Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

TSBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie heeft dinsdag 63 arrestaties verricht tijdens een demonstratie tegen een controversieel wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Bij de betoging in de hoofdstad Tbilisi zijn ook zes agenten gewond geraakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De veiligheidsdiensten gebruikten dinsdag traangas, rubberen kogels en flitsgranaten om duizenden betogers uiteen te drijven. Volgens de politie was de demonstratie niet langer vreedzaam en moest de openbare orde worden hersteld. Georgische media melden dat er gewonden zijn gevallen. Maandag werd ook een betoging met geweld beëindigd. Er wordt al weken tegen het wetsvoorstel gedemonstreerd.

Organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen, moeten zich volgens de wet registreren als buitenlandse agent. Veel projecten in Georgië zijn afhankelijk van buitenlandse steun. De regering stelt meer controle te willen over buitenlandse invloeden. De oppositie en westerse landen omschrijven de wet als autoritair en door Rusland geïnspireerd. Critici noemen de wet ook wel de Russische wet.

Het parlement in Georgië heeft vorige week in een eerste lezing ingestemd met het voorstel en moet de wet nog twee keer goedkeuren voordat deze kan worden ingevoerd. De tweede stemming vindt waarschijnlijk woensdag plaats. Het parlement, waar regeringspartij Georgische Droom en diens bondgenoten de meerderheid hebben, stemt dan naar verwachting opnieuw in met het wetsvoorstel.

Meer uit Buitenland

Israël verbiedt persbureau AP het livestreamen van de Gazastrook

TEL AVIV (ANP) - Israëlische functionarissen hebben dinsdag in het zuiden van het land beslag gelegd op apparatuur van persbureau Associated Press (AP). Het Amerikaanse persagentschap wordt ervan beschuldigd livebeelden van de Gazastrook beschikbaar te stellen aan de Qatarese nieuwszender Al Jazeera. Die zender werd begin deze maand, na een nieuw aangenomen wet, op zwart gezet. AP meldt de inbeslagname en zegt deze "ten zeerste te veroordelen".

2 minuten geleden
Israël vraagt 'beschaafde landen' om Netanyahu niet te arresteren

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft zijn bondgenoten opgeroepen om al bij voorbaat te verklaren dat ze eventuele arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant zullen negeren. De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) vroeg maandag om arrestatiebevelen tegen de twee Israëliërs, wat zou betekenen dat ze moeten worden opgepakt in landen die zich hebben aangesloten bij het strafhof.

21 minuten geleden
Meer dan 3000 Oekraïense gevangenen melden zich aan bij het leger

KYIV (ANP/AFP) - Duizenden Oekraïense gevangenen hebben de nieuwe mogelijkheid aangegrepen om hun cel in te ruilen voor het leger. Meer dan 3000 gevangenen hebben zich volgens Olena Vysotska, onderminister van Justitie, aangemeld voor de nieuwe regeling om de krijgsmacht te versterken.

22 minuten geleden
Engelse rechter wijst extra bevoegdheid politie tegen betogers af

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof in Londen heeft wetgeving van de voormalige Britse binnenlandminister Suella Braverman om de politie harder te kunnen laten optreden tegen betogers afgewezen. Braverman was tot half november vorig jaar ruim een jaar minister van Binnenlandse Zaken. Ze vond dat bepaalde straatprotesten uit de hand liepen en zei dat radicale actievoerders gebruikmaakten van guerrillatactieken om het openbare leven te ontregelen.

1 uur geleden
Trump dreigt met juridische stappen tegen Cannes-film

CANNES (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump gaat juridische stappen ondernemen tegen de makers van de film The Apprentice, die deze week in Cannes in première is gegaan. Dat meldt het vakblad Variety. De film van regisseur Ali Abbasi laat zien hoe een jonge Trump naam maakt als vastgoedontwikkelaar en zich ontwikkelt tot een meedogenloze zakenman. In de film zit onder meer een scène waarin hij zijn echtgenote Ivana verkracht.

2 uur geleden
Griekse zaak over dodelijke scheepsramp met migranten geseponeerd

ATHENE (ANP/RTR/AFP) - Een Griekse rechtbank zegt zich niet te kunnen buigen over het zinken van een migrantenschip vorig jaar, omdat de dodelijke scheepsramp op internationale wateren plaatsvond. De zaak tegen de negen Egyptische verdachten is geseponeerd.

3 uur geleden
Lavrov klaagt over sancties na helikopterongeluk Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft het helikopterongeluk van de Iraanse president Ebrahim Raisi in verband gebracht met Amerikaanse sancties. Hij zegt dat daardoor de veiligheid van de luchtvaart is verslechterd.

3 uur geleden