Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestatiebevel voor Nicaraguaanse presidentskandidaat

Arrestatiebevel voor Nicaraguaanse presidentskandidaat

MANAGUA (ANP/DPA) - Er is woensdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Nicaraguaanse oppositieleidster Cristiana Chamorro, een dag nadat ze had aangekondigd zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. De dochter van voormalig president Violeta Chamorro wordt onder meer verdacht van het witwassen van geld, aldus het ministerie van Justitie.

Een rechtbank in de hoofdstad Managua heeft ook een verzoek van het openbaar ministerie ingewilligd om Chamorro te verbieden een openbaar ambt te bekleden en het land te verlaten, meldden lokale media op basis van een verklaring van de rechterlijke macht. Volgens haar broer, journalist Carlos Chamorro, heeft de "oproerpolitie" vijf uur lang het huis van de presidentskandidate doorzocht en haar uiteindelijk onder huisarrest geplaatst.

Bijna twee weken geleden zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het een witwasonderzoek was gestart naar Chamorro wegens vermeende onregelmatigheden tussen 2015 en 2019 in het financieel beheer van de stichting die de naam van haar moeder draagt. Volgens een officiële verklaring heeft de stichting, die in februari moest sluiten vanwege wettelijke beperkingen op de financiering van maatschappelijke organisaties, "ernstig zijn verplichtingen geschonden" en zijn er "duidelijke tekenen van witwassen".

De beschuldiging tegen de presidentskandidate kwam twee dagen nadat de regering van president Daniel Ortega ook de juridische status van oppositiepartij PRD introk. Chamorro kondigde dinsdag aan dat ze zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap namens een coalitie van oppositiepartijen. De verkiezingen worden in november gehouden.

De autoritaire regering van de voormalig revolutionair Ortega is sinds 2007 aan de macht. Zijn echtgenote Rosario Murillo is vicepresident van het land.

De regering is steeds harder gaan optreden tegen critici en onafhankelijke journalisten. Demonstraties in 2018 werden bloedig neergeslagen, met meer dan driehonderd doden en honderden arrestaties. Meer dan 100.000 mensen ontvluchtten Nicaragua sindsdien.

Meer uit Buitenland

Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

2 uur geleden
Venetië zoekt 'idioot' die van gebouw in kanaal sprong

VENETIË (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zijn op zoek naar een man die donderdag in Venetië van een drie verdiepingen hoog gebouw in een kanaal is gesprongen, meldt CNN. Burgemeester Luigi Brugnaro van de stad noemt hem een "idioot" en zegt op Twitter de man "een certificaat van domheid en veel schoppen" te willen geven voor de daad die viraal is gegaan op sociale media.

3 uur geleden
VS: geen aanwijzing dat Rusland kernwapens gaat inzetten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zien geen aanwijzing dat Rusland voorbereidingen treft voor het gebruik van kernwapens. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie nadat de Russische president Vladimir Poetin bekendmaakte nucleaire wapens in Belarus te stationeren.

4 uur geleden
Defensieminister Israël keert zich tegen juridische hervormingen

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant vindt dat de omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus de politicus in een televisietoespraak.

8 uur geleden
Meerdere zwaargewonden bij betoging tegen Frans waterreservoir

SAINTE-SOLINE (ANP) - Tijdens een demonstratie tegen de bouw van een enorm waterbassin bij het dorp Sainte-Soline in het zuidwesten van Frankrijk zijn zware gevechten uitgebroken tussen betogers en politie. Daarbij is een aantal mensen zwaargewond geraakt.

9 uur geleden
Rusland gaat tactische nucleaire wapens plaatsen in Belarus

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou gaat in Belarus tactische nucleaire wapens stationeren. Dat is de Russische president Vladimir Poetin overeengekomen met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De twee gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne.

9 uur geleden
IAEA-chef opnieuw naar bezette kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De baas van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) reist volgende week naar de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het wordt het tweede bezoek van directeur-generaal Rafael Mariano Grossi aan het nucleaire complex in het door Rusland bezette gebied.

9 uur geleden