Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arrestatiebevel voor Nicaraguaanse presidentskandidaat

Arrestatiebevel voor Nicaraguaanse presidentskandidaat

MANAGUA (ANP/DPA) - Er is woensdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Nicaraguaanse oppositieleidster Cristiana Chamorro, een dag nadat ze had aangekondigd zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. De dochter van voormalig president Violeta Chamorro wordt onder meer verdacht van het witwassen van geld, aldus het ministerie van Justitie.

Een rechtbank in de hoofdstad Managua heeft ook een verzoek van het openbaar ministerie ingewilligd om Chamorro te verbieden een openbaar ambt te bekleden en het land te verlaten, meldden lokale media op basis van een verklaring van de rechterlijke macht. Volgens haar broer, journalist Carlos Chamorro, heeft de "oproerpolitie" vijf uur lang het huis van de presidentskandidate doorzocht en haar uiteindelijk onder huisarrest geplaatst.

Bijna twee weken geleden zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het een witwasonderzoek was gestart naar Chamorro wegens vermeende onregelmatigheden tussen 2015 en 2019 in het financieel beheer van de stichting die de naam van haar moeder draagt. Volgens een officiële verklaring heeft de stichting, die in februari moest sluiten vanwege wettelijke beperkingen op de financiering van maatschappelijke organisaties, "ernstig zijn verplichtingen geschonden" en zijn er "duidelijke tekenen van witwassen".

De beschuldiging tegen de presidentskandidate kwam twee dagen nadat de regering van president Daniel Ortega ook de juridische status van oppositiepartij PRD introk. Chamorro kondigde dinsdag aan dat ze zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap namens een coalitie van oppositiepartijen. De verkiezingen worden in november gehouden.

De autoritaire regering van de voormalig revolutionair Ortega is sinds 2007 aan de macht. Zijn echtgenote Rosario Murillo is vicepresident van het land.

De regering is steeds harder gaan optreden tegen critici en onafhankelijke journalisten. Demonstraties in 2018 werden bloedig neergeslagen, met meer dan driehonderd doden en honderden arrestaties. Meer dan 100.000 mensen ontvluchtten Nicaragua sindsdien.

Meer uit Buitenland

Nieuwe piek in aantal immigranten dat VK per boot bereikt

LONDEN (ANP/AFP) - Meer dan zevenhonderd migranten zijn woensdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen, nadat ze in bootjes het Kanaal vanuit Frankrijk hadden overgestoken. Dit is het grootste dagaantal van 2024.

16 minuten geleden
President Israël hekelt 'antisemitisme' op universiteiten VS

JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. "We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat", stelde het staatshoofd in een verklaring.

31 minuten geleden
Man aangeklaagd voor moord na aanval met zwaard in Londen

LONDEN (ANP/AFP) - Een man is aangeklaagd voor onder meer moord na een aanval met een zwaard in Londen, waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam. De 36-jarige verdachte verscheen donderdag voor het eerst voor de rechtbank. Die bepaalde dat de man voorlopig blijft vastzitten.

57 minuten geleden
Rusland meldt verovering dorp in oosten Oekraïne

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de inname van een dorp in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt de plaats Berdytsji "volledig te hebben bevrijd".

1 uur geleden
Politie ontmantelt barrière van protestkamp op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De politie probeert het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.

1 uur geleden
Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Kremlin ontkent donderdag dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. De Verenigde Staten hadden die beschuldiging een dag eerder geuit en zeiden dat Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC) had geschonden.

2 uur geleden
Japan bevestigt botsing tussen neergestorte legerhelikopters

TOKIO (ANP/AFP) - De twee Japanse legerhelikopters die vorige maand neerstortten, kwamen met elkaar in botsing. De Japanse autoriteiten bevestigen dit donderdag na analyse van de vluchtgegevens.

3 uur geleden