Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestatiebevel voor Nicaraguaanse presidentskandidaat

Arrestatiebevel voor Nicaraguaanse presidentskandidaat

MANAGUA (ANP/DPA) - Er is woensdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Nicaraguaanse oppositieleidster Cristiana Chamorro, een dag nadat ze had aangekondigd zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. De dochter van voormalig president Violeta Chamorro wordt onder meer verdacht van het witwassen van geld, aldus het ministerie van Justitie.

Een rechtbank in de hoofdstad Managua heeft ook een verzoek van het openbaar ministerie ingewilligd om Chamorro te verbieden een openbaar ambt te bekleden en het land te verlaten, meldden lokale media op basis van een verklaring van de rechterlijke macht. Volgens haar broer, journalist Carlos Chamorro, heeft de "oproerpolitie" vijf uur lang het huis van de presidentskandidate doorzocht en haar uiteindelijk onder huisarrest geplaatst.

Bijna twee weken geleden zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het een witwasonderzoek was gestart naar Chamorro wegens vermeende onregelmatigheden tussen 2015 en 2019 in het financieel beheer van de stichting die de naam van haar moeder draagt. Volgens een officiële verklaring heeft de stichting, die in februari moest sluiten vanwege wettelijke beperkingen op de financiering van maatschappelijke organisaties, "ernstig zijn verplichtingen geschonden" en zijn er "duidelijke tekenen van witwassen".

De beschuldiging tegen de presidentskandidate kwam twee dagen nadat de regering van president Daniel Ortega ook de juridische status van oppositiepartij PRD introk. Chamorro kondigde dinsdag aan dat ze zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap namens een coalitie van oppositiepartijen. De verkiezingen worden in november gehouden.

De autoritaire regering van de voormalig revolutionair Ortega is sinds 2007 aan de macht. Zijn echtgenote Rosario Murillo is vicepresident van het land.

De regering is steeds harder gaan optreden tegen critici en onafhankelijke journalisten. Demonstraties in 2018 werden bloedig neergeslagen, met meer dan driehonderd doden en honderden arrestaties. Meer dan 100.000 mensen ontvluchtten Nicaragua sindsdien.

Meer uit Buitenland

Palestijnen hebben geen indicatie dat grens Rafah snel opengaat

RAFAH (ANP) - De minister van Gezondheid Majed Abu Ramadan van de Palestijnse Autoriteit zegt geen indicatie te hebben dat de grensovergang bij Rafah snel weer open kan. De overgang sloot ruim drie weken geleden, toen Israël een offensief in de stad Rafah begon en de controle over de grenspost overnam.

19 minuten geleden
Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

NEW DELHI (ANP) - In de Indiase hoofdstad New Delhi is de temperatuur gestegen naar 52,3 graden, meldt het India Meteorological Department (IMD). Dat is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het land.

1 uur geleden
Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

2 uur geleden
Gezondheidsraad positief over studie extra borstkankerscreening

UTRECHT (ANP) - De Gezondheidsraad is positief over een groot onderzoek dat het UMC Utrecht wil doen naar het uitbreiden van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Dat dichte weefsel maakt het moeilijker om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen met de gebruikelijke methode, een mammografie. Terwijl juist deze vrouwen een verhoogd risico lopen op de ziekte.

2 uur geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

2 uur geleden
Polen wil bufferzone aan grens Belarus herstellen

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen wil weer een bufferzone van 200 meter instellen aan de grens met Belarus, zegt premier Donald Tusk. De afgelopen weken is het aantal migranten dat daar de grens probeert over te steken toegenomen en hebben zich meerdere gewelddadige incidenten voorgedaan.

2 uur geleden
Huiszoeking in Europees Parlement om Russische beïnvloeding

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten doorzoeken een kantoor in het Europees Parlement op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland. Het gaat om de werkplek van een medewerker die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij het verspreiden van Russische propaganda door nieuwsplatform Voice of Europe, schrijft de Belgische krant De Tijd. Het Europees Parlement bevestigt dat een kantoor is doorzocht.

3 uur geleden