus verkiezingsfraude is gepleegd om de 66-jarige leider in het zadel te houden.

Mars van Trots

De oppositie had de achterban opgeroepen zondagmiddag deel te nemen aan de Mars van Trots. Zondagochtend verschenen voorafgaand aan het protest militairen en politie in de straten van Minsk en werden door de veiligheidstroepen wegen afgesloten.

Loekasjenko zorgde zaterdag voor een verrassing door zijn opwachting te maken in een gevangenis in Minsk. Daar zat hij om de tafel met opgepakte oppositieleiders. Het is onduidelijk wat precies is besproken, maar sommige activisten vermoeden dat de president mogelijk bereid is om concessies te doen.

De persdienst van Loekasjenko zei na de bijeenkomst dat de president "alle meningen wil horen". Zijn belangrijkste politieke tegenstander Svetlana Tichanovskaja, die in het buitenland zit, schreef op sociale media dat "je geen dialoog kan voeren in een gevangeniscel".

Meer uit Buitenland

Aanklachten geen beletsel voor Trumps kandidatuur

NEW YORK (ANP) - Een aanklacht of veroordeling hoeft de voormalige president Donald J. Trump er niet van te weerhouden zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap, schrijft The New York Times.

34 minuten geleden
Trump aangeklaagd in zaak rond betalen zwijggeld Stormy Daniels

NEW YORK (ANP) - Donald Trump is donderdag aangeklaagd door een Grand Jury in Manhattan, na een onderzoek naar zwijggeld betaald aan pornoster Stormy Daniels, schrijft The New York Times. Geen enkele voormalige of zittende Amerikaanse president is ooit strafrechtelijk vervolgd.

48 minuten geleden
Finland wordt 31e NAVO-lid na goedkeuring door Turks parlement

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije heeft als laatste NAVO-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De ratificatie was een formaliteit nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.

2 uur geleden
Media: tweede onderzoek naar zwijggeld Trump na affaire

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse justitie onderzoekt een tweede zaak waarbij ex-president Donald Trump zwijggeld zou hebben betaald om een affaire te verhullen. Het gaat om 150.000 dollar voor voormalig Playboy-fotomodel Karen McDougal die zelf beweert dat ze in 2006 een relatie had met Trump, meldt de krant The Wall Street Journal.

3 uur geleden
Oekraïne: controle over nog maar een derde van Bachmoet

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft nog maar de controle over een derde van Bachmoet, bevestigt een adviseur van de president na meldingen van internationale waarnemers. De stad in het oosten van het land is al maanden het toneel van een bloedige strijd met de Russen.

5 uur geleden
Gelekte documenten tonen Russische geheime plannen in cyberoorlog

HAMBURG/WASHINGTON (ANP) - Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media. Zij wisten de hand te leggen op ruim 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden. De geheime gegevens geven "voor het eerst inzicht in hun wapenarsenaal, en onthullen hun strategie", aldus het Duitse Der Spiegel.

7 uur geleden
Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt

MINSK (ANP/RTR) - Een man die in Rusland tot twee jaar strafkamp is veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische strijdkrachten en wiens dochter een antioorlogstekening maakte, is opgepakt in Belarus. Deze Aleksej Moskaljov (54) zat in de buurt van Moskou in huisarrest, maar vluchtte dinsdag voordat een rechtbank hem later die dag veroordeelde.

8 uur geleden